Osso Buco

Osso Buco

Už jste někdy vyzkoušeli tuto italskou klasiku ze šťavnatého dušeného telecího s gremolatou z petrželky, citrónové kůry a česneku? Ne? Chyba! Je to lahůdka!

Ingredience

Na Osso Buco:

  • 115 g pancetty, nakrájené na 0,5 cm kostky
  • 1,1 až 1,4 kg telecí kližky (4 až 6 kusů o tloušťce 5 až 8 cm)
  • 1/2 šálku nakrájené mrkve (0,5 cm kostky)
  • 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru (0,5 cm kostky)
  • 1 střední cibule (0,5 cm kostičky)
  • 2 lžíce nasekaného česneku (asi 4 stroužky)
  • 3 až 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 1 až 2 šálky kuřecího nebo telecího vývaru
  • hladká mouka na poprášení masa
  • sůl a pepř dle chuti

Na gremolatu:

  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené a nasekané

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °Celsia.
  2. Nechte rozpálit hrnec vhodný do trouby (nebo velkou pánev) na sporáku na středním plameni asi 5 minut.
  3. Přidejte do hrnce pancettu, restujte a občas promíchejte.
  4. Když je pancetta křupavá a většina tuku je vypálená (asi 5 minut restování), vyjměte pancettu na talíř pokrytý papírovou utěrkou a dejte stranou.
  5. V případě potřeby slijte z pánve všechen tuk kromě dvou lžic.
  6. Mouku dejte do mělké mísy nebo hlubokého talíře.
  7. Telecí maso dobře osolte a opepřete, obalte ji v mouce, setřeste přebytek a maso přidejte do rozpáleného tuku v hrnci.
  8. Zvyšte plamen na středně vysoký a opečte maso z každé strany, dokud nebude dobře zhnědlé (asi 5 minut z každé strany).
  9. Vyjměte maso na talíř, dejte stranou.
  10. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer do hrnce.
  11. Restujte za častého míchání, dokud cibule nezesklovatí asi 5 minut), a přidejte česnek a tymián.
  12. Pokračujte v restování, dokud zelenina nezačne hnědnout (asi 10 minut).
  13. Vraťte maso do hrnce a poté přidejte tolik vývaru, aby přesahoval o něco více než do poloviny masa.
  14. Přiveďte k varu.
  15. Zakryjte hrnec a vložte ho do trouby.
  16. Pečte, dokud není maso měkké, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  17. Smíchejte ingredience na gremolatu a dejte je do samostatné malé servírovací misky.
  18. Podávejte Osso Buco servírované na rizotu nebo polentě.
  19. Posypte gremolatou.
Dušené telecí s gremolatou z petrželky, citrónové kůry a česneku, servírované na bramborové kaši se zeleninkou.
www.simplyrecipes.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na stehna z krůtího masa pro všechny gurmány. Vyzkoušejte je všechny!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.