Ve výčtu receptů, než se pustíme do těch méně obvyklých, nesmí chybět jeden klasický. Pokud nejste zarputilý experimentátoři, zůstaňte u tohoto léty osvědčeného receptu na klasický dort a výsledek vás nemůže zklamat.
Co budeme potřebovat
- 350 g moučkového cukru
- 133 g hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 12 bílků
- 1 ½ lžičky zakysané smetany
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
- Do mísy přidáme 250 g cukru, mouku a sůl.
- Sypkou směs spolu smícháme.
- Ve vedlejší míse si z bílků vyšleháme sníh.
- Do sněhu postupně přidáváme zbylý cukr a smetanu.
- Šleháme ho tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tuhé špičky.
- K bílkům přidáme extrakt z vanilky a znovu šleháme, dokud se vanilka nezapracuje.
- Do bílků pomalu začneme přidávat sypké přísady.
- Důležité je sypké přísady přidávat po částech, abychom předešli tomu, že nám bílky spadnou.
- Vzniklé těsto přendáme do formy a povrch vyhladíme.
- Dort pečeme přibližně 40 – 45 minut, průběžně provádíme test špejlí.
- Když je dort hotový, vyndáme ho a dnem vzhůru ho položíme na mřížku, aby se vychladil.
- Poté ho vyndáme z formy a posypeme moučkovým cukrem.
- Dort můžeme podávat se šlehačkou a čerstvým ovocem.