Rybí polévka je tradičním maďarským pokrmem, který pochází z regionu Szeged. Je pro ní typické, že si jí rybáři připravují na otevřeném ohni podél maďarských řek. Zkušení rybáři, říkají, že tajemství tohoto receptu, tví v tom ho připravit ihned po výlovu a z různých ryb, jak malých, tak i velkých.
Co budeme potřebovat
- 2 kg různých sladkovodních ryb (kapr, štika a okoun)
- 3 cibule (nakrájené na plátky)
- 1-2 litry vody
- lžíce sladké uzené papriky
- lžička pálivé papriky
- kostka rybího bujonu
- 2 lžičky soli
Postup
- Ryby očistíme a umyjeme ve studené osolené vodě.
- Cibuli nakrájíme na velké plátky.
- Dno hrnce pokryjeme nakrájenou cibulí a poté přidáme kusy ryb.
- Vrstvy cibule a ryb střídáme, dokud nám nedojdou.
- Do hrnce přidáme 1-2 l vody, aby byl obsah v hrnci zcela zakrytý.
- Směs v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu, aby se polévka stále vařila.
- Rybí polévku okořeníme paprikou a solí a přidáme bujon.
- Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme jí 30–40 minut, nebo dokud se rybí kousky nerozpadají a nedají se vidličkou rozdrobit.
- Důležité je halaszle nemíchat, pouze když je potřeba hrncem jemně zatřást.
- Z polévky vyndáme rybí kousky a přendáme je do velké mísy.
- Rybí polévku přecedíme přes síto a všechny pevné části vyhodíme.
- Rybí maso podle potřeby rozdrobíme na malé kousky.
- Do polévkových talířů nejdříve naservírujeme maso a až poté ho přeléváme přecezenou rybí polévkou.
Jestli chcete ještě trošku experimentovat, přidejte do receptu ještě krevety.
Krevety očistěte, zbavte černé trávicí žlázy a v půlce vaření v rámci kroku 8 je vhoďte do polévky. Poté hrnec opět zakryjte a nechce krevety s ostatními přísadami v klidu provařit.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijak nekrájíme nebo nedrobíme, necháváme je v celku.
Tento recept na halaszle má být plný rybí chuti, tak se přidání krevet vůbec nebojte, uvidíte, že pouze zvýrazní už tak výbornou chuť celého pokrmu.