Fantazii se meze nekladou, a tak si připravte ovocné koláčky s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. Volba je na vás. Pohrajte si s chutěmi krému a ovoce.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla, nakrájené na malé kostky
- 3 – 4 polévkové lžíce studené vody
- 300 ml polotučného mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- ovoce podle vašeho výběru (jahody, borůvky, hrozny atd.)
Postup
- Na těsto prosejte mouku do velké mísy a přidejte máslo.
- Rukou vmasírujte máslo do mouky, dokud nezačne vypadat jako strouhanka. Pracujte rychle, aby se těsto neohřálo.
- Vodu pomalu přidávejte do těsta a míchejte, dokud se nezačne z hmoty tvořit těsto.
- Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat více vody.
- Těsto následně zabalte do potravinářské fólie, vložte do lednička a nechte odpočinout.
- Po uplynuté době, vyndejte těsto z ledničky a rozválejte jej válečkem.
- Na krém zahřejte mléko v hrnci. Pozor, ať se nevaří.
- Ve velké misce rozšleháme žloutky a cukr.
- Přidejte trochu mouky (50g) přes síto a spojte se žloutky a cukrem.
- Do směsi následně pomalu přidejte teplé mléko a nepřetržitě šlehejte.
- Směs vložte do kastrolu a za stálého míchání ji nechte opatrně zhoustnout. Krém by měl být hustý.
- Sejměte z plotýnky a nechte vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 180°C (s ventilátorem na 160°C).
- Do formiček na tartaletky vměstnejte těsto a pak jej trochu propíchejte vidličkou.
- Vložte formičky s těstem do trouby a pečte po dobu 12 minut zakrytě (tzn. zakryjte formy s těstem pečícím papírem a naplňte fazolemi).
- Po 12 minutách odstraňte fazole s pečícím papírem a pečte dalších 12 minut, dokud nemá těsto zlatou barvu.
- Po upečení vyjměte z trouby a odstavte, aby košíčky úplně vychladly.
- Poté je naplňte krémem, povrch vyhlaďte lžící nebo špachtlí.
- Nahoru naskládejte výběr čerstvého nakrájeného ovoce a podávejte.