Svěží recepty na zdravý salát z ovoce i zeleniny! Oslaďte si život a zůstaňte fit

Ovoce je nejen osvěžující, ale samozřejmě i zdravý a doslova nabitý vitamíny.

Při přípravě těchto receptů na ovocný salát je dobré dbát na výběr sezónních potravin. Využít se dá, jak jen jeden druh ovoce, tak různé směsi, které jsou většinou i chutnější.

Ovocný salát můžeme doplňovat všemi druhy ořechů, semínek, rozinkami, někdy i plátky sušeného ovoce, případně i kompotovaným ovocem.

Doslazujeme podle potřeby medem nebo cukrem a podle chuti nebo podle receptu připravíme i zálivku.

Jak zamezit hnědnutí ovoce v salátu?

Uvnitř tkáně ovoce jsou zachyceny molekuly známé jako enzymy. Tyto enzymy pomáhají ovoci dozrát, ale i zhnědnout. Když je ovoce nakrájeno, enzym se uvolní a při kontaktu se vzduchem začne měnit barvu ovoce – hnědnout.

Zabraňte zhnědnutí nakrájeného ovoce, jako jsou jablka, hrušky, banány a broskve:

  • Potřete je kyselou šťávou, jako je citronová, pomerančová nebo ananasová šťáva.
  • Použijte komerční přípravek proti hnědnutí ovoce a postupujte podle pokynů výrobce.
  • Smíchejte je v ovocném salátu s kyselým ovocem, jako jsou pomeranče, mandarinky, grapefruity a další citrusové plody nebo ananas. Nejprve připravte kyselé ovoce. Poté nakrájejte zbylé ovoce a vše smíchejte.
  • Ovoce smíchejte s medovou vodou, připravené ze 2 lžic medu a 1 hrnku vody.

Ovocný salát zakryjte a chlaďte, dokud nebude připravený k podávání.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.