Příprava: 20 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 10
Doba přípravy: 50 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 10
Ingredience
- 1 kg ostružinového protlaku
- 50 dkg pískového cukru
- 1,5 g petolu
- 4 g kyseliny citronové
- voda podle potřeby
Postup receptu
- Zahradní nebo lesní ostružiny přebereme, po menších dávkách na cedníku propláchneme, nasypeme do kastrolu, rozmačkáme, podlijeme 2 lžícemi vody a rozvaříme
- Přes síto přecedíme, protlak dáme do kastrolu a vaříme
- Když se objem protlaku zmenší o polovinu, přidáme cukr a petol
- Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody
- Vaříme, mícháme a když je marmeláda hustá, plníme jí sklenice
- Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout