Ořechová buchta se žloutkovou polevou

Ořechová buchta se žloutkovou polevou
Příprava: 25 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 15

Jeden z nejklasičtějších receptů se žloutky, který na vašem vánočním stole nesmí chybět.

Ingredience:

  • 450 g másla
  • 400 g krystalového cukru
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 6 bílků

Poleva

  • 6 žloutků
  • 180 g moučkového cukru
  • hořká čokoláda na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  3. Snižte rychlost mixéru a přidejte vlašské ořechy.
  4. Po lžících přidávejte mouku a promíchejte.
  5. V jiné míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu.
  6. Sníh pomalu přidávejte do těsta a opatrně promíchejte.
  7. Těsto vlijte do vymazaného a moukou vysypaného hlubšího plechu nebo zapékací misky.
  8. Pečte přibližně 30-40 minut dozlatova.
  9. V mezidobě si připravte polevu.
  10. V míse smíchejte žloutky a moučkový cukr.
  11. Touto polevou po vyndání z trouby ihned polijte opečený ořechový koláč a pomocí stěrky uhlaďte.
  12. Vraťte plech do trouby a pečte ještě 2-3 minuty.
  13. Vypněte troubu a nechte uvnitř ještě 5 minut, dokud poleva neztuhne.
  14. Po vychladnutí ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou a rozkrájejte na jednotlivé kousky.
Kousky ořechového cukroví se žloutkovou polevou.
zdroj: thebossykitchen.com

Ořechy, vlašské i lískové, využijete také při přípravě dalších vánočních pochoutek. Inspirujte se našimi recepty na ořechové vánoční pečivo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.