Borůvky jsou velmi vděčné ovoce, které chutná snad úplně ve všem. Tahle rychlá buchta je jednoduchá, velmi chutná, a když se hned nesní, vydrží klidně i 4 dny.
Ingredience:
- 4 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 hrnek čerstvých nebo rozmražených borůvek
- 1 a 1/4 lžičky soli
- 3 vejce
- 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
- 1/3 hrnku sušeného odstředěného mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 hrnky chlebové mouky
Na ozdobu:
- Rozpuštěné máslo
- Skořice
- Cukr moučka
Postup:
- Droždí rozšleháme ve vodě pomocí vidličky a necháme chvilku stát.
- Do mísy dáme cukr, sůl, vejce, máslo, sušené mléko a část mouky. Přidáme rozpuštěné droždí a mícháme, aby se ingredience lehce smíchaly.
- Přihodíme propláchnuté a dobře okapané borůvky, zasypeme zbývající moukou a utvoříme husté těsto.
- Zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat po dobu 30 minut.
- Mezitím si vyložíme kulatou formu pečicím papírem a dáme předehrát troubu na 180 stupňů.
- Jakmile si těsto odpočine, přendáme jej do formy a dobře uhladíme. Zakryjeme pečicím papírem a necháme stoupat tak dlouho, až dosáhne okraje formy.
- Než dáme formu do trouby, pokapeme povrch rozpuštěným máslem, poprášíme cukrem a skořicí.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut, dokud nezačne povrch získávat zlatohnědý nádech.
- Hotovou buchtu vyndáme z trouby a necháme 15 minut odpočinout, teprve potom ji vyjmeme z formy a odložíme na drátěný stojan, aby vychladla.