Zázračná aloe vera. Co všechno dokáže a jak využít jejích účinků v kuchyni?

Gel z aloe vera je všeobecně známý tím, že zmírňuje spáleniny od slunce a pomáhá hojit rány.

Tuto rostlinu lze ale využít mnoha dalšími způsoby, i v kuchyni.

Při troše fantazie ji lze konzumovat mnoha originálními způsoby.

Proč je nutné šťávu z aloe konzumovat opatrně?

Jak nejlépe získat z listů jejich léčivý gel?

Všechny odpovědi vám prozradíme na následujících řádcích.

Co je aloe vera?

Aloe vera (Aloe barbadensis) je stálezelená sukulentní rostlina, která dnes přirozeně roste v suchém podnebí na území Afriky, Asie, Evropy i Ameriky. Původně pravděpodobně pochází z Arabského poloostrova, největšími komerčními pěstiteli jsou dnes Mexiko a Venezuela.

Z botanického hlediska patří aloe vera do čeledi asfodelovitých rostlin. Existuje několik set druhů aloe, nejznámější a nejvyhledávanější je aloe vera. Název aloe byl odvozen z arabského slova „Alloeh“, což znamená lesklá hořká látka, a slovo vera pochází z latinského slova „verus“, což znamená pravá.

Gel, který se nachází uvnitř dužnatých listů, je oblíbeným přírodním lékem. Ve starověku byla aloe známá jako „rostlina nesmrtelnosti“ a egyptským faraonům byla věnována jako pohřební dar. Dnes je gel využíván ve farmaceutickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.

Rostlina aloe vera.
zdroj: vivariacanarias.com

Jak chutná aloe vera?

Listy se skládají ze tří částí: vrchní slupky, gelu a latexu, někdy označovaného též jako šťáva. Většina lidí si gel nanáší na kůži, ale lze ho též konzumovat. Má čistou, osvěžující chuť a lze jej přidávat do různých receptů.

Čerstvě vyjmutý gel je důležité důkladně umýt, abyste odstranili zbytky latexu, které mu mohou dodat nepříjemnou hořkou chuť. Naproti tomu slupka neboli vnější část listu je obecně bezpečná. Má jemnou chuť a křupavou strukturu, což je ideální pro zpestření letních salátů.

Řez listem aloe vera.
zdroj: tuttogreen.com

Co obsahuje aloe vera?

Aloe vera obsahuje mnoho látek, které jí dodávají řadu prospěšných látek. Vnitřní gel obsahuje 99 % vody a zbývající část je tvořena aminokyselinami, glukomannany, steroly, lipidy a vitamíny. Latex je žlutá míza obsahující glykosidy a antrachinony.

V listech bylo identifikováno nejméně 160 důležitých složek. Z vitamínů v aloe vera najdeme vitamín A, C, E a některé vitamíny skupiny B, například B1, B2, B6 a B12. Z minerálů jsou zastoupeny vápník, železo, hořčík, měď, draslík, zinek  či sodík.

Gel z aloe vera, nebo šťáva z aloe vera?

Existují dvě užitečné části rostliny aloe vera, gel a šťáva neboli latex. Gelem se označuje hustá látka, která pochází z vnitřních částí listů. Čerstvý gel z aloe můžete nanášet přímo na pokožku nebo ho přidávat do jídla či nápojů, případně se z něj vyrábějí doplňky stavy. Oblíbená je konzumace nápojů na bázi aloe. Jde většinou o gel zředěný vodou, na jeden šálek vody se doporučují dvě polévkové lžíce gelu z aloe.

Druhá látka, kterou rostlina produkuje, se často označuje jako šťáva, ale vhodnější je označení latex. Jedná se o žlutou tekutinu, která se nachází těsně pod vnějším povrchem listu rostliny a obsahuje látku aloin. Bylo prokázáno, že latex aloe má projímavé vlastnosti a obvykle se užívá perorálně k léčbě zácpy.

Jak nejlépe získat čerstvý gel?

Získání gelu je poměrně jednoduché:

  • Vyberte si 3-4 listy, dejte přednost silným listům z vnějších částí rostliny.
  • Ujistěte se, že jsou zdravé a bez plísní nebo poškození.
  • Listy odřízněte těsně u stonku, většina prospěšných živin se nachází u báze listů.
  • Listy omyjte a osušte.
  • Nožem ořízněte pichlavé okraje.
  • Pomocí nože nebo prstů oddělte vnitřní gel od vnější strany listu.
  • Nechte z listu odtéct latex. Pokud ho chcete použít, můžete jej zachytit do nádoby.
  • Gel z aloe nakrájejte na plátky nebo kostky a před použitím důkladně omyjte.

Pokud chcete hladký gel z aloe, můžete ho vložit do mixéru.

Vyjmutý gel z listu aloe.
zdroj: theindoornursery.com

Na co je dobrá aloe vera?

Tento sukulent má dlouhou historii používání k léčebným účelům. První zmínky sahají až do starověkého Egypta do doby před 6000 lety. Po staletí je též důležitou součást tradiční čínské a arabské medicíny. Rostlinu je možné používat lokálně i orálně.

  • Úleva od pálení žáhy – gastroezofageální refluxní choroba je porucha trávení, která často vede k pálení žáhy. Studie naznačují, že konzumace aloe během jídla může snížit nepříjemné pocity a zároveň zmírnit i další problémy související s trávením.

  • Alternativa ústní vody – extrakt z aloe je bezpečnou a účinnou alternativou ústních vod. Přírodní složky s antibakteriálními vlastnostmi pomáhají bojovat se zubním plakem, podporují léčbu některých onemocnění zubů a ústní dutiny. Mohou také přinést úlevu, pokud máte krvácející, oteklé dásně či afty.

