Tento koláč s ovocem a podmáslím je lehoučký, s křupavou krustičkou a stoprocentně uspokojí vaše náročné chuťové buňky.
Ingredience
- 4 lžíce másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- kůra z 1 citronu (asi 1 čajová lžička)
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku podmáslí
- 1 šálek čerstvého bobulovitého ovoce (například mix jahod, borůvek a ostružin)
- 1 a 1/2 lžíce krystalového cukru na ozdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Pořádně vymažte 23 cm kulatou dortovou formu a odložte stranou.
- Ve velké misce rozšlehejte změkčené máslo a cukr ručním nebo stolním mixérem při střední rychlosti, dokud není směs lehká, světlá a nadýchaná, 2-3 minuty.
- Za stálého šlehání přidejte vejce a když je vše spojeno, tak zašlehejte ještě mandlový extrakt a citronovou kůru.
- V samostatné malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Přidejte třetinu moučné směsi do těsta a míchejte při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Přilijte asi třetinu podmáslí a poté znovu promíchejte při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Pokračujte ve střídání zbytku mouky a podmáslí.
- Vždy vše promíchejte, aby se vše krásně spojilo, ale nepřežeňte to.
- Těsto by mělo být docela silné.
- Přendejte těsto do dortové formy a rovnoměrně ho rozložte.
- Vzniklá vrstva bude poměrně tenká, ale v troubě se nafoukne.
- Na těsto rovnoměrně navrstvěte ovoce a posypte 1 a ½ lžící krystalového cukru.
- Pečte, dokud není koláč nahoře zlatohnědý a špejle vložená do středu nevyjde čistá, cca 22-25 minut.
- Nechte ve formě 20 minut stydnout, poté přejeďte nožem kolem okrajů a obraťte na talíř, aby koláč úplně vychladl.
- Mějte na paměti, že budete muset obracet dvakrát – jednou vzhůru nohama na stojan a potom zase vzpřímeně na jiný stojan nebo talíř.
- Podávejte vychlazený koláč poprášený moučkovým cukrem nebo přelitý šlehačkou!