Skořice, anýz a badyán, trojice koření, kterou máme spojenu především s Vánocemi.
Hvězdičky badyánu jsou nejen krásnou dekorací, ale jejich chuť a vůně dokonale ozvláštní i řadu pokrmů.
Používá se především v asijských kuchyních, ale nejen v nich.
Do jakých jídel a jak ho použít?
Víte, od jakých neduhů vám pomůže badyánový čaj?
Pojďte s námi objevit, co vše toto aromatické koření dokáže.
Co je badyán?
Jde o koření pocházející ze stromu jménem badyáník pravý, latinsky Illicium verum. Kromě názvu badyán se můžete setkat též s označením hvězdicový anýz, hvězdičkové koření či čínský anýz. Tyto názvy jednak odkazují na podobnost badyánu dalším oblíbeným kořením – anýzem, na jeho tvar – hvězdicovité souplodí se semeny – a na asijský původ. Badyán se používá nejen pro svou výraznou chuť, ale také pro své léčivé účinky.
Je jednou z hlavních ingrediencí čínské kuchyně, společně s fenyklem, fagarou, hřebíčkem a skořicí je součástí oblíbené čínské kořenící směsi pěti vůní. V indické kuchyni je součástí směsi garam masala a ve vietnamské kuchyni se používá při přípravě známé polévky pho. V západních kulturách se častěji využívá k ochucení likérů a pečiva, jako jsou perníky či sušenky.
Jak voní a chutná badyán?
Badyán celý je charakteristický svým neobvyklým tvarem hvězdy. Jedná se o většinou osmicípá hvězdicovitá souplodí tmavě hnědé či červenohnědé barvy, která obsahují lesklá semena. Vůně badyánu je podobná anýzu, důvodem je vysoký obsah silice anetol.
Toto koření má výraznou chuť, která je sladká a kořeněná, podobně jako v případě lékořice, fenyklového semínka, hřebíčku a samozřejmě anýzového semínka. Ačkoli je chuť badyánu obecně považována za sladkou, běžně se používá i ve slaných pokrmech. Vzhledem k výraznému aroma se doporučuje používat ho jen v malém množství.
Jaký je rozdíl mezi badyánem a anýzem?
Kvůli podobnosti chuti i názvů je badyán (hvězdicový anýz) často zaměňován s anýzem, ačkoli obě koření nejsou příbuzná. Rostliny, ze kterých se koření pocházejí, nepatří ze stejné čeledi rostlin. Badyán je z čeledi klanopraškovitých, zatímco anýz pochází z čeledi miříkovitých.
Jejich semena se liší vzhledem, semena badyánu jsou větší a mají tmavě červenohnědou barvu, zatímco semena anýzu jsou menší a vypadají spíše jako semena fenyklu.
Badyán celý vs. badyán mletý
Koření je k dostání ve dvou podobách, které se při vaření používají odlišně.
- badyán celý – přidává se do dušených pokrmů, omáček, polévek či svařeného vína, aby jim dodal chuť. Na konci vaření se odstraňuje. Nepřidávejte ho do receptů příliš brzy, jeho výrazná chuť by mohla snadno přebít vše ostatní.
- badyán mletý – používá podobně jako jiné mleté koření. Bohužel poměrně brzy začne ztrácet vůni, proto je nejvhodnější koupit celý badyán a rozemlít ho podle potřeby.
Jak umlít badyán?
Některé recepty vyžadují badyán mletý. V tomto případě můžete celý badyán umlít tak, jak je, tedy semena i měchýřky společně v elektrickém mlýnku. Kromě toho existuje též možnost hvězdičky badyánu rozdrtit pomocí hmoždíře, v tomto případě obvykle dostanete o něco větší kousky než při umletí.
Původ badyánu
Badyán pochází původně z jižní Číny, kde se jako lék a koření používá již více než 3000 let. Na konci 16. století se dostal do Evropy prostřednictvím anglického námořníka Thomase Cavendishe. Brzy poté se s ním začalo obchodovat po tak zvané čajové cestě z Číny přes Rusko. Nejvíce se badyán pěstuje v Asii, zejména v Číně, Indii, Vietnamu, Japonsku, Íránu a Pákistánu.
Na co se používá badyán?
Badyán má poměrně široké využití. Své uplatnění našel nejen v kuchyni a potravinářském průmyslu, ale také v léčitelství, kosmetice a dekorativním průmyslu, například jako ozdoba adventních věnců.
- Badyánový likér – lze ho zakoupit nebo vyrobit doma s pomocí badyánu, lékořice, citronové kůry, vody, vodky a cukru.
- Badyánová tinktura – používá se na posílení obranyschopnosti organismu nebo při nachlazení. Kromě vnitřního užívání ji lze aplikovat i lokálně, například při revmatismu. Jde o badyán louhovaný po dobu dvou týdnů ve vysokoprocentním alkoholu.
- Badyánový olej – používá se ve voňavkářství a farmaceutickém průmyslu, vyrábí se z něj sladkosti a žvýkačky.
Badyán v kuchyni
Jak jsme již naznačili, použití badyánu v kuchyni záleží na jeho podobě, jiné je u badyánu celého, jiné u mletého.
