Kromě klasického bílého octa můžete k pečení vánočního pečiva použít i rozmanité druhy balzamikových octů. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!
Ingredience:
- 2 šálky nasekaných pražených lískových oříšků
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku másla
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 4 vejce
- 100 g hořké čokolády, nasekané na kousky
- 2 šálky čokoládových lupínků
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička malinového balzamikového octa
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 PL kakaového prášku
- 3-4 čajové lžičky vody
- 3-4 čajové lžičky malinového balzamikového octa
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- V hrnci rozpusťte na mírném ohni za stálého míchání máslo, čokoládu a polovinu čokoládových lupínků. Dejte stranou.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.
- V mixéru vyšlehejte vejce, cukr, balzamikový ocet a vanilku.
- Přidejte směs mouky a dobře promíchejte.
- Přidejte čokoládovou směs a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Na závěr vmíchejte zbývající část čokoládových kousků a oříšky.
- Těsto pomocí lžíce rozprostřete ve tvaru koleček na pečicí papír.
- Pečte přibližně 8-10 minut.
- Zatímco octové cukroví chladne, připravte si polevu.
- V míse vyšlehejte přísady a poté polevou ozdobte vychladlé cukroví.