  • Snížení hladiny cukru v krvi – výzkumy odhalily, že požití dvou polévkových lžic šťávy z aloe vera denně vede k poklesu hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou 2. typu.

  • Přírodní projímadlo – šťáva z aloe vera totiž obsahuje antrachinonové glykosidy, rostlinné sloučeniny s projímavými účinky, které pomáhají zmírnit zácpu.

  • Péče o pokožku – díky listům s vysokým obsahem vody a speciálním rostlinným sloučeninám je aloe účinným prostředkem k hydrataci a zklidnění pokožky. Podle výzkumů také aktivuje fibroblasty, typ buněk vyskytujících se v pojivové tkáni, které zvyšují produkci kolagenových a elastinových vláken.

  • Popáleniny a kožní onemocnění – aloe vera je známá pro své antibakteriální, antivirové a antiseptické vlastnosti. Často se používá k léčbě a zmírnění některých kožních problémů, jako jsou popáleniny, drobné rány i atopická dermatitida. Kromě toho zabraňuje svědění, proto je oblíbená na zklidnění štípanců od hmyzu.
Používání gelu na pokožku na prstech.
zdroj: healthline.com

Nežádoucí účinky

Lokální použití je obecně dobře snášeno, i když podráždění kůže a alergické reakce jsou možné. Nepoužívejte aloe vera ani při závažných poraněních nebo hlubokých popáleninách. Perorální užívání aloe se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a dětem mladším dvanácti let.

Projímavé účinky aloe vera mohou bránit vstřebávání perorálních léků a snižovat jejich účinnost. Neužívejte aloe vnitřně, pokud trpíte hemeroidy, onemocněním ledvin, Crohnovou chorobou či    ulcerózní kolitidou.

Jak konzumovat aloe vera?

Kousky aloe můžete jíst syrové nebo je můžete vařit šetrným způsobem, například pošírovat, blanšírovat nebo vařit v páře. Teplenou úpravou aloe uvolní více vody a získá jemnější chuť.

  • Nejjednodušším způsobem je konzumace aloe v podobě nápoje. Stačí rozmixovaný gel smíchat například s pomerančovým džusem nebo ho přidat do receptů na zdravé smoothie

  • Máte rádi kandované ovoce? Vyrobte si kandované aloe vera. Stačí kousky gelu smíchat s cukrem a nechat několik dní v uzavřené sklenici. Podobným způsobem lze připravit i sirup z aloe. V tom případě je nutné kousky aloe s cukrem lehce povařit.

  • V asijské kuchyni se aloe často přidává do salátů. Buď kousky gelu jednoduše přimíchejte k ostatním ingrediencím, skvěle se snoubí například s mrkví a jablky, nebo ho využijte při přípravě salátové zálivky. Do salátu můžete přidat i zelenou vnější slupku listů.

  • Případně si slupku, která vám zbyla po vyjmutí gelu z listů, můžete vychutnat tak, že si ji namočíte do salsy nebo vlastnoručně vyrobeného hummusu. Pokud se vám vnější část listů příliš tvrdá na žvýkání, můžete ji před konzumací na 10-20 minut namočit do vody.

  • Zajímavou možnost představuje smíchání kousků aloe s medem, směs lehce zahřejte, ale nevařte.

Sklenice s nápojem z aloe vera.
zdroj:health.clevelandclinic.org

Skladování aloe vera

Nejlepší je konzumovat aloe vera ihned, ale v případě potřeby je možné listy uchovat v lednici či mrazáku. Vhodné je v obou případech listy zabalit do potravinové fólie nebo je vložit do plastových sáčků. Zmrazené listy nechte několik hodin před použitím rozmrazit při pokojové teplotě.

V lednici nebo mrazáku můžete uchovávat také gel. Dejte jej do sklenice nebo do plastového sáčku. Můžete si všimnout, že gel časem částečně změní barvu. To je v pořádku.

Pěstování aloe vera

Aloe vera se dnes i v našich podmínkách poměrně běžně pěstuje jako pokojová rostlina v květináči. Je charakteristická svými masivními kopinatými listy se zubatými okraji, které vyrůstají z bazální růžice. Za vhodných podmínek se na konci stonků objevují špičaté květy v odstínech žluté, červené nebo oranžové barvy.

Rostlina pěstovaná v květináči.
zdroj: almanac.com

Aloe je odolná rostlina, ale ke svému růstu potřebuje vhodné podmínky:

  • Dobře propustná půda – aloe vera má raději sušší podmínky, proto je třeba ji zasadit do dobře propustné půdy. Z tohoto důvodu se často doporučuje směs pro sukulenty nebo kaktusy.
  • Nepřímé světlo – umístěte rostlinu na místo s velkým množstvím filtrovaného nebo nepřímého slunečního světla, například na polici v kuchyni nebo několik metrů od okna.
  • Přiměřené zalévání – nejčastější příčinou úhynu pokojových rostlin aloe vera je přemokření. Dobrým pravidlem je zalévat rostlinu hloubkově každé dva týdny.
  • Teplo – rostliny jsou citlivé na extrémní chlad a extrémní teplo, nejlépe se jim daří při teplotám okolo 20-25°C.

Použité zdroje

8 Potential Health Benefits of Aloe Vera, Valencia Higuera, www.everydayhealth.com 05. 10. 2020
Can You Eat Aloe Vera?, Healthline, www.healthline.com
What Is Aloe Vera—and Should You Eat It?, Kris Martins, www.myrecipes.com 27. 08. 2019
How to Care for Aloe Vera Plants and Keep Them Growing, Caroline Picard and Katarina Avendano, www.goodhousekeeping.com 21. 03. 2022