Osmahnuté brambory s bylinkami

Osmahnuté brambory s bylinkami

Křupavé zvenku a nadýchané a jemné uvnitř! Už se vám sbíhají sliny? Tak vyzkoušejte následující recept na smažené brambory s čerstvými bylinkami.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 1 a 1/2 až 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli plus další dle potřeby
  • čerstvě mletý černý pepř
  • jemně nasekané čerstvé bylinky, jako je 1 lžička tymiánu nebo oregana nebo 1/2 lžičky rozmarýnu
  • 1 polévková lžíce másla (volitelné)

Postup

  1. Nakrájejíme brambory podélně a poté nakrájíme každý kousek příčně na 2,5 cm široké kousky.
  2. Zahřejeme 2 lžíce rostlinného oleje na litinové pánvi na středním plameni, dokud se nezačne třpytit (případně použijeme nepřilnavou pánev a 1 a 1/2 lžíce oleje).
  3. Přidáme brambory, rozprostřeme je v jedné vrstvě řeznou stranou dolů a dochutíme 1/2 lžičkou soli.
  4. Přikryjeme těsně přiléhající poklicí a vaříme, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
  5. Mezitím si nadrobno nasekáme bylinky dle vlastního výběru.
  6. Odkryjeme a otočíme každý kus pomocí kleští na druhou stranu.
  7. Dochutíme zbývající 1/2 lžičkou soli a několika trochou černého pepře.
  8. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a smažíme odkryté, dokud není druhá strana zlatavě hnědá, dalších 5 až 10 minut, přičemž kousky posouváme podle potřeby, aby se rovnoměrně opekly.
  9. Přidáme bylinky a 1 lžíci másla, pokud chceme, a smažíme za občasného promíchání, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nebudou voňavé, asi 1 minutu.
  10. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme ještě solí.
Brambory z pánve s bylinkami, máslem a solí.
www.thekitchn.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.