Pokud hledáte nápady na luxusní snídani vhodnou pro celou rodinu, pak rozhodně vyzkoušejte tento recept! Upečené listové těsto potřené směsí šlehačky a řeckého jogurtu, ozdobené čerstvým ovocem a posypané moučkovým cukrem chutná naprosto luxusně.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 1 list listového těsta
- 1 středně velké vejce, rozšlehané
Na jogurtovou směs:
- ⅔ šálku smetany ke šlehání
- 3 lžíce krystalového cukru
- ½ šálku řeckého jogurtu
Na dozdobení:
- ½ šálku jahod
- ½ šálku malin
- 1 šálek borůvek
- moučkový cukr
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C nebo postupujte podle pokynů, které jsou uvedeny na obalu listového těsta.
- Plát listového těsta rozviňte na plech.
- Lehce přejeďte ostrým nožem cca centimetr od okrajů těsta kolem dokola, abyste vytvořili kůrku (neprořezávejte celé těsto).
- Těsto (kromě okrajů) po celém povrchu propíchejte vidličkou.
- Silikonovým štětcem lehce potřete celý plát těsta včetně okrajů velmi tenkou vrstvou rozšlehaného vejce.
- Pečte asi 15 minut, dokud nebude listové těsto zlatavě hnědé.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitím nalijte smetanu do střední mísy a přidejte cukr.
- Šlehejte na střední rychlost, dokud se nevytvoří střední až tuhé vrcholy.
- Vmíchejte řecký jogurt.
- Jakmile je listové těsto vychladlé, rozetřete na něj našlehanou směs řeckého jogurtu, vyhněte se cca centimetru od okrajů.
- Ozdobte ovocem.
- Vršek posypte moučkovým cukrem.
- Nakrájejte a ihned podávejte.