Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě vaječného koňaku potřebujte též tvrdé bonbony.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2/3 šálku másla
- 1 šálek cukru
- 1/4 šálku vaječného koňaku
- 1 vejce
- 1/2 šálku rozdrcených tvrdých bonbonů, například bon pari
- 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
Poleva
- 3 šálky moučkového cukru
- vaječný likér
Postup:
- V míse prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a krémové konzistence.
- Přidejte směs do moučné směsi a promíchejte, dokud se nespojí.
- V malé misce smíchejte vejce a vaječný koňak.
- Přidejte vše najednou do moučné směsi a vytvořte těsto.
- Mísu přikryjte potravinovou fólii a vložte na 2 hodiny do ledničky.
- Vychlazené těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně půl centimetru.
- Pomocí vykrajovátek, která používáte na linecké, vykrájejte požadované tvary.
- Vánoční cukroví odkládejte na plechy vyložené pečicím papírem.
- Každý střed cukroví naplňte několika kousky tvrdých bonbonů, které jste rozdrtili pomocí mixéru.
- Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 12-15 minut.
- Když vánoční cukroví chladne, připravte si polevu.
- Moučkový cukr smíchejte s malým množstvím vaječného koňaku a vymíchejte do požadované konzistence.
- Ozdobte pomocí kornoutku z pečicího papíru.
Máte rádi cizí recepty na vánoční cukroví? Upečte si s námi úžasné išelské cukroví, které pochází od našich rakouských sousedů.