Kdo by neznal proslulé kuličky, které chutnají i voní po rumu? Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi!
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 200g cukru krystal
- 250 g másla
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- špetka mleté skořice
Ořechová náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- rybízový džem na potření
Čokoládový krém
- 300 g másla
- 150 g cukru krystal
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
Poleva
- 100 g hery
- 200 g čokolády na vaření
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C a plech vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, tedy mouku, cukr, rozpuštěné máslo, ořechy, kakao, citronovou kůru a šťávu a skořici.
- Vypracujte v těsto, kterým následně naplňte formičky na pečení košíčků.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-15 minut dozlatova.
- Upečené košíčky nechte vychladnout.
- V mezidobě si připravte ořechovou náplň smícháním ořechů, cukru a rumu.
- Vychladlé opilé cukroví potřete rybízovou marmeládou a lžičkou nebo zdobítkem naneste dovnitř ořechovou náplň.
- Následně si připravte čokoládový krém.
- Vejce vyšlehejte s cukrem a poté do jejich směsi zašlehejte též máslo a kakao.
- Čokoládový krém naneste na cukroví pomocí zdobítka a dejte ztuhnout do ledničky.
- Posledním krokem je rozpuštění čokolády v heře a vytvoření čokoládové polevy, do které následně košíčky budete namáčet.
- Opilé cukroví dejte opět ztuhnout do ledničky.
Kromě receptů na opilé cukroví můžete rum využít i při přípravě rumového vánočného pečiva. Připravte si rumové kuličky, měsíčky či linecké!