Pro dětskou představivost mohou bedly vypadat jako velké slunečníky pod kterými se budou schovávat lesní skřítci. Pro dospělé znamenají skvělou kulinářskou pochoutku, kterou si mohou vychutnat!
V tomto článku se dozvíte jaké druhy jsou jedlé, které naopak ne a na co všechno si při jejich výběru, zpracování a konzumaci dát pozor!
Rozhodně si náš článek, před navštěvou lesa přečtěte, abyste nesáhli vedle!
Co je bedla?
Tento druh hub má specifickou výšku a ještě specifičtější klobouk, který připomíná hadí kůži.
Můžeme najít jak rostoucí jednotlivě, tak ve shlucích. Není pro ně typické, aby rostly v lese, spíše se vyskytují na pastvinách, okrajích stezek, zahradách, parcích a na paloucích.
Bedly jsou v Evropě považovány za houby labužníků, ceněné pro svou velkou velikost a jsou velmi vyhledávané ve volné přírodě, protože je nelze pěstovat ve velkém.
Tyto houby jsou bohaté na vitamín D, železo, zinek, měď, selen, vlákninu, aminokyseliny a také mají antioxidační a antimikrobiální vlastnosti.
Jak vypadá a jak se pozná jedlá bedla?
- Tento druh hub roste v období celé léto až do prvních zimních mrazů.
- Pro tyto houby je typická jejich velikost. Klobouky jsou střední až velké. Jejich velikost se pohybuje v rozmezí 10 – 25 centimetrů.
- Klobouky jsou posazené na stonku, který může dorůst až 40 centimetrů.
- Mladé houby mají světle hnědý klobouk, který svým tvarem připomíná vejce a na špičce je malý světle hnědý hrbol.
- Čím starší houba je, tím více se klobouk rozevírá, až je zcela placatý a hnědý hrbol se roztrhá a vytvoří šupinky po celém klobouku.
- Pod kloboukem najdeme bílé lupeny a stonek ve slonovinové barvě, který svou texturou připomíná hadí kůži.
- Na stonku najdeme prstenec, který je dvojitý.
- Když se houby uvaří, mají jemnou a bohatou umami chuť. Vůně je ořechová a sladká, někteří i ní říkají, že připomíná javorový sirup. Tato chuť se stává intenzivnější, jak houba stárne, a štiplavější, pokud je houba usušená.
Druhy jedlých bedel
Bedla vysoká
- Jde o nejoblíbenější odrůdu této houby.
- Vyskytuje se na okrajích lesů, loukách a pastvinách.
- Klobouk je světle hnědý a výrazně šupinatý.
- U mladé houby najdeme bílé lupeny, které se stářím zabarvují do skvrnitě hnědé.
- Dřeň houby je bílá, když se rozřízne, svou barvou neměnná s příjemnou oříškovou vůní.
- Z této houby jsou nejlepší smažené řízky.
Bedla červenající
- Tuto houbu nejdeme, kromě typických míst, i v listnatých a jehličnatých lesích.
- Její klobouk má červenohnědé šupiny, které pocházejí ze skořicově zbarveného hrbolu na špičce klobouku.
- Lupeny jsou smetanově bílé a po odříznutí červenají.
- Dužina je bílá, po rozříznutí rychle mění barvu do odstínů oranžové až červené. Později se barví do hnědé.
- Jedná se o jedlou houbu, ALE u citlivějších jedinců může způsobit zažívací potíže!
Bedla zahradní
- Nevyskytuje se příliš často, pokud jí najdeme tak ve větším shluku a zejména na podzm.
- Klobouk může dorůst až do 20 cm, přičemž je typicky skořicově šupinatý.
- Noha houby je hladká, bělavá s hnědým prstencem. Po rozříznutí se zabarvuje do oranžové až okrové barvy.
- Dřeň je krémová a po řezu se zbarvuje do oranžové barvy.
- Má příjemnou houbovou chuť i vůni.
- Houba je jedlá, ALE u citlivějších jedinců může způsobit zažívací potíže!
Bedly patří k poměrně oblíbeným a vyhledávaným houbám. Bohužel existuje i několik jedovatých odrůd. Většinou se jedná o druhy menších rozměrů a varovným signálem může být i červená barva.
