Úžasně krémová a neuvěřitelně sametová omáčka ze 4 různých druhů sýrů se perfektně hodí ke špagetám. Je to rychlé a jednoduché jídlo, které všichni ocení!
Ingredience
- 230 g špaget
- 4 lžíce másla
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 šálku mléka nebo více, podle potřeby
- 1/2 šálku husté smetany
- 2 lžičky italského koření
- 1/2 šálku strouhaného sýra mozzarella
- 1/2 šálku strouhaného sýra fontina
- 1/4 šálku strouhaného sýra Gruyere
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
Postup
- Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny podle návodu na obalu; dobře sceďte.
- V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a restujte za častého míchání, dokud nebude voňavý, asi 1-2 minuty.
- Vmíchejte mouku a restujte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
- Postupně zašlehejte mléko, hustou smetanu a italské koření.
- Vařte za stálého šlehání, dokud se vše nezapracuje, asi 1-2 minuty.
- Vmíchejte sýry a vařte, dokud mírně nezhoustnou, asi 1-2 minuty.
- Pokud je směs příliš hustá, přidejte podle potřeby více mléka.
- Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
- Vmíchejte těstoviny a jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Ihned podávejte, podle chuti ozdobené petrželkou a pažitkou.
Pokud jste fanoušci dýně, tak určitě vyzkoušejte i recepty na dýňové rizoto!