Jeden z nejklasičtějších receptů se žloutky, který na vašem vánočním stole nesmí chybět.
Ingredience:
- 450 g másla
- 400 g krystalového cukru
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g hladké mouky
- 6 bílků
Poleva
- 6 žloutků
- 180 g moučkového cukru
- hořká čokoláda na ozdobu
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C.
- V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Snižte rychlost mixéru a přidejte vlašské ořechy.
- Po lžících přidávejte mouku a promíchejte.
- V jiné míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu.
- Sníh pomalu přidávejte do těsta a opatrně promíchejte.
- Těsto vlijte do vymazaného a moukou vysypaného hlubšího plechu nebo zapékací misky.
- Pečte přibližně 30-40 minut dozlatova.
- V mezidobě si připravte polevu.
- V míse smíchejte žloutky a moučkový cukr.
- Touto polevou po vyndání z trouby ihned polijte opečený ořechový koláč a pomocí stěrky uhlaďte.
- Vraťte plech do trouby a pečte ještě 2-3 minuty.
- Vypněte troubu a nechte uvnitř ještě 5 minut, dokud poleva neztuhne.
- Po vychladnutí ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou a rozkrájejte na jednotlivé kousky.
Ořechy, vlašské i lískové, využijete také při přípravě dalších vánočních pochoutek. Inspirujte se našimi recepty na ořechové vánoční pečivo.