Chystáte sladké pohoštění na oslavu či svátky? Skvělou volbou jsou recepty na ořechové kuličky.
Mají zcela charakteristickou a nezaměnitelnou chuť pro každého, kdo rád mlsá.
Udělejte radost nejen svým blízkým, ale také přátelům či kolegům do práce.
No, a jestli nevíte co nachystat třeba pod stromeček, pak zkuste některou z našich pochoutek a zabalte do dárkového balení.
Naše recepty
Tip:
Čokoládové kuličky s ořechy
Pro skutečné čokoholiky jsou tu tyto lahodné koule nadupané čokoládou a dalšími skvělými surovinami.
Co budeme potřebovat:
1 hrnek čokoládových lupínků, 1 hrnek cukru, 3 polévkové lžíce světlého kukuřičného sirupu, 1/2 hrnku rumu, 2 a 1/2 hrnku jemně drcených vanilkových oplatek, 1 hrnek jemně mletých vlašských ořechů.
Jak na to:
Čokoládové lupínky dáme rozpustit do vodní lázně, až budou hladké. Odstavíme z lázně, přisypeme 1/2 hrnku cukru, kukuřičný sirup a rozšleháme. Přilijeme rum a zamícháme. Vsypeme vanilkové oplatky, ořechy a mícháme, až bude směs hladká.
Do malé misky dáme zbývající cukr. Lžičkou nabíráme těsto, tvoříme koule a každou obalíme v cukru. Naskládáme na tác a dáme vychladit do lednice. Kdo chce, může ještě obalit v kakau, ale není to nutné. V lednici vydrží maximálně 5 dní.
Jak skladovat vlašské a jiné ořechy?
Jedině ořechy, co dobře uskladníme, nám mohou vydržet. Pokud je necháme jen tak pohozené ve skříňce, budou brzy zralé na vyhození.
Zřejmě nejchoulostivější jsou vlašské ořechy, bez kterých se neobejde vánoční cukroví, ale ani mnohé záviny, buchty atd.Vlašáky je možné skladovat nevyloupané se skořápkou, nebo jako vyloupaná jádra.
- Vzduchotěsné nádoby – jádra nasypeme do sklenice/nádoby, kterou je možné vzduchotěsně uzavřít. Takto uskladněné ořechy mohou vydržet až 6 měsíců.
- Vakuovačka – jestli máte vakuovačku, pak můžete vlašáky uložit ve vakuu. Na to ovšem musí být opravdu dobře vysušené.
- Zmrazení – v mrazáku je možné tyto ořechy skladovat maximálně 1 rok. Je to vlastně optimální způsob, jak se dají skladovat z dlouhodobějšího hlediska. Potřebujeme sáčky či boxy určené pro zamrazování potravin. Co se týká sáčků, obyčejný mikrotenový je k ničemu, chce to pevnější.