Tento dort z čerstvého ovoce a želé je úžasně živý a osvěžující a je oblíbený hlavně v létě. Můžete ho podávat místo ovoce nebo jako dezert.
Co budete potřebovat
- 340 g čerstvých malin
- 2 velká čerstvá manga nakrájená na kostičky
- 450 g čerstvých jahod nakrájených na kostky
- 450 g bílých hroznů, rozpůlených
- 450 g červených hroznů, rozpůlených
- 960 ml jablečné šťávy
- 28 g neochucené želatiny
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- olej ve spreji
Postup
- Lehce postříkejte formu na bábovku olejem ve spreji a otřete celý vnitřek formy papírovou utěrkou, abyste pokryli všechny oblasti.
- Nalijte 1 šálek jablečné šťávy do střední misky a přisypte želatinu.
- Dejte stranou.
- Mezitím v malém hrnci přiveďte k varu zbývající 3 šálky jablečné šťávy, 3 lžíce krystalového cukru a 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy.
- Do mísy s želatinou nalijte převařenou jablečnou směs a dobře prošlehejte, aby se želatina rozpustila.
- Dejte stranou vychladnout.
- Připravené ovoce složte do formy v tomto pořadí: maliny, mango, jahody, bílé hrozny a červené hrozny.
- Ovoce pomalu zalijte vychlazenou želatinou až po vrch (včetně červených hroznů).
- Dejte na 3-4 hodiny do lednice, aby želatina ztuhla.
- Nalijte horkou vodu do velkého hrnce nebo misky a vložte do ní formu s želé a ovocem na 10 sekund.
- Jakmile uvidíte, že se po stranách dort trochu roztéká, vyjměte formu z vody.
- Zakryjte formu servírovacím talířem a rychle ji obraťte.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.