Ať se vám to může zdát uvěřitelné nebo ne, asa neboli ašant neboli čertovo lejno je opravdu unikátní a chutné koření, pokud víte jak si ho správně upravit!
V našem článku se přesně toto dozvíte. Naučíte se jak s ním správně manipulovat a připravit ho, aby vašemu pokrmu dodalo tu správnou intenzivní chuť.
Vychutnejte si Indii i u vás doma s tímto perfektním a zdravým kořením.
Co je to asa neboli ašant?
Jedná se o orientální koření nazývané také ločidlo, čertovo lejno nebo asa smrdutá. Asa se získává z kořene rostliny Ferula, která roste v suchých oblastech zemí, jako je Írán, Uzbekistán, Kazachstán, Afghánistán.
Asa se získává nařezáváním dužnatých stonků nebo kořenů z výše zmíněné mrkvovité rostliny. Z kořenů vytéká šťáva, která na vzduchu tuhne a postupně mění barvu ze žluté na červenohnědou. Koření se získává v první řadě v tekuté formě a až později se zpracovává. Asant nelze konzumovat v surové formě, protože je takto škodlivý až jedovatý.
Jeho různé odrůdy se míchají v závislosti na jejich jedinečných vůních. Poté se koření přimíchává k mouce a jedlé gumou, aby vznikl emulgovaný produkt. Ten je později zpracován a prodáván ve formě kuliček nebo prášku.
Pro své velmi silné aroma se asa musí v kuchyni používat s velkou opatrností. Za dostatečné množství do jídla pro čtyři osoby je považována jen čtvrtka kávové lžičky.
Jak asa chutná?
Asant dodává pokrmům super pikantní prvek, který by jinak v pokrmu chyběl. I když vůně syrové asy není zrovna to, co by se dalo nazvat příjemným, vše se změní, když se smíchá s horkým olejem nebo máslem.
Obvykle to je jedna z prvních aromatických ingrediencí přidávaných do pokrmů. Když projde procesem vaření, posléze se její počáteční štiplavý a nepříjemný zápach zjemní a je nahrazen příjemnou, zajímavou a nezaměnitelnou vůní, které evokuje Indii. Po převaření její chuť a vůně, podle některých, připomíná pórek, česnek a dokonce i maso.
Vůni je těžké popsat, ale zaručeně jí poznáte, když jí ucítíte. Jestli jste fanouškem indického stylu vaření, bude to něco pro vaše smysly!
Druhy asy
Existují dva druhy, mléčně bílá asafoetida (známá jako hing kabuli safaid) a červená asafoetida (známá jako hing lal).
Obě se používají jako dochucení ke kari, nakládané zeleniny a omáček.
V určitých indických receptech nahrazuje česnek a cibuli. Toto koření hraje důležitou roli ve vegetariánských pokrmech a používá se v jídlech, která obsahují čočku/luštěniny a fazole.
Možná chcete toto prazvláštní a tajemné koření vyzkoušet, ale nevíte kde ho koupit. Asa se většinou prodává předem namletá a je k dostání v každém specializovaném indickém obchodě s potravinami. Nebudete potřebovat více než tu nejmenší nádobu, protože stačí jedna nebo dvě špetky na jídlo. Udržujte ji velmi dobře utěsněnou, pokud nechcete, aby jím „voněla“ celá vaše spíž.
Zdravotní účinky asy
- Odborníci říkají, že má antivirové, antibakteriální, protizánětlivé, sedativní a diuretické vlastnosti. To znamená, že pomáhá od snížení krevního tlaku až po zmírnění menstruačních bolestí.
- Asa je užitečná i při léčbě á ledvinových kamenů
- Předchází onemocněním trávicího traktu
- Pomáhá ženám, které trpí menstruačními bolestmi nebo nadměrným krvácením a podobně se používá ke zmírnění problému nadměrného krvácení při předčasném porodu
- Kojícím matkám se doporučuje přidat do stravy půl čajové lžičky asy denně kvůli jejím vlastnostem proti nadýmání
- Používá se také jako lék na některé alergie.
- Asa je užitečná jako koření, které snižuje cholesterol a plynatost (pro efektivní použití přidejte čtvrt čajové lžičky asantu do jedné sklenice podmáslí nebo teplé vody a vypijte)
- Asa se používá jako projímadlo
- Lék na astma a bronchitidu a dětskou rýmu
Jak s ašantem vařit?
Asa není koření, které by se dalo použít do všech pokrmů a receptů. To ale neznamená, že nemůže být dobrá pro každodenní použití.
Přidejte jí k zelenině, jako jsou: brambory, cibule, květák, hrášek, paprika, rajčata atd.
Jakmile se váš olej nebo máslo zahřeje, přidejte asu a nechte ji zahřát asi na 15 sekund. Poté přidejte další koření a aromatické ingredience.
Asa se nejlépe používá jako další doplňkové koření k hlavnímu koření v receptu, jako je kmín, hořčičná semínka, sušené chilli, kari listy, zázvor a česnek.
Přidejte libovolnou kombinaci těchto věcí do své omáčky, kterou přelijete vaše fazole, dušenou zeleninu nebo cokoliv jiného.
Přidejte ho do lahodných indických receptů jako je naše butter chicken, čočkový dhal nebo Tikka Masala.
Čím koření asa nahradit?
- Česnekový prášek (¼ lžičky asa koření = ½ lžičky česnekového prášku)
- Cibulový prášek (¼ lžičky asantu = 1 čajová lžička cibulového prášku
- Cibulová pasta (začněte s ½ lžičky cibulové pasty a postupně zvyšujte)
- Šalotka (začněte s 1 restovaným stroužkem šalotky na přepuštěným másle)
- Dušený česnek (½ lžičky ašantu = 1 lžička restovaného česneku na másle)
- Pórek s česnekem (smíchejte česnek a mletý pórek v poměru 1:1)