Vyzkoušejte tradiční německý dort podle originální receptury! Čokoládový piškotový korpus proložený šlehačkou, višněmi a sirupem je naprostá delikatesa, kterou si zvládnete s naším návodem připravit i sami doma.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 6 velkých vajec
- 1 šálek krystalového cukru
- ¼ šálku másla, rozpuštěného
- semínka z 1 vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- ½ šálku holandského kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Na třešňovou náplň:
- 500 g višňového kompotu, scezeného (nějakou tekutinu si nechte)
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- ½ šálku tekutiny z višňového kompotu
- ¼ šálku třešňového likéru (případně použijte rum nebo brandy)
- ⅜ šálek krystalového cukru
Na šlehačku:
- 3 šálky smetany ke šlehání
- ¼ šálku krystalového cukru
Na ozdobu:
- další šlehačka, čokoládové hobliny a třešně či višně
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte 160°C.
- Dno a boky 23 cm dortové pružinové formy vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
- Ve velké míse pomocí elektrického šlehače šlehejte vejce, cukr, máslo a vanilku asi 3 minuty do krémova.
- K vaječné směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a míchejte, dokud se vše dobře nespojí, asi 1 minutu. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté vyjměte z formy a přesuňte na chladicí mřížku.
- Nechte zcela vychladnout.
Příprava sirupu:
- Okapané višně dejte do žáruvzdorné mísy a dejte stranou.
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a ¼ šálku tekutiny z konzervovaných višní a dejte stranou.
- V hrnci se silným dnem přiveďte ¼ šálku tekutiny z konzervovaných višní, třešňový likér a cukr k varu na středním plameni.
- Jakmile se směs vaří, přidejte směs kukuřičného škrobu a za stálého míchání vařte 1–2 minuty, dokud omáčka nezhoustne jako sirup a nezakryje zadní část lžíce.
- Sundejte z plotny a nalijte na višně.
- Nechte úplně vychladnout.
Příprava šlehačky:
- Elektrickým šlehačem šlehejte smetanu ke šlehání na středně vysokou rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy, asi 2–3 minuty.
- Poté přidejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, asi 1-2 minuty. Nepřemixujte.
Příprava dortu:
- Dort dvakrát vodorovně prořízněte, abyste měli tři vrstvy dortu.
- Spodní vrstvu položte na velký talíř a potřete ji višňovým sirupem.
- Potřete šlehačkou včetně okrajů.
- Po obvodu udělejte pomocí šlehačky ještě kruh, který později zajistí, že sirup nevyteče ven po stranách.
- Použijte celkem asi ⅙ šlehačky.
- Pak na šlehačku nalijte polovinu višní a sirupu.
- Důležité je, aby višně a sirup byly uprostřed korpusu a po okrajích kruh šlehačky.
- Poté na višně naneste lžící další šlehačku a rovnoměrně rozetřete.
- Použijte další 1/6 smetany.
- Zakryjte druhým korpusem a celý postup opakujte.
- Navrch položte třetí korpus a zbylou 1/3 šlehačky rozetřete po celém dortu a po stranách.
- Nechte vychladit v lednici alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
- Před podáváním ozdobte čokoládovými hoblinkami, čerstvými třešněmi a další šlehačkou podle chuti.
- Dort uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 3 dnů.
Šlehač je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a využijete ho na mnohem více věcí než jen na tento dort. Připravili jsme si pro vás recenzi ručních šlehačů, kde vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší!