Bobkový list je koření, bylina i součást kultury. V našem článku se dovíte se co jste ještě nevěděli

Bobkový list svou květinovou a bylinnou vůní připomíná oregano a tymián a používá se častěji než kterákoli jiná bylina.

Přečtěte si i o jeho zdravotních účincích, včetně rad a tipů jak si ho vypěstovat v pohodlí domova!

Dozvíte se do jakých receptů ho přidat, ale i na co si dát pozor.

Co je bobkový list?

Bobkové listy pocházejí z rostliny vavřínu, stálezeleného keře, který roste v teplých klimatických podmínkách. Rostliny se pěstují pro okrasné účely, listy se suší se a používají se při vaření.

Rostlina má husté, protáhlé a kožovité listy se špičatými konci.

Jak vypadá čerství lístek koření, které roste na stromě,
Zdroj: healthline.com

Druhy bobkových listů

Bobkové listy mají dlouhou historii, vznikly jako ozdobný symbol cti a úspěchu a nosili je římští a řečtí císaři, stejně jako olympionici, učenci, hrdinové a básníci.

Existují dvě hlavní odrůdy: turecký (nebo středomořský) a kalifornský bobkový list.

Turecká odrůda je nejběžnější, a s jemnější chutí ve srovnání s kalifornskými bobkovými listy, které mají silnější aroma a lehce mátovou chuť.

Rozlišují se podle tvaru listu, kdy turecký má krátké a tlusté listy oproti tenčím a delším kalifornské odrůdy.

Jiné odrůdy bobkových listů se používají po celém světě, včetně západoindického bobkového listu a indonéského bobkového listu.

Existuje i několik druhů bobkových listů, které jsou jedovaté, konkrétně vavřín třešňový a vavřín horský, ale tyto odrůdy se neprodávají jako bylinky

Druhy a podoby bobkového listu, které existují.
Zdroj: moolihai.com

Čerstvý vs. sušený bobkový list

Čerstvé bobkové listy jsou navrchu leskle zelené a na spodní straně světlejší. Jak listy usychají, barva se stává jednotnou a tlumenou.

Čerstvé bobky jsou často mnohem dražší a nevydrží tak dlouho jako bobky sušené.

Přidání čerstvého bobkového listu do receptu by mohlo překonat chuť pokrmu, a proto jsou často preferovány sušené turecké bobkové listy.

Jak chutná?

Vzhledem k tomu, že bobkové listy se nejedí, chuť je spíše o tom, co přidávají do receptu.

Mnoho kuchařů věří, že bobkový list nepřispívá vůbec žádnou chutí, zatímco jiní říkají, že bylina dodává chuti jemnou hloubku.

Takže i když bobkové listy nepřidávají ohromující a výrazné chutě, lze je považovat za koření, které podporuje jiná koření v receptu, aby se jejich chuť zvýraznila.

Jak vypadá usušený vavřín, a jak vypadá čerstvý vavřín, včetně namletého koření.
Zdroj: photodune.net

Zdravotní účinky bobkového listu

Léčba cukrovky

Pokud vám hrozí rozvoj cukrovky nebo se u vás již tento stav rozvinul, konzumace bobkových listů může snížit hladinu cukru a je účinný při léčbě cukrovky 2. typu. Spolu s tím může také snížit hladinu špatného cholesterolu.

Zlepšuje trávení

Bobkový list zabraňuje poškození žaludku a podporuje močení. To pomáhá uvolňovat toxiny v těle a napomáhá zdraví ledvin. Organické sloučeniny navíc velmi účinně pomáhají při podrážděném žaludku, zklidňují syndrom dráždivého tračníku.

Léčí dýchací potíže

Bobkový list je také zdrojem esenciálního oleje. Esenciální olej extrahovaný z tohoto listu lze použít ke zmírnění různých respiračních problémů.

Bojuje proti plísňovým infekcím

Bylo prokázáno, že bobkový list má protiplísňové vlastnosti, tyto vlastnosti spolu s obsahem vitamínu C mohou chránit pokožku před jakoukoli infekcí a podrážděním.

Pomáhá snižovat stres a úzkost

Přítomnost linaloolu v bobkových listech může snížit hladinu stresu a úzkosti v těle. Má také přirozené uklidňující vlastnosti, které vám mohou pomoci uklidnit se a mohou také snížit riziko deprese.

Chrání srdce

Srdce má tendenci pracovat lépe díky rutinu a kyselině kávové, které se obě nacházejí v bobkových listech. Tyto vlastnosti mohou posílit stěny srdečních cév a pomoci při snižování hladiny špatného cholesterolu.

