Uchovejte si letní šťavnaté bobule v tomto fantastické receptu na zavařené ostružiny s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutná přímo božsky. Zejména potom na křupavém toustu nebo oblíbené zmrzlině.
Co budeme potřebovat
- 650 g čerstvých ostružin
- 150 g cukru krystal
- Šťáva z ½ citronu
- 30 g kvalitní čokolády (nadrobno nakrájené)
Postup
- Ostružiny omyjeme, očistíme a usušíme
- Ostružiny společně s cukrem vložíme do většího hrnce a začneme je na střední teplotu vařit
- Za stálého míchání pokračujeme, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se sirup
- Uvařené ostružiny propasírujeme přes sítko a pecky vyhodíme
- Směs vrátíme zpátky do hrnce a přidáme citronovou šťávu
- Směs zahříváme na vysokou teplotu
- Těsně před tím než se směs začne vařit, teplotu snížíme a přidáme čokoládu
- Pomalu mícháme, aby se ingredience propojily
- Připravíme si sklenice na zavařování, které jsme předtím omyli a desinfikovali
- Čokoládovo-ostružinovou směs přivedeme znovu k varu a za stálého míchání jí 5 minut prudce povaříme
- Sundáme z plotny a necháme směs 3 minuty odpočívat
- Na povrchu by se za tu dobu měl vytvořit škraloup (při jemném stlačení by se měl povrch svraštit)
- Pokud se tak neděje, vrátíme směs znovu na sporák a znovu povaříme, dokud směs nedosáhne požadované konzistence
- Horkou směs naléváme do sklenic, kde necháme 3 centimetrový prostor od okraje
- Sklenice otřeme a uzavřeme
- Do většího hrnce, do jeho poloviny, nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu
- Uzavřené sklenice vložíme do horké vodní lázně a vaříme je po dobu 10 minut
- Poté sklenice vyndáme a necháme je dnem vzhůru chladnout 12-24 hodin
- Zkontrolujeme těsnění a zavařené ostružiny uchováváme na chladném místě
Jakékoli neuzavřené sklenice by měly být chlazeny a spotřebovány do 3 týdnů.