Agáve je alfou a omegou zdravého slazení. Zjistěte jak jí správně používat

Rostlina agáve má několik benefitů, které z ní můžeme čerpat!

Přečtěte si tento článek, o tom jak se dá pěstovat, jak se získává její lahodný nektar a do jakých podob jí můžeme zpracovávat, abychom si mohli užít její slaďounkou chuť!

Co je agáve?

Tuto rostlinu lze snadno identifikovat podle jejího typického vzhledu, díky jejím ostrým listům.

Rostlina přirozeně roste v teplém a suchém podnebí a pochází z Texasu a Mexika, kde se i pěstuje.

Existuje přes 200 druhů, které byly vypěstovány, jak pro použití v průmyslu, tak jako dekorativní rostlina do zahrad, ale odrůdy Blue Agave a Maguey jsou ty, které běžně používáme k jídlu a pití.

Plantáž plná pichlavé bylinky, připravené na sklizeň.
Zdroj: thedrinksbusiness.com

Druhy agáve

Agáve americká – u těchto rostlin vyrůstá zelený nebo žlutý stonek, který může v dospělosti dosáhnout výšky až 2 metrů a používá se jako okrasná rostlina.

Artyčoková agáve  – má modré nebo zelené listy zakončené ostrými, tmavými ostny a zřídkakdy vykvete.

Modrá agáve – běžně nazývaná tequilová. Tato rostlina je známá tím, že poskytuje agávový nektar, základní složku pro výrobu tequily.

Agáve královny Viktorie: je vzrůstem nejmenší a má krásné květy, které se zbarvují od krémové až po červenofialovou.

Několik odlišných odrůd zelené pichlavé bylinky.
Zdroj: spiritshunters.com

Jak agáve pěstovat?

  1. Jaro nebo začátek podzimu je nejlepší čas pro její výsadbu venku.
  2. Vykopejte díru, která je přibližně dvakrát širší a hlubší než květináč, ve kterém rostlina doposud byla.
  3. Zasaďte jí na teplé místo s dostatečným slunečním svitem. Rostliny agáve nesnášejí mráz a vyžadují klima s nízkou vlhkostí.
  4. Na dno díry nasypte vrstvu kaktusové zeminy. Po vyjmutí z nádoby jemně oklepejte kořeny rostliny, než ji zasadíte do díry a nakonec jí zasypejte další vrstvou kaktusovou zeminu.
  5. Nehnojte jí, protože může to vést k předčasnému kvetení, které způsobí, že vaše agáve brzy zahyne.
  6. Když je rostlina zasazená, jemně zalévejte její kořeny a v zalévání opakujte přibližně každých pět dní po dobu prvního měsíce.
Growing Century Plant from Seeds, Days 0-14
Zdroj: Melvin Wei

Jak se vyrábí agávový sirup?

Proces výroby sirupu, který používáme ke slazení našich pokrmů, začíná mnoho let předtím, než se k vůbec dostane do našich kuchyní.

Rostlina se pěstuje po dobu 7-10 let, dokud není nektar uvnitř stonků připraven k extrakci.

Stonky jsou strategicky řezány, aby rostlina nekvetla. Z mladé rostliny agáve se odstraní centrální stonek, což způsobí, že se rostlina zvětší a produkuje více fruktózy.

Šťáva uvnitř rostliny se poté extrahuje, vylisuje, filtruje, zahřívá se, aby se cukry rozložily na fruktózu, a nakonec se koncentruje na sirup.

Takto zpracovaný sirup se pak balí a prodává.

Agávový sirup vs. agávový prášek

Nejběžnější formou, se kterou se setkáváme je sirup, ale existují i ​​jiné způsoby.

Sladidlo lze také vyrobit v podobě prášku. Takto vyrobené sladidlo má vysoký obsah rozpustné vlákniny a poskytuje mnoho zdravotních výhod, včetně posílení imunitního systému, podpora bakterií ve střevech, regulaci krevního cukru a snížení cholesterolu.

