Bílý pepř se často používá v pokrmech, které vyžadují lehce pikantní nádech.
Přečtěte si tento článek a zjistíte, jak nejlépe využít jeho vlastnosti, které skvěle podtrhnou jakékoliv jídlo!
Oživte již 100 x vařené a okoukané recepty špetkou tohoto koření!
Co je to bílý pepř?
Bílý pepř je koření vyráběné ze sušených plodů pepřovníku, stejně jako pepř černý.
Získává se ze zralých, sušených a vyloupaných bobulí stále zeleného pepřovníku. Bobule se sbírají, když jsou zcela vyzrále, červené barvy, poté se namáčejí se do vody, aby z nich mohlo být následně odstraněno oplodí.
Semena se musí usušit na slunci, potom získají svoji typickou žlutobílou barvu.
Chuť bílého pepře je podstatně jemnější, méně aromatická a ostrá než pepř černý, ale vyniká nasládlou vůní. K dostání je bílý pepř celý i mletý.
Druhy pepře
Bílý pepř vs. černý pepř
Zatímco pocházejí z bobulí stejné rostliny, rozdíl mezi bílým a černým pepřem začíná již při sběru bobulí. K výrobě černého pepře se sbírají nezralé bobule pepře a poté se suší, čímž se zčerná slupka a získá svou chuť.
Bílý pepř se vyrábí z plně zralých bobulí pepře. Jsou namočené ve vodě asi 10 dní, což vede k fermentaci. Poté se z nich odstraní slupky. Díky tomu má bílý pepř jinou chuťovou a než pepř černý.
Zelený pepř
Zrnka zeleného pepře jsou nezralá zrnka pepře, sklizená ze stejné révy jako bílý a černý. Jsou dehydratovaná nebo konzervovaná, což přinese s výslednou jemnou chuť.
Jsou aromatické, mají čerstvější, ovocnější chuť než bílý nebo černý pepř a obvykle se nakládají, aby se uchovaly déle. Vyzkoušejte ho v receptech na plněná rajčata se zeleným pepřem nebo jahodové želé se zeleným pepřem.
Růžový pepř
Tato jemná zrnka pepře ve skutečnosti vůbec nejsou zrnka pepře, ale bobule z jihoamerického keře. Nenajdete je v mlýnku s pepřovou směsí, protože díky jejich křehkosti a jemnosti se nejlépe hodí do salátů nebo hotových pokrmů, kde jejich sladce ostrá a jemná chuť doplňuje mořské plody a lehčí omáčky.
Sečuánský pepř
Stejně tak sečuánský pepř nepochází z rodiny pepřů, ale sušené bobule z provincie Szechuan v Číně. Aromatičtější sečuánský pepř je bobule jasanu horského s pronikavou chutí.
Zdravotní účinky bílého pepře
Nabitý antioxidanty
Bílý pepř má více antioxidantů než černý pepř. Znamená to, že má vyšší schopnost bojovat s volnými radikály, které můžou způsobovat některé srdeční choroby, cukrovku a dokonce i obezitu.
Protizánětlivé vlastnosti
Bílý pepř obsahuje piperin, který má protizánětlivé účinky. Umožňuje tedy zmírnit zánět a léčit svalové křeče.
Zabraňuje plynatosti a zlepšuje trávení
Bílý pepř pomáhá snižovat plynatost, kromě toho stimuluje produkci žaludečních kyselin v žaludku. To napomáhá trávení, a díky obsahu vlákniny usnadňuje hladké fungování střev.
Prospěšný pro pacienty s anorexií
O bílém pepři je známo, že zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Bílý pepř tedy může pomoci s anorexií a zvýšením hladu.
Snižuje krevní tlak
Bílý pepř je dobrým zdrojem flavonoidů, vitamínu A a vitamínu C. Ty pomáhají snižovat vysoký krevní tlak. Udržováním stálého krevního tlaku pod kontrolou snižuje pravděpodobnost mrtvice.
Pomáhá zvládat artritidu
Bílý pepř je známá super potravina pro zmírnění bolestí kloubů a páteře. Přínos spočívá v přítomnosti piperinu. Podle studií má piperin antinociceptivní a antiartritické účinky. Může tedy zmírnit agónii artritidy a dny.
Zlepšuje funkci mozku
Bílý pepř může být přínosem pro zlepšení kognitivních mozkových funkcí. Kromě toho může také pomoci při prevenci degenerace mozkových buněk.
Průměrné výživové hodnoty bílého pepře (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Tuky | Bílkoviny | Sodík | Draslík | Vápník | Železo | Hořčík |
62 kcal | 64 g | 3,3 g | 10 g | 20 mg | 1329 mg | 443 mg | 9,7 mg | 171 mg |
Do jakých receptů bílý pepř přidat?
Vejce můžete posypat práškem z bílého pepře |
Bílý pepř se hodí k různým sýrům nebo lahodné pochoutce jako je toto fondue |
Skvěle se hodí ke každému salátu. Mletý bílý pepř můžete přidat do oblíbeného salátu s mandlemi a vlašskými ořechy. |
Podtrhněte chuť každé krémové polévky jako jsou ty naše, bílým pepřem v prášku |
Marinujte v něm svá masa. Můžete například marinovat hovězí nebo vepřové maso, ryby, kuře v celém/mletém bílém pepři. Inspirujete se tímto článkem, na to jak správně marinovat. |
Přidejte ji do sendvičů a rajčat s balsamikem |
Přidejte ho do těstovin, těchto pepřových omáček k masu a polévek na italský způsob. |
Můžete je přidat do slaného pečiva |
Do detoxikačního čaje můžete přidat celý/mletý bílý pepř |
Jak bílý pepř skladovat?
Bílý pepř skladujte v těsně uzavřené nádobě mimo dosah světla.
Zrnka pepře lze skladovat déle než mletý bílý pepř, který asi po třech měsících ztratí svou chuť a sílu.
Nezkazí se a jeho použití bude bezpečné, ale možná budete potřebovat větší množství, aby pokrm získal stejnou chuť.
Z tohoto důvodu je rozumné nakupovat mletý bílý pepř v menším množství, které využijete v kratším časovém horizontu.