Máte rádi ořechy natolik, že byste je nejraději zakomponovali do každého jídla? A jestli máte bohatou úrodu, proč také ne? Navíc jsou zdravé! Tak pojďte vyzkoušet tyto řezy.
Ingredience:
- 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky sody bikarbony
- ½ lžičky soli
- ¾ hrnku změklého másla
- ½ hrnku cukru krupice nebo krystal
- ½ hrnku třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ⅓ hrnku plnotučného mléka
- 1 a ½ lžičky instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
- ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
Na krém:
- 115 g mascarpone nebo čerstvého smetanového sýru
- ½ hrnku moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v 1 lžičce vroucí vody
- 180 ml smetany ke šlehání (min. 35 %)
Postup:
- V míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou a solí a dejte bokem.
- Vyšlehejte si máslo s cukrem do pěny, šlehejte asi 3 minuty, pak přidávejte vejce jedno po druhém.
- Přidejte vanilku a při nízkých otáčkách zašlehejte moučnou směs střídavě s kávou a mlékem.
- Nakonec vmíchejte nasekané ořechy.
- Těsto nalijte na plech (asi 25×40 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 180°C asi 20 minut.
Příprava náplně:
- Mascarpone si vyšlehejte dohladka. Přidejte cukr, vanilku a kávu. Šlehejte, dokud se vše nespojí.
Konečná úprava:
- Upečený a vychladlý korpus rozkrojte na půl a náplň si rozdělte taktéž na dvě poloviny.
- Jednu polovinu potřete první částí náplně a druhou polovinou korpusu ji přiklopte.
- Horní část řezů potřete druhou částí krému a ozdobte ořechy.