Ostružinová zavařenina s čokoládou

Ostružinová zavařenina s čokoládou

Uchovejte si letní šťavnaté bobule v tomto fantastické receptu na zavařené ostružiny s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutná přímo božsky. Zejména potom na křupavém toustu nebo oblíbené zmrzlině.

Co budeme potřebovat

  1. 650 g čerstvých ostružin
  2. 150 g cukru krystal
  3. Šťáva z ½ citronu
  4. 30 g kvalitní čokolády (nadrobno nakrájené)

Postup

  1. Ostružiny omyjeme, očistíme a usušíme
  2. Ostružiny společně s cukrem vložíme do většího hrnce a začneme je na střední teplotu vařit
  3. Za stálého míchání pokračujeme, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se sirup
  4. Uvařené ostružiny propasírujeme přes sítko a pecky vyhodíme
  5. Směs vrátíme zpátky do hrnce a přidáme citronovou šťávu
  6. Směs zahříváme na vysokou teplotu
  7. Těsně před tím než se směs začne vařit, teplotu snížíme a přidáme čokoládu
  8. Pomalu mícháme, aby se ingredience propojily
  9. Připravíme si sklenice na zavařování, které jsme předtím omyli a desinfikovali
  10. Čokoládovo-ostružinovou směs přivedeme znovu k varu a za stálého míchání jí 5 minut prudce povaříme
  11. Sundáme z plotny a necháme směs 3 minuty odpočívat
  12. Na povrchu by se za tu dobu měl vytvořit škraloup (při jemném stlačení by se měl povrch svraštit)
  13. Pokud se tak neděje, vrátíme směs znovu na sporák a znovu povaříme, dokud směs nedosáhne požadované konzistence
  14. Horkou směs naléváme do sklenic, kde necháme 3 centimetrový prostor od okraje
  15. Sklenice otřeme a uzavřeme
  16. Do většího hrnce, do jeho poloviny, nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu
  17. Uzavřené sklenice vložíme do horké vodní lázně a vaříme je po dobu 10 minut
  18. Poté sklenice vyndáme a necháme je dnem vzhůru chladnout 12-24 hodin
  19. Zkontrolujeme těsnění a zavařené ostružiny uchováváme na chladném místě

Jakékoli neuzavřené sklenice by měly být chlazeny a spotřebovány do 3 týdnů.

Sklenička plná lesních bobulí s citronovou šťávou na toastu.
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.