Ořechové řezy se salkem na plech

Ořechové řezy se salkem na plech

Tento recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou si zamilujete, máte-li rádi sladké dezerty. Krém se sladkým kondenzovaným mlékem je prostě jedna báseň pro mlsné jazýčky. Ať už chytáte slavnostní zákusek nebo máte chuť na něco dobrého, neváhejte vyzkoušet.

Ingredience: 

  • 2 hrnky oloupaných vlašských ořechů
  • 6 vajec 
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Na krém: 

  • ⅔ hrnku slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 žloutky z velkých vajec
  • 1 lžíce vody
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ hrnku změklého másla

Na sirup:

  • ¼ hrnku cukru
  • 1 hrnek vody 
  • 3 lžíce rumu

Na polevu (kdo chce):

  • 100 g čokolády na vaření
  • ½ hrnku smetany ke šlehání

Postup: 

  • Ořechy si opražte na suché pánvi. Trvá to asi 5 minut (když jsou hotové, začnou vonět).
  • Když budou vychladlé, můžete je rozmixovat na drobno. 
  • Vejce si vyšlehejte pomocí šlehače. Po minutě přisypejte cukr a pokračujte ve šlehání. 
  • Bokem si smíchejte mouku s práškem do pečiva, a pak ji zamíchejte ve třech etapách k vaječné směsi. Nakonec vmíchejte ¼ hrnku nasekaných ořechů. 
  • Těsto nalijte do pečicím papírem vyloženého většího plechu a dejte péct na 175 °C na dobu asi 25 minut.

Příprava sirupu:

  • Vodu s cukrem svařte do konzistence sirupu. Trvá to pár minut. Jakmile ztuhne, je hotovo. Po vychladnutí přidejte rum. 
  • Hotovým sirupem potřete upečený a vychladlý korpus.

Příprava krému: 

  • Vaječné žloutky vyšlehejte spolu s cukrem, kondenzovaným mlékem a vanilkou do hladka. 
  • Tuto směs pak přemístěte nad vodní lázeň a pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut.
  • Vyšlehanou hmotu dejte vychladit do studené vody a míchejte, aby vychladla. 
  • Mezitím si vyšlehejte máslo do nadýchané pěny.
  • Vychladlou směs k máslu přidejte a šlehejte ještě asi 2 minuty.
  • 1 hrnek krému si dejte bokem a do zbytku krému přidejte ¼ hrnku ořechů.
  • Hotový a vychladlý korpus, potřený sirupem, rozdělte na 2 poloviny. 
  • Jednu polovinu potřete krémem s ořechy a navrch dejte druhou část korpusu.
  • Zbývající 1 hrnek krému využijte na boční části řezů a jejich vrch.
  • Dejte je vychladit na 30 minut do lednice.
  • Nechcete-li použít čokoládovou polevu, stačí ozdobit ořechy. 

Příprava čokoládové polevy (libovolné):

  • Čokoládu si nalámejte na kostičky a spolu se smetanou přiveďte k varu. Nechte chvilku zahřívat, a pak odstavte z plamene. 
  • Nechte polevu ještě 15 minut za občasného míchání zchladit a poté jí polejte vrchní část řezů.
  • Zbytek ořechů využijte na posypání čokoládové polevy.
  • Nechte zchladit, a pak můžete podávat.
ořechový řez se žloutkovým krémem
Zdroj: dremstime.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.