Opečená bagetka s grilovaným lilkem a sladkou cibulí

Opečená bagetka s grilovaným lilkem a sladkou cibulí

Bruschetta se smetanovou směsí s grilovaným lilkem, sladkou cibulí a parmezánem uspokojí všechny vaše chuťové buňky a vy si na originální verzi s rajčaty ani nevzpomenete!

Ingredience

  • 1 střední lilek (cca 500 g)
  • 1 středně velká sladká cibule
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, nakrájených
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus trochu navíc
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného Parmigiano-Reggiano
  • asi 1/2 bagety, nakrájená diagonálně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm

Postup

  1. Rozpalte gril na střední teplotu.
  2. Odřízněte cca 1,3 cm od horní a spodní části lilku.
  3. Lilek nakrájejte podélně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm.
  4. Cibuli nakrájejte příčně na 1,3 cm silné plátky.
  5. V malém hrnci na středně vysokém plameni přiveďte k varu směs smetany, česneku a tymiánu.
  6. Snižte teplotu na střední a vařte doměkka, dokud se smetana nezredukuje na polovinu, 3 až 5 minut.
  7. Sundejte z plotny.
  8. Když je gril připravený, potřete obě strany lilku a plátky cibule 1/4 šálku olivového oleje.
  9. Zeleninu rozložte na gril a grilujte se zavřeným víkem, dokud nezačnou z jedné strany měknout a nezanechávají stopy po grilování, 2 až 3 minuty u lilku a 5 až 6 minut u cibule.
  10. Otočte a opékejte druhé strany se zavřeným víkem, dokud lilek nezměkne a cibule se pěkně neopeče, ale ne nutně úplně doměkka, 2 až 3 minuty pro lilek a 5 až 6 minut pro cibuli.
  11. Přeneste lilek na prkénko a posypte 1/4 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře.
  12. Přeneste cibuli na velký plát alobalu, hezky plátky naskládajte vedle sebe, pevně zabalte a nechte odpočívat, dokud zbytkové teplo cibuli nezměkčí, asi 5 minut.
  13. Nakrájejte lilek a cibuli nahrubo a smíchejte ve střední misce.
  14. Přidejte smetanovou směs a sýr.
  15. Promíchejte.
  16. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
  17. Plátky bagety potřete z obou stran olejem a grilujte, dokud nebudou lehce zlatavé, 30 sekund až 1 minutu z každé strany.
  18. Na každý plátek nandejte štědrou hrst lilkové směsi a servírujte.
Plátky opečené veky se smetanovou směsí s grilovaným lilkem, sladkou cibulí a parmezánem servírované na tácu.
www.finecooking.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.