Mistička plná organického prášku z agáve.
Zdroj: gundrymd.com

Jak chutná agáve?

Je velmi sladká, a to dokonce téměř dvakrát více sladká než klasický stolní cukr. Takže pokud cukr vyměníte, měli byste začíst i méně sladit.

Její sladkost pochází z vysokého obsahu fruktózy, což má za následek chuť bez hořké nebo chemické pachuti, která doprovází většinu umělých sladidel. V ústech chutná lehce a nektarově.

Sirup je velmi řídký a velmi snadno se v jiných tekutinách rozpouští.

Agáve se nejčastěji přirovnává k medu a javorovému sirupu. Chuťově i vizuálně oba trochu připomíná, ale je její chuť je čistější bez různých podtónů a pachutí.

Dvě skleničky naplněné zlatou tekutinou.
Zdroj: blog.biotrust.com

Nutriční hodnoty agávového sirupu (na 100 ml)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinaVlákninaSůl
310 kcal76 g68 g0,5 g0 g1 g0,2 g4 mg

Agáve je často nabízena jako zdravá alternativa cukrů, skvělá veganská náhražka medu a dobré sladidlo pro lidi s cukrovkou. Ale je tu několik ALE … 🙂

Rostlina obsahuje zdravou vlákninu, včetně fruktanů, které mají přínos pro metabolismus glukózy, reguluje tělesnou hmotnost a nárůst tukové hmoty (přes British Journal of Nutrition).

Vzhledem k tomu, že agáve je mnohem sladší než cukr, lze k dosažení stejné úrovně sladkosti použít méně.

Nektar z agáve má však vyšší obsah kalorií než cukr.

Pro lidi s cukrovkou je lepší než normální cukr, protože má nízký glykemický index, což znamená, že nezvýší hladinu cukru v krvi tolik jako jiná sladidla.

Agáve by se mělo i nadále konzumovat s mírou, protože vysoké hladiny fruktózy v agáve mohou vést k dalším problémům.

Celkově má ​​agáve ve srovnání s běžným cukrem určité nutriční výhody, ale stále je to sladidlo naplněné fruktózou, které by se mělo používat v malých množstvích.

Jak vařit s agáve

Nejčastěji se používá jako sladidlo, které nahrazuje tradiční stolní cukr. Kdykoli cukr nahrazujete, je důležité použít poloviční množství.
Květy a listy rostliny agáve mohou být pražené nebo vařené – listy mají karamelovou chuť.
Květy, které se dobře párují s vejci, nezapomeňte předem odstranit stonky pylu, protože ty mají hořkou chuť.
Listy zelené rostliny Maguey se tradičně používají k přípravě pokrmu zvaného mixiote. Vnější vrstva listů se odstraní, aby se vytvořila průsvitná fólie, která se pak obalí kolem jídla a peče se na grilu. Je to podobné technice en Papillote (přečtěte si o této francouzské technice vaření více v našem článku). Listy přidávají jídlu jemnou chuť.
Oslaďte si život hned z rána a přidejte si toto sladidlo do naší snídaňové ovesné kaše nebo jím polijte tyto lahodné palačinky nebo tyto skvělé nekynuté lívance
Hora lívanců s borůvkami a politá jemným sirupem.
Zdroj: recipes.net

Kde agáve koupit?

Agávový sirup nebo jiná sladící forma této byliny je v dnešní době dostupná v každém větším obchodě s potravinami nebo v jakémkoliv obchodě se zdravou výživou.  

Najdete jí v sekci s pečícími potřebami s dalšími sladidly a náhražkami cukru. Může být také v sekci zdravých potravin nebo v uličce s kořením.

Při nákupu není třeba zvažovat nic konkrétního. Dodává se v lahvičce, která je připravena k použití ke slazení nápojů a potravin.

Použité zdroje

How to Grow and Care for Agave, MARIE IANNOTTI , The Spruce
Agave Plant Guide: How to Grow Agave in Your Garden, Master Class Stuff, Master Class
Agave: Are There Health Benefits?, Web MD