Bruschetta se smetanovou směsí s grilovaným lilkem, sladkou cibulí a parmezánem uspokojí všechny vaše chuťové buňky a vy si na originální verzi s rajčaty ani nevzpomenete!
Ingredience
- 1 střední lilek (cca 500 g)
- 1 středně velká sladká cibule
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, nakrájených
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus trochu navíc
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného Parmigiano-Reggiano
- asi 1/2 bagety, nakrájená diagonálně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm
Postup
- Rozpalte gril na střední teplotu.
- Odřízněte cca 1,3 cm od horní a spodní části lilku.
- Lilek nakrájejte podélně na plátky o tloušťce cca 1,3 cm.
- Cibuli nakrájejte příčně na 1,3 cm silné plátky.
- V malém hrnci na středně vysokém plameni přiveďte k varu směs smetany, česneku a tymiánu.
- Snižte teplotu na střední a vařte doměkka, dokud se smetana nezredukuje na polovinu, 3 až 5 minut.
- Sundejte z plotny.
- Když je gril připravený, potřete obě strany lilku a plátky cibule 1/4 šálku olivového oleje.
- Zeleninu rozložte na gril a grilujte se zavřeným víkem, dokud nezačnou z jedné strany měknout a nezanechávají stopy po grilování, 2 až 3 minuty u lilku a 5 až 6 minut u cibule.
- Otočte a opékejte druhé strany se zavřeným víkem, dokud lilek nezměkne a cibule se pěkně neopeče, ale ne nutně úplně doměkka, 2 až 3 minuty pro lilek a 5 až 6 minut pro cibuli.
- Přeneste lilek na prkénko a posypte 1/4 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře.
- Přeneste cibuli na velký plát alobalu, hezky plátky naskládajte vedle sebe, pevně zabalte a nechte odpočívat, dokud zbytkové teplo cibuli nezměkčí, asi 5 minut.
- Nakrájejte lilek a cibuli nahrubo a smíchejte ve střední misce.
- Přidejte smetanovou směs a sýr.
- Promíchejte.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
- Plátky bagety potřete z obou stran olejem a grilujte, dokud nebudou lehce zlatavé, 30 sekund až 1 minutu z každé strany.
- Na každý plátek nandejte štědrou hrst lilkové směsi a servírujte.