Tento recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou si zamilujete, máte-li rádi sladké dezerty. Krém se sladkým kondenzovaným mlékem je prostě jedna báseň pro mlsné jazýčky. Ať už chytáte slavnostní zákusek nebo máte chuť na něco dobrého, neváhejte vyzkoušet.
Ingredience:
- 2 hrnky oloupaných vlašských ořechů
- 6 vajec
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na krém:
- ⅔ hrnku slazeného kondenzovaného mléka
- 2 žloutky z velkých vajec
- 1 lžíce vody
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnku změklého másla
Na sirup:
- ¼ hrnku cukru
- 1 hrnek vody
- 3 lžíce rumu
Na polevu (kdo chce):
- 100 g čokolády na vaření
- ½ hrnku smetany ke šlehání
Postup:
- Ořechy si opražte na suché pánvi. Trvá to asi 5 minut (když jsou hotové, začnou vonět).
- Když budou vychladlé, můžete je rozmixovat na drobno.
- Vejce si vyšlehejte pomocí šlehače. Po minutě přisypejte cukr a pokračujte ve šlehání.
- Bokem si smíchejte mouku s práškem do pečiva, a pak ji zamíchejte ve třech etapách k vaječné směsi. Nakonec vmíchejte ¼ hrnku nasekaných ořechů.
- Těsto nalijte do pečicím papírem vyloženého většího plechu a dejte péct na 175 °C na dobu asi 25 minut.
Příprava sirupu:
- Vodu s cukrem svařte do konzistence sirupu. Trvá to pár minut. Jakmile ztuhne, je hotovo. Po vychladnutí přidejte rum.
- Hotovým sirupem potřete upečený a vychladlý korpus.
Příprava krému:
- Vaječné žloutky vyšlehejte spolu s cukrem, kondenzovaným mlékem a vanilkou do hladka.
- Tuto směs pak přemístěte nad vodní lázeň a pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut.
- Vyšlehanou hmotu dejte vychladit do studené vody a míchejte, aby vychladla.
- Mezitím si vyšlehejte máslo do nadýchané pěny.
- Vychladlou směs k máslu přidejte a šlehejte ještě asi 2 minuty.
- 1 hrnek krému si dejte bokem a do zbytku krému přidejte ¼ hrnku ořechů.
- Hotový a vychladlý korpus, potřený sirupem, rozdělte na 2 poloviny.
- Jednu polovinu potřete krémem s ořechy a navrch dejte druhou část korpusu.
- Zbývající 1 hrnek krému využijte na boční části řezů a jejich vrch.
- Dejte je vychladit na 30 minut do lednice.
- Nechcete-li použít čokoládovou polevu, stačí ozdobit ořechy.
Příprava čokoládové polevy (libovolné):
- Čokoládu si nalámejte na kostičky a spolu se smetanou přiveďte k varu. Nechte chvilku zahřívat, a pak odstavte z plamene.
- Nechte polevu ještě 15 minut za občasného míchání zchladit a poté jí polejte vrchní část řezů.
- Zbytek ořechů využijte na posypání čokoládové polevy.
- Nechte zchladit, a pak můžete podávat.