Tento řecký recept na musaku je vhodný také pro toho, kdo se vyhýbá sacharidům. Je připravován s hovězí omáčkou a místo brambor jsou použity kousky cukety.
Recept je jednoduchý a pochutná si na něm celá rodina.
Ingredience
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 cibule (nakrájená na kostičky)
- 400 g rajčatové passaty
- 600 g hovězího masa
- sůl
- pepř
- 2–4 česnekové stroužky (prolisovat)
- 1,5 čajové lžičky sušeného oregana
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 1 bobkový list
- 1 šálek sýru Ricotta
- 2 velké cukety (nakrájené na plátky o šířce cca 0,5 cm)
- ¼ šálku nastrouhaného parmazánu
- čerstvě nasekané bylinky dle vlastního výběru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si pekáč, vymazaný olivovým olejem.
- Olivový olej rozehřejte na velké pánvi. Přidejte cibuli a restujte dosklovata (cca 3–4 minuty).
- Přidejte česnek a smažte ještě asi minutu. Stále míchejte, aby česnek nezhořknul.
- Přidejte maso a smažte, dokud nebude růžové.
- Vmíchejte passatu, přidejte koření a přiveďte k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte asi 15 minut.
- Ze směsi vyjměte bobkový list a pokračujte ve vaření.
- Do připraveného pekáče střídavě vrstvěte plátky cukety s omáčkou a zakončete vrstvou plátků cukety.
- Hotovou cuketovou musaku posypte parmazánem a pečte 25–30 minut.
- Po upečení posypte hotový pokrm nasekanými bylinkami a nechte si chutnat.
Když už jste se rozhodli připravit si turecký pokrm, proč jej nezavršit skvělou tureckou kávou.