Balkánský sýr není žádná feta! Naučte se mezi nimi rozlišovat

Balkánský sýr si je v mnohém podobný s jeho řeckou verzí fetou, ale přece jen existuje několik zásadních odlišností. Jaké? To se můžete dočíst v tomto článku!

Zároveň se dozvíte, jak si ho nejlépe vychutnat, a také se můžete naučit dva perfektní recepty s tímto lahodným sýrem!

Co je balkánský sýr?

Tento sýr se často zaměňuje s fetou, kterou si mnoho lidí spojuje s Řeckem a úplným právem, protože se zde feta vyrábí už tisíce let.

Nicméně, mnoho balkánských zemí a mnohé další (jako Francie, Izrael a Spojené státy) také vyrábí fetu, ačkoli podle nařízení EU o chráněném označení nesmí používat samotný výraz feta.

Jedná se tedy o bílý solný sýr z Bulharska. Někdy se mu přezdívá bulharský sýr feta, ale neobsahuje ty správné ingredience.

Kostka sýra se sálátem na talíři.
Zdroj: theculturetrip.com

Jaký je rozdíl mezi balkánským sýrem a řeckou fetou?

Hlavním rozdílem mezi balkánským a řeckým sýrem je typ mléka, který se při jeho výrobě používá.

Zatímco balkánský se vyrábí z různých směsí ovčího, kozího a kravského mléka, řecký musí obsahovat pouze mléko od koz a krav.

Sýr z Balkánu je jemnější, krémovější a zemitější, než řecká feta, která je je ostřejší, pevnější a drobivější.

Pokud se chcete dozvědět více o pravé řecké fetě, přečtěte si tento článek, který se jí dopodrobna věnuje!

Rozdrobená řecká feta.
Řecká fetaZdroj: healthline.com

Jak se vyrábí balkánský sýr?

Sýr se vyrábí přidáním kultur bakterií do mléka a následným vařením. Poté se přidávají enzymy, které napomáhají ke srážení.

Když mléko ztuhne, naláme se a vloží se do forem, kde se vzniklá sýrová hmota nechá okapat a ztuhnout. Výsledná cihlička sýra se nakrájí na kousky, osolí a nechá se vytvrdit při pokojové teplotě.

Po počátečním jednodenním vytvrzení při pokojové teplotě se sýr na chladném místě nakládá na dalších 5 – 7 dní.

SHEEPKA 99 | Kashkaval Cheese | Bulgarian Traditional Cheese | Processed Cheese | Feta Cheese
Výroba sýra začíná od 2:20 minutyZdroj: Sheepka GroupKA

Nutriční hodnoty balkánského sýru (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
260 kcal1 g0 g22 g16 g16 g0 g1,4 mg

Co připravit z balkánského sýra?

Tento sýr se většinou používá rozdrobený do šopského salátu s rajčaty a okurkami (inspirujte se našimi recepty na balkánský salát)
Zabalte ho do těsta, upečte v troubě nebo jím naplňte červené papriky, které posléze usmažíte
Můžete ho podávat i samostatně posypaný paprikou, politý olivovým olejem a pít k němu růžové víno  
Vychutnejte si ho k snídani s plátky rajčat, okurek, salámem a vařenými vejci  
Bulharský tradiční dip katak se vyrábí z pečené červené papriky, jogurtu a spousty česneku, do kterého lze sýr namáčet
Pokapejte ho olivovým olejem a posypte bylinkami, chilli nebo drceným pepřem a podávejte jako předkrm s čerstvým chlebem
Promíchejte ho s horkými těstovinami jako jsou tyto špagety se špenátem
Přidejte si ho do omelety nebo míchaných vajec
Podávejte ho s melounem nebo jako součást ovocného talíře
Nejlepší recepty s balkánským sýrem.
Zdroj: befunky.com

Recept na nakládaný balkánský sýr

Ingredience

  • 200 g balkánského sýra
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • 2 kusy citronové kůry
  • 150 ml extra panenského olivového oleje, cca.

Postup

  • Sýr a všechny suché přísady vložte do sklenice
  • Přelijte olivovým olejem, tak aby všechny ingredience byly ponořené
  • Sklenici uzavřete a nechte přes noc marinovat
  • V lednici může být takto skladován až dva týdny
Miska plná jemného slaného sýra s bylinkami a olejem.
Zdroj: cravingsmallbites.com

Recept na zapečené těstoviny s balkánským sýrem

Ingredience

  • 500 g cherry rajčat
  • 4 stroužky česneku (rozpůlené podélně)
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • Špetka soli
  • 200 g balkánského sýra
  • ½ lžičky chilli vloček
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 350 g těstovin
  • Listy čerstvé bazalky

Postup

  • Troubu předehřejte na 200 °C
  • V pekáčku smíchejte rajčata, česnek a 40 ml olivového oleje
  • Posypte solí a promíchejte, aby se vše obalilo
  • Do středu mezi rajčata a česnek položte sýr, pokapejte zbylým olivovým olejem a celý pokrm posypte chilli vločkami a trochou černého pepře
  • Pečte 30–40 minut, dokud česnek a rajčata nezměknou
  • Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou a uvařte těstoviny al dente (přečtěte si v našem článku jak správně uvařit těstoviny)
  • Poté sceďte, ale ponechejte si 1 šálek vody z těstovin
  • Směs sýru a rajčat rozmačkejte vidličkou a promíchejte, dokud se nespojí
  • Přidejte těstoviny a znovu pomíchejte, podle potřeby přidejte vodu z těstovin
  • Těstoviny naservírujet do misek a ozdobte velkým množstvím bazalky
Postup jak si vyrobit lahodné těstoviny s rajčaty a sýrem.
Zdroj: eatingbirdfood.com

Čím balkánský sýr nahradit?

Řecká feta – tradičně se vyrábí z ovčího mléka, i když někdy je přimícháno trochu kozího mléka. Má slanou a kyselou chuť, s citrónovými podtóny. Textura je obvykle bohatá a krémová, ačkoli verze s větším množstvím kozího mléka bývají drobivější.

Francouzská feta – nejčastěji se vyrábí z ovčího mléka a je typicky jemná, krémová sušší a kyselejší.

Izraelská feta – má plnou, ne příliš slanou chuť a vyrábí se z ovčího mléka.

Americká feta – může být vyrobena z ovčího, kozího nebo dokonce kravského mléka. Obvykle převládá kyselá chuť a textura je méně krémová a více drobivá.

Jak dlouho balkánský sýr vydrží?

Je to skvělý sýr, který můžete vždy uchovávat v lednici, protože se jen zřídka kdy zkazí.

Skladujte ho ve slaném nálevu v zakryté vzduchotěsné nádobě a takto vám zůstane čerstvý týdny nebo dokonce měsíce.

Použité zdroje

Sirene (Bulgarian Feta), Culture Cheese Mag
A Cheese Lover's Guide to Bulgaria, Maria Angelova, The Culture Trip
All the Types of Feta Cheese You Should Be Eating, ALEX DELANY, Bon Appetit
A Guide to Feta Cheese, Jennifer Meier, The Spruce Eats