Tento lahodný sirup, vyrobený z čerstvých lesních bobulí si zamilujete na první ochutnání. Je to výborná domácí pochoutka na palačinky, vafle, pečivo, nápoje a vlastně všechno co vás jen napadne.
Co budeme potřebovat
- 2 kg ostružin
- 400 g cukru
- 500 ml vody
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Ve větším hrnci si smícháme vodu společně s ostružinami.
- Vaříme je na střední teplotu, dokud ostružiny nezměknou.
- Když jsou měkké, vezmeme si k ruce tyčový mixér a ostružiny dohladka rozmixujeme.
- Takto upravené ostružiny přes sítko přesejeme do jiné misky.
- Pomocí stěrky ostružinovou omáčku přes sítko propracujeme, dokud nám v sítu nezbydou jen semínka.
- Nyní omáčku bez semínek vrátíme zpět do hrnce.
- Do omáčky vmícháme cukr a citronovou šťávu.
- Sporák zapneme na střední teplotu a vaříme.
- Ostružinovou omáčku stále mícháme asi 5-10 minut, dokud se nezredukuje v sirup.
- Do desinfikovaných nebo nových sklenic horký sirup nalijeme.
- Ponecháme asi 3 centimetrový prostor od horního okraje.
- Sklenice otřeme a pevně uzavřeme víčkem.
- Poté si připravíme velký hrnec, který naplníme asi do poloviny vodou, kterou začneme vařit.
- Když se voda vaří, pomocí kleští začneme jednotlivé sklenice do něj vkládat a necháme je tam asi 10 minut.
- Poté je vyndáme a otočíme je dnem vzhůru na připravený ručník nebo utěrku.
- Takto je necháme alespoň 12 hodin odpočívat.
- Poté zkontrolujeme, zda skleničky těsní, tím že zatlačíme na střed víčka, když nepruží je to v pořádku.
- Zavařené ostružiny můžeme takto skladovat 9-12 měsíců.