- Celý badyán je vhodné přidávat do dušených pokrmů z tučnějšího masa. Využít ho můžete například v rozmanitých receptech na vepřový bůček.
- Mletý badyán je běžným kořením v indické kuchyni, oceníte ho například při přípravě pokrmu tikka masala, kousků marinovaného kuřete v kari omáčce.
- Máte-li rádi vietnamskou kuchyni, badyán oceníte v receptech na tradiční polévku pho.
- Stejně jako další aromatické koření, například skořice či anýz, lze badyán použít při pečení kořeněného vánočního cukroví, sušenek, buchet a koláčů.
- K zimnímu období patří též svařené víno či grog, které můžete též ozvláštnit pomocí badyánu.
- Jak upéct ten nejlepší perník, když doma nemáte doma perníkové koření? Smíchejte badyán se skořicí, kardamomem, hřebíčkem, mletým novým kořením, zázvorem a muškátovým oříškem.
- Ne všichni vědí, že badyán je důležitou ingrediencí při výrobě švestkových povidel. Upečte si z nich chutné povidlové buchty!
- Toto koření se často používá rovněž při výrobě jablečných či hruškových kompotů a také pomerančových marmelád.
Čím nahradit badyán?
Badyán můžete snadno nahradit běžným anýzem. Použít lze i semena fenyklu, ale nebudou mít tak výraznou lékořicovou chuť.
Skladování badyánu
Celé i mleté koření skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo dosah vlhkosti, tepla a slunečního záření. Celý badyán vydrží čerstvý a s výraznou chutí přibližně jeden rok, mleté koření začne ztrácet chuť přibližně po šesti měsících. Opražením mletého koření před použitím někdy zvýrazňuje chuť a vůni.
Léčivé účinky badyánu
Badyán je bohatý na řadu flavonoidů a polyfenolických sloučenin, které přispívají k jeho k antioxidačním, protizánětlivým a antimikrobiálním vlastnostem.
Obecně podporuje správné fungování imunitního systému, pomáhá při chřipce a nachlazení, ulevuje při zažívacích potížích, svalových křečích i revmatismu.
Mezi hlavní zdraví prospěšné látky obsažené v badyánu patří linalool, kvercetin, anetol, kyselina shikimová, kyselina gallová a limonen.
- Antivirové schopnosti – jednou z farmakologicky významných vlastností badyánu je obsah kyseliny shikimové. Kyselina shikimová je sloučenina se silnými antivirovými schopnostmi, které je hlavní účinnou složkou Tamiflu, známého léku na chřipku. Některé výzkumy ve zkumavkách také ukázaly, že esenciální olej z badyánu může léčit jiné typy virových infekcí, včetně herpes simplex.
- Antimykotické vlastnosti – toto koření je bohatým zdrojem flavonoidu anetolu. Tato sloučenina je zodpovědná nejen za jeho výraznou chuť, ale má též silné protiplísňové účinky.
- Antibakteriální účinky – dalším důležitým léčivým přínosem badyánu je jeho schopnost potlačovat růst bakterií, které se podílejí na řadě běžných onemocnění. Některé výzkumy odhalily, že extrakt z badyánu je stejně účinný jako antibiotika proti mnoha patogenním bakteriím rezistentním na léky. To může být užitečné zejména pro budoucí vývoj nových antibiotických léků. Výtažek z badyánu je do jisté míry účinný i při snižování růstu bakterie E. coli.
Podobný vzhled jako badyán má i tak zvaný japonský hvězdicový anýz, jeho plody jsou ale jedovaté.
Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály v badyánu
Stejně jako ostatní koření, je i badyán poměrně kalorický, ale vzhledem ke skutečnosti, že se ho vždy používá jen velmi malé množství, nepředstavuje tento fakt výrazný problém. Badyán (100 g) obsahuje:
Kalorie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Vláknina |
337 kcal | 17,6 g | 15,9 g | 50,02 g | 14,6 g |
Toto koření obsahuje též mnoho rozmanitých minerálních látek a vitamínů.
Draslík | Fosfor | Hořčík | Vápník | Železo | Vitamín A | Vitamín B3 | Vitamín B5 | Vitamín C |
1441 mg | 440 mg | 170 mg | 646 mg | 36,96 mg | 311 IU | 3,06 mg | 0,797 mg | 21 mg |
Badyánový čaj
V tradiční čínské a lidové medicíně se z badyánu připravuje čaj, který se používá k léčbě infekcí dýchacích cest, bolestí v krku, nevolnosti, zácpy a dalších zažívacích potíží. Kromě čaje ze samotného badyánu můžete toto koření přidat i do dalších druhů čaje, získají příjemné aroma i výraznější chuť.
Jak připravit čaj z badyánu?
Na přípravu jednoho šálku badyánového čaje stačí jedna hvězdička celého badyánu. Rozdrťte ji v hmoždíři a zalijte 250 mililitry horké vody. Nechte louhovat po dobu přibližně 8-10 minut. Následně čaj přeceďte a ochuťte medem. Maximální doporučené množství jsou tři šálky denně.