Anýz propůjčuje pečivu jemný nádech lékořice, ale vlastně i všem dalším pokrmům, do kterých se toto koření rozhodnete použít!
Proto i po staletí zůstává tak oblíbeným ve všech kulturách!
Naučte se i vy, s pomocí našeho článku odhalit veškeré jeho pozitivní vlastnosti a naučte se s ním pracovat!
Tento článek vám přináší ty nejlepší tipy a triky na recepty a také na výrobu domácího léčivého extraktu, který se hodí téměř na všechno!
Co je to anýz?
Semena jsou produkována rostlinou Pimpinella anisum, která se po mnoho staletí pěstuje v Egyptě, na Středním východě a v Evropě.
Anýzové semínko se používá jako mleté nebo celé koření. Ze semen se vyrábí také anýzový esenciální olej a extrakt. Semena jsou malá, hnědošedá s vůní lékořice.
Rostlina má také aromatické listy a stonky, které lze použít jako bylinku, chutnající jako lékořice, fenykl nebo estragon.
Jaký je rozdíl mezi anýzem, badyánem a fenyklem?
Anýz vs. badyán
Anýz není příbuzný s badyánem, protože je badyán je kořením z jiné čeledi rostlin. Oba mohou být použity k výrobě anýzového extraktu, protože oba obsahují anetol, který má charakteristickou anýzovou chuť.
Anýz je zdrojem extraktu a semen používaných v evropské, středomořské a blízkovýchodní kuchyni.
Badyán pochází z Číny. Vzhledem k tomu, že badyán je levnější na výrobu, dnes velká část esenciálního oleje z anýzu pochází spíše z badyánu.
Anýz vs. fenykl
Anýz není ani to samé jako fenykl, i když oba mají podobnou chuť a rostliny vypadají trochu podobně.
Anýz a fenykl jsou ze stejné čeledi rostlin (spolu s kmínem, petrželkou, koriandrem a dalšími), ale jsou to různé druhy. Obecně se fenykl používá jako zelenina, zatímco anýz se používá jako koření ve formě semínek, buď celý, nebo mletý.
Léčivé účinky anýzu
Bohatý na živiny
Přestože se semínka anýzu používají v relativně malém množstvích, v každé porci obsahuje velké množství důležitých mikroživin.
Jedna polévková lžíce (7 gramů) anýzových semínek obsahuje:
Kalorie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Vláknina |
23 kcal | 1 g | 1 g | 3 g | 1 g |
Obsah vitaminů a minerálů (na 7 g)
Železo | Mangan | Vápník | Hořčík | Fosfor | Draslík | Měď |
13 % | 7 % | 4 % | 3 % | 3 % | 3 % | 3 % |
Může snížit příznaky deprese
Deprese je běžný, ale vysilující stav, který postihuje až 25 % žen a 12 % mužů na celém světě. Extrakt ze semen anýzu vykazoval silné antidepresivní vlastnosti u myší a byl stejně účinný jako běžný lék na předpis používaný k léčbě deprese.
Může chránit před žaludečními vředy
Žaludeční vředy, jsou bolestivé vředy, které se tvoří ve výstelce žaludku a způsobují poruchy trávení, nevolnost a pocit pálení na hrudi. Semena anýzu by mohla pomoci zabránit žaludečním vředům a snížit příznaky.
Zabraňuje růstu plísní a bakterií
Studie ukazují, že semena anýzu a jeho sloučeniny mají silné antimikrobiální vlastnosti, které zabraňují infekcím a blokují růst hub a bakterií.
Může pomoci zmírnit příznaky menopauzy
Menopauza je přirozený pokles ženských reprodukčních hormonů během stárnutí, což má za následek příznaky jako návaly horka, únava a suchá pokožka. Semínka anýzu napodobují funkci estrogenu v těle a potenciálně snižují příznaky menopauzy.
Může vyrovnávat hladinu krevního cukru
Anetol, složka v semenech anýzu, může udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou, když je spárován se zdravou stravou.
Může zmírnit zánět
Semínka anýzu můžou zmírnit zánět, čímž podporuje lepší zdraví a zabraňuje rozvinutí dalších nemocí. Olej z anýzových semen snižuje otoky a bolest.
Jak chutná anýz?
Anýz má lékořicovou chuť, která je sladká, jemně kořenitá a velmi aromatická. Tato příchuť je produkována anetolem, který je přítomný i v estragonu a bazalce.
Na co se anýz používá?
Anýzové semínko (celé nebo mleté) lze přidat do ovocných náplní do koláčů a mletého masa. |
Přidejte ho například do těsta na pečivo, jako jsou tyto recepty na indické placky naan a přikusujte je k jednomu z těchto receptů na máslové kuře nebo tuto indickou specialitu dhal |
Uvařte si s anýzovým semínkem některou z těchto vydatných krupicových polévek. |
Anýzový extrakt lze použít do pečiva a k dochucení nápojů, jako je káva nebo horká čokoláda. |
Anýzové semínko je příchutí řady alkoholických nápojů, včetně sambuky a absinthu. |
Semena lze také použít k vaření čaje s příchutí lékořice. |
Upečte s ním sladký anýzový chléb, anýzové sušenky a anýzové skořicové sušenky nebo naše cukroví s anýzem |
Tipy na recepty s anýzem
- Skvěle se hodí k mořským plodům, masu, ovoci a čokoládě
- Přidejte ho k dalšímu koření a bylinkám, jako je kmín, hřebíček, muškátový květ, růžový pepř a estragon
- Listy a stonky lze použít do polévek a salátů
- Anýzová semena, extrakt z anýzu a anýzový olej jsou pro jejich konzistenci lepší ingrediencí pro použití do receptů jako jsou: italské biscotti a pizzely, německé springerle a pfeffernüss, alkoholické nápoje, jako je absint, arak, raki a ouzo a do kořeněného piva
Čím anýz nahradit?
Pokud pro recept nemáte k dispozici semínko anýzu, nejlepší náhradou by bylo semínko fenyklu, pár kapek extraktu z anýzu nebo badyánu.
Pokud máte celý badyán, měl by se před použitím rozemlít, ho plánujete v hotovém jídle ponechat, kvůli jeho tvrdé struktuře, by bylo nepříjemné ho žvýkat v celku.
Recept na anýzový extrakt
Pokud máte semena anýzu, vodku a malou sklenici, můžete si vyrobit extrakt z anýzu, kterým poté lze ochutit například kávu.
- Sterilizujte sklenici o objemu 120 ml.
- Přidejte 1 čajovou lžičku semínek anýzu do sklenice, poté 60 ml vodky.
- Sklenici pevně uzavřete a skladujte na chladném a tmavém místě po dobu dvou až tří měsíců.
- Poté semena sceďte přelitím přes tenkou vrstvu do jiné láhve nebo sklenice.
- Skladujte v chladu a temnu. Extrakt by měl vydržet až pět let.
Jak anýz skladovat?
Celá nebo mletá semena anýzu by měla být skladována na chladném a tmavém místě, aby se dosáhlo co nejlepší trvanlivosti.
Celá semena budou mít nejlepší kvalitu tři až čtyři roky.
Mleté semínko anýzu ztratí svou kvalitu rychleji, ale stále se dá dobře používat.