Chcete-li naplnit krůtu nebo kuře, budete potřebovat dobrou nádivku! A proto jsme tu my s receptem na nádivku z ořechů, po které se všichni budou moci utlouct, jak je výborná! Podávejte ji například ke kuřeti pečeném v alobalu, to je nejlepší kombinace.
Co budeme potřebovat
- 1 bochník křupavého bílého chleba (nakrájený na kostičky)
- 3 lžíce másla
- 1 středně žlutá cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 velké řapíky celeru (nakrájené na kostičky)
- 4 stroužky česneku (nakrájené nahrubo)
- 200 g rozinek
- 250 g nahrubo nasekaných opečených vlašských ořechů
- 2 lžíce nasekaných čerstvých listů šalvěje
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce nasekaných lístků čerstvého tymiánu
- sůl
- mletý pepř
- 30 g nahrubo nasekané čerstvé petrželové nati
- 3 velká vejce (rozšlehaná)
- 750 ml kuřecího vývaru
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Na dva pečicí plechy položte na ně chléb v jedné vrstvě. Opékejte, dokud nebude suchý a světle zlatavý, 10 až 12 minut. Nechte vychladnout.
- Mezitím lehce potřete máslem zapékací mísu.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na střední teplotu.
- Přidejte cibuli, celer a česnek a za častého míchání vařte, dokud cibule a celer nezměknou, asi 7 minut.
- Přidejte rozinky, vlašské ořechy, šalvěj, oregano, rozmarýn a lístky tymiánu a vařte za míchání 1 minutu.
- Přendejte do velké mísy a dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte petržel, vejce a chléb. Vše promíchejte, aby se spojilo.
- Přidejte postupně vývar, a po každém přidání míchejte, dokud se nevstřebá.
- Dochuťte solí a pepřem a nádivku přendáme do zapékací mísy.
- Pečte, dokud ořechová nádivka není tmavě zlatavé barvy, 25 až 30 minut.
- Před podáváním nechte 5 minut odležet.