Pokud jde o drobenku na koláči s ovocem, tento recept je vaše nejlepší volba. Naše další recepty na koláče s drobenkou by se vám také mohly líbit.
Na drobenku
- 120 g ovesných vloček
- 100 g polohrubé mouky
- 90 g hnědého cukru
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mleté skořice
- 90 g másla
Na těsto
- 230 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 60 g másla
- 60 g rostlinného tuku
- 60 ml vody
Na náplň
- 700 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 250 g cukru
- 40 g hladké mouky (nebo 2 polévkové lžíce tapioky nebo kukuřičného škrobu)
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Ve střední misce smíchejte mouku a sůl.
- Pomocí mixéru rozmixujte tuk a máslo.
- Část moučné směsi polijte 1 lžící vody a promíchejte.
- Postup opakujte, dokud těsto nebude držet pohromadě.
- Na lehce pomoučeném povrchu těsto vyválejte.
- Těsto rozválejte a vložte ho v jedné vrstvě do formy na pečení.
- Ve střední misce smíchejte vločky, mouku, hnědý cukr, sůl a skořici.
- Zapracujete máslo a míchejte, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
- Ve velké míse připravte požadovanou náplň do ovocného koláče.
- Nejprve smíchejte cukr a mouku.
- Přidejte požadované ovoce. Jemně obalte. (Pokud používáte mražené ovoce, nechte směs odstát 30 až 45 minut nebo dokud ovoce částečně nerozmrzne, ale bude stále ledové.)
- Ovocnou směs přendejte na koláčovou krustu.
- Náplň posypete drobenkou.
- Aby se zabránilo připečení, zakryjte okraj koláče alobalem.
- Pečte 30 minut (50 minut u mraženého ovoce).
- Odstraňte fólii. Pečte dalších 35 až 40 minut, nebo dokud ovoce nezměkne a poleva nezezlátne.
- Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Malinová náplň:
Použijte 700 g čerstvých nebo mražených malin; 180 g cukru a 40 g hladké mouky.
Jablečná náplň:
Použijte 500 g oloupaných jablek nakrájených na tenké plátky, 75 g cukru a 2 lžíce hladké mouky.
Rebarborová náplň:
Použijte 600 g čerstvé nebo zmrazené rebarbory nakrájené kousky, 200 g cukru a 75 g hladké mouky. Nebo si rovnou připravte jeden z těchto rebarborových koláčů.
Broskvová náplň:
Použijte 500 g oloupaných, vypeckovaných na tenké plátky nakrájených broskví, 75 g cukru a 3 lžíce hladké mouky.