Originální polévka z mixu ryb

Originální polévka z mixu ryb
Příprava: 30 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 5

Rybí polévka je tradičním maďarským pokrmem, který pochází z regionu Szeged. Je pro ní typické, že si jí rybáři připravují na otevřeném ohni podél maďarských řek. Zkušení rybáři, říkají, že tajemství tohoto receptu, tví v tom ho připravit ihned po výlovu a z různých ryb, jak malých, tak i velkých.

Co budeme potřebovat

  1. 2 kg různých sladkovodních ryb (kapr, štika a okoun)
  2. 3 cibule (nakrájené na plátky)
  3. 1-2 litry vody
  4. lžíce sladké uzené papriky
  5. lžička pálivé papriky
  6. kostka rybího bujonu
  7. 2 lžičky soli

Postup

  1. Ryby očistíme a umyjeme ve studené osolené vodě.
  2. Cibuli nakrájíme na velké plátky.
  3. Dno hrnce pokryjeme nakrájenou cibulí a poté přidáme kusy ryb.
  4. Vrstvy cibule a ryb střídáme, dokud nám nedojdou.
  5. Do hrnce přidáme 1-2 l vody, aby byl obsah v hrnci zcela zakrytý.
  6. Směs v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu, aby se polévka stále vařila.
  7. Rybí polévku okořeníme paprikou a solí a přidáme bujon.
  8. Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme jí 30–40 minut, nebo dokud se rybí kousky nerozpadají a nedají se vidličkou rozdrobit.
  9. Důležité je halaszle nemíchat, pouze když je potřeba hrncem jemně zatřást.
  10. Z polévky vyndáme rybí kousky a přendáme je do velké mísy.
  11. Rybí polévku přecedíme přes síto a všechny pevné části vyhodíme.
  12. Rybí maso podle potřeby rozdrobíme na malé kousky.
  13. Do polévkových talířů nejdříve naservírujeme maso a až poté ho přeléváme přecezenou rybí polévkou.

Jestli chcete ještě trošku experimentovat, přidejte do receptu ještě krevety.

Krevety očistěte, zbavte černé trávicí žlázy a v půlce vaření v rámci kroku 8 je vhoďte do polévky. Poté hrnec opět zakryjte a nechce krevety s ostatními přísadami v klidu provařit.

V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijak nekrájíme nebo nedrobíme, necháváme je v celku.

Tento recept na halaszle má být plný rybí chuti, tak se přidání krevet vůbec nebojte, uvidíte, že pouze zvýrazní už tak výbornou chuť celého pokrmu.

Jemná chutná polévka z několika druhů ryb s paprikou a rajčaty.
Zdroj: sbs.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.