Tento základní recept na nádivku s ořech se dá použít na XY způsobů. Můžete z ní tvarovat malé kuličky a poskládat je kolem drůbežího masa při pečení, nebo připravit jeden velký, slaný ořechový koláč. Slaný koláč neboli quinche si můžete připravit s našimi recepty.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 25 g másla
- 3 šalotky (nakrájené nadrobno)
- 2 tyčinky celeru (nakrájené nadrobno)
- 100 g strouhanky
- 500 g kvalitní klobásy
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- kůra z 1 malého pomeranče
- 1 lžíce nasekaných lístků šalvěje
- sůl
- pepř
- 1 vejce (rozšlehané)
- 8 plátků slaniny
- hrst nasekané petrželky
Postup
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Připravte si dortovou formu o průměru 18–20 cm.
- Rozehřejte olej a máslo a šalotku a celer na něm zlehka opékejte 5 minut.
- Přendejte do mísy a přidejte strouhanku, klobásu, vlašské ořechy, pomerančovou kůru a šalvěj.
- Přidejte hodně pepře a trochu soli a promíchejte rukama.
- Přidejte vejce a poté dobře promíchejte.
- Rozložte plátky slaniny do dortové formy.
- Opatrně naplňte formu nádivkou z ořechů.
- Pečte 40–45 minut, dokud není vršek zlatavý.
- Nechejte 10 minut chladnout ve formě, poté vyndejte a posypte petrželkou.