Angrešt, bobule bohatá na antioxidanty a vitamíny B, E a C.
Je oblíbenou plodinou mnoha českých zahrádkářů a jeho využití v českých domácnostech je široké.
Jaké má benefity pro naše zdraví? Vše se dočtete v následujícím článku.
Angrešt, malý plod s velkou silou
Angrešt je rozcuchaný keř, dorůstající do výšky a šířky 1,5 metru. Větve jsou hustě osázené ostrými trny, odstávající jednotlivě nebo v trsech. Má zvonkovité květy, vznikající jednotlivě nebo v párech.
Jeho plody jsou malé, kyselé až sladké bobule, o hmotnosti 3 – 6 gramů. Plody se o sebe liší barvou. Mohou být zelené, žluto-bílé, růžové, červené nebo tmavě fialové.
Koloniální Američané angrešt užívali na koláče, zavařeniny nebo víno. Nyní se často používá do omáček k masu.
A co všechno tato plodina nabízí? Proč je dobrá pro naše tělo?
Proč konzumovat angrešt
I když je malý, má řadu výhod pro naše tělo.
Je bohatý na antioxidanty a vitamíny E a C, které mohou pomoci chránit funkci mozku a bojovat proti stárnutí, Alzheimerově nemoci, cukrovce 2. typu, rakovině a srdečním onemocněním.
Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny je vhodný ke konzumaci při obezitě.
Angrešt je nejlepší čerstvý, ale lze jej konzumovat samostatně nebo přidat do cereálií, jogurtů, salátů nebo řady dalších pokrmů.
Můžete jej také zavařit. Pokud nevíte jak, inspirujte se recepty na správné konzervování angreštu.
Nutriční hodnoty
Tato plodina má nízký obsah kalorií a tuku, ale je bohatá na vlákninu, draslík a vitamíny C, B5 a B6.
Nutriční hodnoty | Angrešt syrový 100 g |
Kalorie | 44 kcal |
Bílkoviny | 0,9 g |
Sacharidy | 10 g |
Tuky | 0,6 g |
Vláknina | 4,3 g |
Vápník | 25 mg |
Železo | 0,3 mg |
Draslík | 198 mg |
Vitamín C | 27,7 mg |
Vitamín E | 0,37 mg |
Vitamín B3 | 0,300 mg |
Vitamín B5 | 0,286 mg |
Odrůdy angreštu
Existují dva hlavní druhy angreštu: evropský (Ribes uva-crispa) a americký (Ribes hirtellum). Nyní si představíme ten evropský.
Stromkový angrešt
Říká se mu také angrešt srstka (Ribes uva-crispa). Pochází z Evropy, ale vyskytuje se také na Kavkazu a v severní Africe.
Pěstuje se na komerční i domácí úrovni.
Evropský angrešt bývá větší a podle některých i chutnější než americká odrůda. Jsou někdy velikosti švestky, ale obecně jsou o něco menší. Přicházejí ve variantních odstínech bílé a žluté, červené a fialové a ve většině odstínů mezi nimi.
Angrešt divoký
Ribes hirtellum je druh angreštu běžně známý jako divoký angrešt nebo angrešt americký. Pochází z Kanady.
Roste v mokřadech, na březích potoků či jezer, na loukách nebo podél útesů.
Je odolnější než jeho evropský příbuzný, ale má menší plody a někteří říkají, že i horší chuť.
Angrešt Leveller
Říká se, že je to nejlepší odrůda angreštu na koláče. Jeho bobule jsou velké, sladké a žluté.
Odrůdu Leveller lze považovat za velmi plodnou.
Angrešt Hinnonmaki Red
Nemá velké bobule oproti jiným, je jich ale spousta. Je to spolehlivá a snadno pěstovatelná odrůda.
Má sladké, červené plody. Odrůda je velmi odolná proti plísním.
Angrešt Captivator
Od ostatních druhů se odlišuje beztrnnými stonky. Má sladké, růžové bobule.
Tento druh je dobře odolný proti plísním.
Nepravý angrešt
Ceylon neboli angrešt nepravý není pravý angrešt, ale je mu velmi podobný.
V nezralém stavu je oranžový a ve zralosti sytě fialový. Je pokryt krátkými pichlavými šedavě zelenými chloupky.
Slupka je extrémně hořká, dužina nakyslá a šťavnatá, chutí podobná brusince.
Konzumujte ho nejlépe čerstvý, přezrálý po odstranění slupky, jinak je výborný na zavařování.
Pěstování angreštu
Angrešt pěstujte ve vlhké, ale dobře odvodněné, úrodné půdě, na plném slunci. Keře angreštu každoročně prořezávejte, je to snadné. Prořezáním zabráníte plísním, nechte střed keře otevřený.
Kdy sázet angrešt? Nejvhodnější doba je na podzim. Po zasazení plodinu mulčujte dobře shnilým kompostem, hnojem nebo plísní na listech.
Angreštům se daří na slunném místě i v polostínu. Preferuje písčitou hlínu, bohatou na organickou hmotu. Je dobré rostlinu obložit mulčovací kůrou.
Jaro nebo podzim je nejvhodnější dobou pro výsadbu. Jak zasadit angrešt? Rozmístěte keře 1,5 m od sebe s mezerou 1,5 m mezi řadami.
Plodí po jednom roce růstu. Stačí ho zalévat jednou týdně velkou dávkou vody.
Většina angreštů je připravena ke sběru v červenci nebo srpnu. Angrešt sklízejte opatrně, nejlépe v rukavicích, kvůli trnům.
Nemoci angreštu
Angrešt je zvláště náchylný k chorobám ve vlhkém podnebí. Pokud máte angrešt ve vlhčím prostředí, zajistěte dobrou cirkulaci.
Nemocem angreštu můžete předejít každoročním prořezáváním keřů. Odřízněte všechny staré odumírající větve.
Plodina je náchylná k napadení mšicemi a pilatkou angreštovou. Buď odřízněte napadenou část nebo ji nastříkejte sprejem proti škůdcům.
Zpracování angreštu
Můžete ho využít především v kuchyni. Lze ho konzumovat syrový nebo vařený. Můžete ho přidávat do dezertů, nápojů nebo zpracovat do džemů. Plody angreštu můžete ozvláštnit hotová jídla, saláty nebo použít jako ozdobu.
Jak již bylo zmíněno, z angreštu můžete vyrobit marmeládu. Přečtěte si recepty na angreštovou marmeládu s rumem nebo ananasem, a inspirujete se.
Bobule můžete také zamrazit.
Je ho dobré kombinovat s citrusovými plody nebo bezem. Kombinaci můžete použít například v limonádách.
Produkty z angreštu
Angreštový kompot – ze zavařených angreštů můžete vyrobit dezerty, zmrzlinu či pyré. Nebo ho nabídnout k hlavnímu chodu.
Angreštový gin – vychutnejte si ho čistý, s tonikem nebo smíchaný s perlivou vodou.
Angreštové chutney – skvěle se hodí k smetanovým sýrům, jako je brie a hermelín
Tyto malé bobule mají pro naše tělo řadu benefitů. Pomáhají bojovat proti cukrovce, Alzheimerově nemoci, rakovině a srdečním onemocněním. Zařazujte je tedy častěji do svého jídelníčku, vaše zdraví to ocení.