Bedla červenající sice toxiny neobsahuje, ale u citlivých jedinců, nebo těch se zdravotními problémy, může způsobit vážné zdravotní komplikace.
Jedná se především o žaludečními obtíže, otoky, dýchavičnost, vyrážka. Tyto reakce se mohou projevit i po požití bedly společně s alkoholem.
Která bedla je jedovatá?
Bedla ostrošupinná (drsná)
- Tato houba vyrůstá v parcích, u lesních cest nebo v kompostu.
- Klobouk je menší v průměru měří 5–16 cm, jeho barva je krémová a šupinatá.
- Šupinky stářím mizí.
- Na noze najdeme velký výrazný prstenec, který se nedá posouvat a má hnědou barvu.
- Dřeň houby je bílá s nepříjemným pronikavým zápachem a nakyslou chutí.
- Jedná se o nejedlou, jedovatou bedlu!
Bedla chřapáčová (klamavá)
- Najdeme jí u listnatých stromů ve větší skupince.
- Klobouk má bílou barvu. Jsou na něm rozesety hnědé až červenohnědě šupiny.
- Na noze najdeme podobně zabarvený prstenec.
- Dřeň je bílá s příjemnou ovocnou vůní.
- Důležitým aspektem, na který je potřeba si dávat pozor je malý prstenec, kterým se liší od ostatních jedlých druhů.
- Jedná se o jedovatou a nebezpečnou houbu!
Co udělat s bedlou?
Bedly VŽDY musí před konzumací projít varem.
Nejvhodnější jsou do pokrmů, které se restují, smaží, vaří nebo dusí.
Lze je nakrájet na plátky a použít je:
Do dušených pokrmů |
Polévek (zkuste náš hovězí vývar nebo lahodnou polévku z kuřecího masa) |
Přidat je do vaječných omelet |
Přimíchat do omáček |
Usmažit společně s hranolky |
Zapéct ve slaných koláčích (inspirujte se recepty na slaný francouzský quiche nebo těmito slovenskými lokši) |
Přidat je do zeleninové směsi |
Přimíchat je do masové směsi a dochutit tempturou (nebo s nimi vyrobte tyto šťavnaté masové rolády) |
Obalit v trojobalu a usmažit a podávat s chlebem, bramborem nebo kaší |
Houby se dobře hodí k mletému vepřovému nebo hovězímu masu nebo drůbežímu masu |
Skvěle si rozumí s kořením jako je oregano, paprika, petrželka, rozmarýn, česnek, cibule, šalotka, brambory, okurka, nakládaná zelenina, sýry a citronová šťáva |
Její klobouk, lze použít jako základ na veganskou pizzu |
Houbová bruschetta
- 4 bedly (s kloboukem o průměru cca 10 cm)
- Pečivo
Postup
- Odstraňte stonky, otřete klobouky vlhkým hadříkem a zkontrolujte lupeny
- Klobouky nakrájíme na kousky, orestujeme na troše olivového oleje a másla, dochutíme solí a pepřem a potom trochou petrželky a česneku
- Bedly vyndáme a na stejné pánvi si opečeme toastový chléb, bagetu nebo jakékoliv jiné pečivo
- Na opečené pečivo houby nakonec navrstvíme a podáváme
Smažený řízky z bedly
- 4 bedly (s kloboukem o průměru cca 10 cm)
- 3 vejce
- 2 lžíce petržele (nasekané)
- 3 lžíce parmezánu (strouhaného)
- Strouhanka
Postup
- Houby očistíme
- Rozklepneme tři vejce a smícháme je se dvěma lžícemi petrželky a třemi lžícemi strouhaného parmazánu, solí a pepřem
- Očištěný a vysušený klobouk ponoříme a obalíme ve vaječné směsi, a poté ve strouhance
- Houby dáme na 30 minut vychladit a ztuhnout do lednice
- Klobouky poté smažíme na olivovém oleji (olejem stačí zakrýt dno pánve) dozlatova
Skladování
Bedly vydrží až pět dní, když zůstanou celé a nemyté v papírovém sáčku v lednici.