Balkánský sýr si je v mnohém podobný s jeho řeckou verzí fetou, ale přece jen existuje několik zásadních odlišností. Jaké? To se můžete dočíst v tomto článku!
Zároveň se dozvíte, jak si ho nejlépe vychutnat, a také se můžete naučit dva perfektní recepty s tímto lahodným sýrem!
Co je balkánský sýr?
Tento sýr se často zaměňuje s fetou, kterou si mnoho lidí spojuje s Řeckem a úplným právem, protože se zde feta vyrábí už tisíce let.
Nicméně, mnoho balkánských zemí a mnohé další (jako Francie, Izrael a Spojené státy) také vyrábí fetu, ačkoli podle nařízení EU o chráněném označení nesmí používat samotný výraz feta.
Jedná se tedy o bílý solný sýr z Bulharska. Někdy se mu přezdívá bulharský sýr feta, ale neobsahuje ty správné ingredience.
Jaký je rozdíl mezi balkánským sýrem a řeckou fetou?
Hlavním rozdílem mezi balkánským a řeckým sýrem je typ mléka, který se při jeho výrobě používá.
Zatímco balkánský se vyrábí z různých směsí ovčího, kozího a kravského mléka, řecký musí obsahovat pouze mléko od koz a krav.
Sýr z Balkánu je jemnější, krémovější a zemitější, než řecká feta, která je je ostřejší, pevnější a drobivější.
Pokud se chcete dozvědět více o pravé řecké fetě, přečtěte si tento článek, který se jí dopodrobna věnuje!
Jak se vyrábí balkánský sýr?
Sýr se vyrábí přidáním kultur bakterií do mléka a následným vařením. Poté se přidávají enzymy, které napomáhají ke srážení.
Když mléko ztuhne, naláme se a vloží se do forem, kde se vzniklá sýrová hmota nechá okapat a ztuhnout. Výsledná cihlička sýra se nakrájí na kousky, osolí a nechá se vytvrdit při pokojové teplotě.
Po počátečním jednodenním vytvrzení při pokojové teplotě se sýr na chladném místě nakládá na dalších 5 – 7 dní.
Nutriční hodnoty balkánského sýru (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
260 kcal | 1 g | 0 g | 22 g | 16 g | 16 g | 0 g | 1,4 mg |
Co připravit z balkánského sýra?
Tento sýr se většinou používá rozdrobený do šopského salátu s rajčaty a okurkami (inspirujte se našimi recepty na balkánský salát) |
Zabalte ho do těsta, upečte v troubě nebo jím naplňte červené papriky, které posléze usmažíte |
Můžete ho podávat i samostatně posypaný paprikou, politý olivovým olejem a pít k němu růžové víno |
Vychutnejte si ho k snídani s plátky rajčat, okurek, salámem a vařenými vejci |
Bulharský tradiční dip katak se vyrábí z pečené červené papriky, jogurtu a spousty česneku, do kterého lze sýr namáčet |
Pokapejte ho olivovým olejem a posypte bylinkami, chilli nebo drceným pepřem a podávejte jako předkrm s čerstvým chlebem |
Promíchejte ho s horkými těstovinami jako jsou tyto špagety se špenátem |
Přidejte si ho do omelety nebo míchaných vajec |
Podávejte ho s melounem nebo jako součást ovocného talíře |
Recept na nakládaný balkánský sýr
Ingredience
- 200 g balkánského sýra
- 1 lžička oregana
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
- 2 kusy citronové kůry
- 150 ml extra panenského olivového oleje, cca.
Postup
- Sýr a všechny suché přísady vložte do sklenice
- Přelijte olivovým olejem, tak aby všechny ingredience byly ponořené
- Sklenici uzavřete a nechte přes noc marinovat
- V lednici může být takto skladován až dva týdny
Recept na zapečené těstoviny s balkánským sýrem
Ingredience
- 500 g cherry rajčat
- 4 stroužky česneku (rozpůlené podélně)
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- Špetka soli
- 200 g balkánského sýra
- ½ lžičky chilli vloček
- Čerstvě mletý černý pepř
- 350 g těstovin
- Listy čerstvé bazalky
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C
- V pekáčku smíchejte rajčata, česnek a 40 ml olivového oleje
- Posypte solí a promíchejte, aby se vše obalilo
- Do středu mezi rajčata a česnek položte sýr, pokapejte zbylým olivovým olejem a celý pokrm posypte chilli vločkami a trochou černého pepře
- Pečte 30–40 minut, dokud česnek a rajčata nezměknou
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou a uvařte těstoviny al dente (přečtěte si v našem článku jak správně uvařit těstoviny)
- Poté sceďte, ale ponechejte si 1 šálek vody z těstovin
- Směs sýru a rajčat rozmačkejte vidličkou a promíchejte, dokud se nespojí
- Přidejte těstoviny a znovu pomíchejte, podle potřeby přidejte vodu z těstovin
- Těstoviny naservírujet do misek a ozdobte velkým množstvím bazalky
Čím balkánský sýr nahradit?
Řecká feta – tradičně se vyrábí z ovčího mléka, i když někdy je přimícháno trochu kozího mléka. Má slanou a kyselou chuť, s citrónovými podtóny. Textura je obvykle bohatá a krémová, ačkoli verze s větším množstvím kozího mléka bývají drobivější.
Francouzská feta – nejčastěji se vyrábí z ovčího mléka a je typicky jemná, krémová sušší a kyselejší.
Izraelská feta – má plnou, ne příliš slanou chuť a vyrábí se z ovčího mléka.
Americká feta – může být vyrobena z ovčího, kozího nebo dokonce kravského mléka. Obvykle převládá kyselá chuť a textura je méně krémová a více drobivá.
Jak dlouho balkánský sýr vydrží?
Je to skvělý sýr, který můžete vždy uchovávat v lednici, protože se jen zřídka kdy zkazí.
Skladujte ho ve slaném nálevu v zakryté vzduchotěsné nádobě a takto vám zůstane čerstvý týdny nebo dokonce měsíce.