Tato skvělá kombinace řeckého jogurtu, smetanového sýra a medu vytváří bohatou, krémovou náplň do koláče, která je lahodná s čerstvými třešněmi, jahodami nebo rozmixovaným ovocem. Pokud si chcete vychutnat více jogurtových dobrot, čerpejte inspiraci v těchto receptech na moučníky z jogurtu.
Co budeme potřebovat
- 230 g smetanového sýra
- 60 ml medu
- 60 ml mléka
- 1 pytlík neochucené želatiny
- 250 g čistého řeckého jogurtu
- 250 g sušenek
- 100 g másla
Na ovoce
- 500 g čerstvých třešní (vypeckovaných)
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce Brandy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic vody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Smetanový sýr a med šlehejte, dokud nebude směs krémová a hladká.
- Přidejte mléko do malé, žáruvzdorné misky a posypte želatinou. Míchejte, aby se spojily.
- V malém hrnci přiveďte k varu asi trochu vody a vložte dovnitř misku s mlékem a želatinou.
- Za stálého míchání směs zahřívejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Vyjměte a nechte asi 2 minuty vychladnout.
- Ke smetanovému sýru a medu přidejte vychlazenou želatinovo-mléčnou směs a jogurt a šlehejte na středně nízkou rychlost, dokud se důkladně nespojí.
- Rozdrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem.
- Vzniklou drobenku nasypte do formy a vytlačte po jejím dně a stranách.
- Korpus vložte do trouby a pečte 10-15 minut.
- Vyndejte a nechte zcela vychladnout.
- Náplň nalijte do upečené a vychladlé krusty a dejte chladit do mrazáku, minimálně na 6 hodin.
- Na polevu, vložte třešně do středního hrnce a přidejte cukr, citronovou šťávu, brandy a 4 lžíce vody.
- Vařte za častého míchání, dokud třešně nezměknou, 5 až 7 minut.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte trochu cukru a poté zvyšte teplotu na středně vysokou.
- Zbývající 2 lžíce vody ušlehejte spolu s kukuřičným škrobem, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte k třešňové směsi a míchejte, dokud tekutina nezhoustne na konzistenci hustého sirupu.
- Nechte vychladnout.
- Těsně před podáváním koláč polijte třešňovou polevou.