Ořechový koláč s medem

Ořechový koláč s medem

Tento recept na medový koláč s ořechy začíná dokonale praženými vlašskými ořechy, kombinovanými se smetanovým máslem a medovou směsí, poté pečený uvnitř máslové krusty. Je vynikající podávaný tak, jak je, nebo s velkou hromadou šlehačky a zmrzliny. Pro další sladkou i slanou inspiraci se podívejte na tyto recepty z medu.

Co budeme potřebovat

  • Listové těsto
  • 280 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • 115 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce mouky
  • 150 g hnědého cukru
  • 3 velká vejce
  • 170 g medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 rozšlehané vejce s 1 lžící vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Těsto rozválejte a vložte do formy.
  • Při přípravě náplně nechte vychladit v lednici.
  • Vlašské ořechy dejte na pečicí papír a opékejte v troubě 5 minut, nebo dokud vlašské ořechy nezačnou vonět.
  • Do mísy elektrického mixéru přidejte máslo, sůl, mouku a cukr.
  • Míchejte do světlé a nadýchané hmoty, asi 3 minuty.
  • Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání šlehejte, dokud se zcela nezapracuje.
  • Pomalu přilévejte med a vanilku, zatímco směs šleháte.
  • Pokračujte ve šlehání na střední rychlost, asi 3 minuty.
  • Vmíchejte vlašské ořechy.
  • Náplň nalijte do připravené koláčové formy.
  • Uhlazenou náplň posypte dalšími nasekanými vlašskými ořechy.
  • Krustu potřete vajíčkem.
  • Koláč přendejte do trouby a pečte na nejnižším roštu 20 minut.
  • Snižte teplotu na 160 ºC a pokračujte v pečení, asi 25 minut.
  • Před podáváním necháme alespoň 4 hodiny vychladnout.
Talířek s kouskem ořechového koláče s karamelovou náplní.
Zdroj: everydaypie.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.