Ovocný koláč s podmáslím

Ovocný koláč s podmáslím

Tento koláč s ovocem a podmáslím je lehoučký, s křupavou krustičkou a stoprocentně uspokojí vaše náročné chuťové buňky.

Ingredience

  • 4 lžíce másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
  • kůra z 1 citronu (asi 1 čajová lžička)
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1 šálek čerstvého bobulovitého ovoce (například mix jahod, borůvek a ostružin)
  • 1 a 1/2 lžíce krystalového cukru na ozdobení

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. Pořádně vymažte 23 cm kulatou dortovou formu a odložte stranou.
  3. Ve velké misce rozšlehejte změkčené máslo a cukr ručním nebo stolním mixérem při střední rychlosti, dokud není směs lehká, světlá a nadýchaná, 2-3 minuty.
  4. Za stálého šlehání přidejte vejce a když je vše spojeno, tak zašlehejte ještě mandlový extrakt a citronovou kůru.
  5. V samostatné malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  6. Přidejte třetinu moučné směsi do těsta a míchejte při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
  7. Přilijte asi třetinu podmáslí a poté znovu promíchejte při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
  8. Pokračujte ve střídání zbytku mouky a podmáslí.
  9. Vždy vše promíchejte, aby se vše krásně spojilo, ale nepřežeňte to.
  10. Těsto by mělo být docela silné.
  11. Přendejte těsto do dortové formy a rovnoměrně ho rozložte.
  12. Vzniklá vrstva bude poměrně tenká, ale v troubě se nafoukne.
  13. Na těsto rovnoměrně navrstvěte ovoce a posypte 1 a ½ lžící krystalového cukru.
  14. Pečte, dokud není koláč nahoře zlatohnědý a špejle vložená do středu nevyjde čistá, cca 22-25 minut.
  15. Nechte ve formě 20 minut stydnout, poté přejeďte nožem kolem okrajů a obraťte na talíř, aby koláč úplně vychladl.
  16. Mějte na paměti, že budete muset obracet dvakrát – jednou vzhůru nohama na stojan a potom zase vzpřímeně na jiný stojan nebo talíř.
  17. Podávejte vychlazený koláč poprášený moučkovým cukrem nebo přelitý šlehačkou!
Kulatý koláč z podmáslí s bobulovitým ovocem ve formě.
www.katiebirdbakes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.