Vaječný koňak nemusíte o svátcích pouze popíjet, přidat go můžete i do vašeho oblíbeného cukroví!
Ingredience:
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
- 3 vejce
- 1/4 šálku podmáslí
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku vaječného koňaku
- 6 šálků hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 PL prášku do pečiva
Poleva
- 4 šálky moučkového cukru
- 1 šálek másla
- 4 PL vaječného koňaku
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
Postup:
- V misce smíchejte podmáslí a jedlou sodu. Odložte stranou.
- V mixéru smíchejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce, sůl, vanilku a vaječný koňak. Dobře promíchejte.
- Přidejte tři šálky mouky, skořici, muškátový oříšek a prášek do pečiva. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte směs podmáslí a jedlé sody a další tři šálky mouky.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do chladničky.
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Těsto rozdělte na polovinu a pomocí válečku rozválejte a plát a vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
- Opilé cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
- Pečte při po dobu 9-10 minut.
- Opilé cukroví nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
- Máslo vyšlehejte v mixéru, dokud nezíská téměř bílou barvu.
- Přidejte moučkový cukr, vanilku, skořici, muškátový oříšek a tři lžíce vaječného koňaku.
- Šlehejte na nízkou rychlost 3-5 minut a přidejte poslední lžíci likéru, záleží na konzistenci krému.
- Vychladlé cukroví ozdobte pomocí zdobítka.
Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit nejen alkoholem, ale také rozmanitým kořením. Vyzkoušejte kromě receptů na opilé cukroví také ty na cukroví s kořením. Skořice, zázvor i hřebíček dodají pečení tu pravou atmosféru