Každý šéfkuchař, ať už profesionál či amatér připravuje taková jídla podle vlastních osvědčených receptů. Co když ale právě tahle žampionová omáčka bude jiná, než ta vaše? Perfektně se hodí k těstovinám nebo třeba ke grilovanému steaku.
Ingredience:
- 1 polévková lžíce másla
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje (kdo nemá, může dát i slunečnicový olej)
- 650 g nakrájených žampionů (mohou být na plátky, půlky nebo čtvrtky)
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 3 stroužky drceného česneku
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1 hrnek mléka
- 3 lžičky kukuřičného škrobu (nebo kukuřičné mouky)
- 1 – 2 lžíce citronové šťávy
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
- Do pánve dáme rozehřát máslo i s máslem.
- Přihodíme nakrájené houby s tymiánem, osolíme a opepříme.
- Žampiony restujeme dozlatova a poté přidáme drcený česnek a necháme osmahnout, dokud nezačne intenzivně vonět.
- Přilijeme smetanu a mléko, do kterého rozmícháme kukuřičný škrob či mouku.
- Vaříme dalších asi 5 – 10 minut na mírném ohni, až začne být omáčka dostatečně hustá.
- Dochutíme citronem, podle potřeby ještě solí i pepřem a ozdobíme petrželkou.
- Pak už jen stačí servírovat.
Tip: Kdo chce trochu experimentovat, může si k tomu zkusit připravit cuketové nudle.