Křupavé zvenku a nadýchané a jemné uvnitř! Už se vám sbíhají sliny? Tak vyzkoušejte následující recept na smažené brambory s čerstvými bylinkami.
Ingredience
- 500 g brambor
- 1 a 1/2 až 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli plus další dle potřeby
- čerstvě mletý černý pepř
- jemně nasekané čerstvé bylinky, jako je 1 lžička tymiánu nebo oregana nebo 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1 polévková lžíce másla (volitelné)
Postup
- Nakrájejíme brambory podélně a poté nakrájíme každý kousek příčně na 2,5 cm široké kousky.
- Zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje na litinové pánvi na středním plameni, dokud se nezačne třpytit (případně použijeme nepřilnavou pánev a 1 a 1/2 lžíce oleje).
- Přidáme brambory, rozprostřeme je v jedné vrstvě řeznou stranou dolů a dochutíme 1/2 lžičkou soli.
- Přikryjeme těsně přiléhající poklicí a vaříme, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
- Mezitím si nadrobno nasekáme bylinky dle vlastního výběru.
- Odkryjeme a otočíme každý kus pomocí kleští na druhou stranu.
- Dochutíme zbývající 1/2 lžičkou soli a několika trochou černého pepře.
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a smažíme odkryté, dokud není druhá strana zlatavě hnědá, dalších 5 až 10 minut, přičemž kousky posouváme podle potřeby, aby se rovnoměrně opekly.
- Přidáme bylinky a 1 lžíci másla, pokud chceme, a smažíme za občasného promíchání, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nebudou voňavé, asi 1 minutu.
- Ochutnáme a podle potřeby dochutíme ještě solí.