Jaké zdravotní benefity vavřín tělu poskytuje.
Zdroj: plus100years.com

Jak na pěstování bobkového listu

  • Rostliny bobkového listu jsou tolerantní k většině typů půdy. Ideální rozsah PH je 6-7, ale rostlina je poněkud všestranná a snese rozsah 4,5 až 8,3 PH.
  • Co nesnese, je půda, která špatně odvodňuje. Aplikace kompostu nebo jiné organické hmoty pomůže udržet půdu dobře propustnou.
  • Sazenice bobkového listu, lze pěstovat uvnitř v květináčích a venku jako keře i jako stromy. Je to pomalu rostoucí rostlina a za vhodných podmínek může dosáhnout výšky 17 m.
  • Rostliny pěstované v květináči do této velké velikosti nedorostou, pokud jí budete dostatečně ořezávat.
  • Rostlina nejlépe roste na plném slunci až v polostínu. Pokud ji pěstujete venku v horkém podnebí, prospěje jí odpolední stín.
  • Pokud rostlinu pěstujete uvnitř, bude potřebovat jasné světlo a příležitostně stín.
  • Stromy pěstované venku obecně nepotřebují mnoho hnojiva, ale rostliny v květináči budou těžit z vyváženého organického hnojiva.
  • V chladnějších oblastech je velmi citlivá na mráz, ale lze ji pěstovat v květináči a přenést na zimu dovnitř nebo chovat v uzavřeném prostoru, kde ji extrémní chlad nezabije.
  • Bobkový list lze při vaření použít celý nebo drcený. Sklízejte listy z rostlin starých alespoň 2 roky. Zralé bobkové listy mají více chuti.
  • Chcete-li listy usušit, položte je na pečící papír na velký tác v jedné vrstvě. Nechte je 2 týdny v teplé suché místnosti.
  • Bobkové listy skladujte celé ve vzduchotěsné nádobě.
Jak vypadá rostlinka vavřínu v průběhu pěstování.
Zdroj: caribbeangardenseed.com

Další využití bobkových listů

Kromě použití v receptech se používají i jinými způsoby. Extrakt z vavřínu se používá dokonce i jako léčba otevřených ran.

Bobkové listy a extrakty se často používají při masáži a při aromaterapii, aby poskytly určitou úlevu od příznaků artritidy a vysokého krevního tlaku.

Na co se používá bobkový list

Přidávají se do omáček nebo se přidávají do tekutiny z dušení masa a zeleniny
Přidávají se do nádivek nebo masových rolád, jako jsou tyto recepty na záhorácké závitky
Může se přidat do vody, ve které se vaří rýže
Přidávají se do vývarů a polévek a najdete ho i v těchto receptech na drůbeží kaldoun
Nebo se rozdrtí a používá se jako každé jiné koření
Je častou ingrediencí pro různé nálevy, jako například k nakládání těchto beraních rohů
Hovězí hustá polévka s bobkovým listem na dochucení.
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Recept na čaj z bobkového čaje

  • 4–5 sušených bobkových listů
  • 1 tyčinka skořice (nebo 1 lžička mleté skořice)
  • 1 litr vody

Postup

  • Do vody přidejte listy a skořici a vařte asi 20 minut. Pro slabší nálev nasekejte čerstvé nebo suché listy, zalijte horkou vodou a nechte louhovat.
Uvařený čaj z bobkového listu a skořice.
Zdroj. recipemarker.com

Jak bobkový list skladovat?

Čerstvé bobkové listy lze vložit do uzavřeného sáčku na zip a uložit do lednice, kde vydrží týden nebo dva. Sušené bobkové listy lze skladovat v uzavřené nádobě na chladném, suchém a tmavém místě, jako je skříňka na koření nebo spíž; vydrží až dva roky, než ztratí aroma.

Často kladené otázky

Kde sehnat bobkový list?

Bobkové listy lze zakoupit ve většině velkých obchodů s potravinami. Čerstvé bobkové listy může být obtížnější najít, ale obvykle jsou u čerstvých bylinek.
Sušené bobkové listy se dodávají v kořence a najdete je v uličce s kořením ve vašem supermarketu.
Čerstvé listy by měly být jasně zelené a voskově vypadající a kroutit se bez trhání. Hledejte sušené listy, které jsou bez skvrn, prasklin a slz.

Jak časté pití čaje z bobkového listu škodlivé?

Bobkový list je bezpečný, když je užíván orálně v doporučeném  množstvích a krátkodobě. Pokud ale vaříte s celým bobkovým listem, nezapomeňte jej před konzumací jídla odstranit. Užívání celého, neporušeného listu orálně by mohlo být nebezpečné.  List nelze strávit, takže při průchodu trávicím systémem zůstává neporušený. To znamená, že se může usadit v krku nebo prorazit výstelku střev.

Na čem roste bobkový list?

Vavřín nebo Laurus nobilis je vytrvalá, stálezelená bylina patřící do čeledi Lauraceae, která zahrnuje také skořici.

Použité zdroje

Here are 9 reasons why you MUST include bay leaves in your diet, Health Shots 26. 06. 2021
What Are Bay Leaves?, Danilo Alfaro, The Spruce Eats 14. 12. 2021