Brusinky, malé červené bobule, které mají silné antioxidačními účinky. Co dalšího byste o nich měli vědět?

Brusinky jsou malé, ale pro naše tělo velmi užitečné. 

Jaké zázračné látky obsahují? 

V čem tkví výjimečnost této plodiny?

Vše se dozvíte v tomto článku! 

Brusinky, zázračné červené bobulky

Brusinky jsou skupinou stálezelených zakrslých keřů nebo vinné révy v podrodu Oxycoccus rodu Vaccinium. Jsou to malé, kulaté, sytě červené bobule příbuzné borůvce. Pocházejí ze Severní Ameriky.

Brusinky jsou nízké. Kromě stálezelených listů mají tmavě růžové květy. Bobule jsou zpočátku světle zelené, zralé zčervenají. Jsou jedlé a kyselé. 

Kde brusinky rostou? Vyskytují se v lese nebo je můžete pěstovat na zahradě.

Proč konzumovat brusinky?

Mají velmi ostrou, kyselou chuť, takže se jen zřídka konzumují syrové; častěji se užívají sušené nebo nějak zpracované.

Brusinky jsou silně antioxidační, proto slouží jako prevence zánětů močových cest, k léčbě diabetu 2. typu, rakoviny nebo proti syndromu chronické únavy.

Kolik brusinek můžete denně sníst? Doporučuje se 80 g nebo 1 sklenice brusinkového džusu.

Brusinky mají velké využití v gastronomii. Můžete je přidávat do nebo k hlavním chodům. Zpracovávat z nich dezerty, marmelády nebo džusy. 

Proč konzumovat brusinky?
Zdroj: pixabay.com

A jaké mají benefity pro naše zdraví? Dočtete se dále. 

Brusinky a zdraví

Díky vysokému obsahu antioxidačních sloučenin mají brusinky léčivé účinky. Například brusinková šťáva léčí a zároveň předchází zánětům močových cest. 

Brusinky totiž obsahují proanthokyanidiny, ty mají přirozené antibakteriální účinky a mohou pomoci zabránit bakteriím Escherichia coli, aby se uchytily na vnitřním povrchu močového měchýře a močových cest a způsobily infekci. Pokud se tedy chystáte pít brusinkový džus, zvolte neslazený 100 %.

Brusinky také podporují zdravou funkci srdce, snižují krevní tlak a vysoký cholesterol. Mohou být prevencí žaludečních vředů. 

Obsahují kyselinu ursulovou, sloučeninu s antioxidačními, protizánětlivými a potenciálními protirakovinnými účinky. Ukázalo se, že jsou zvláště užitečné při rakovině prostaty.

Vedlejší účinky brusinek

Mezi vedlejší účinky nadměrné konzumace brusinek patří: 

  • žaludeční nevolnost
  • průjem
  • bolest nebo pálení při močení
  • ledvinové kameny

Pokud máte alergii na brusinky, poznáte to podle svědění úst nebo jazyka, kýchání či rýmy. Pokud se objeví závažnější alergická reakce, okamžitě zavolejte sanitku.

V případě, že užíváte lék na ředění krve Warfarin, domluvte se se svým lékařem na doporučené dávce brusinek.

Nutriční hodnoty

Brusinky mají především vysoký obsah vitamínu C. Další nutriční hodnoty, minerály a vitamíny můžete vidět v následující tabulce: 

Nutriční hodnotyBrusinky syrové 100 g
Kalorie46 kcal
Bílkoviny0,5 g
Sacharidy12 g
Tuky0,1 g
Vláknina3,6 g
Sodík2 mg
Vápník8 mg
Železo0,2 mg
Draslík80 mg
Vitamín A3 mcg
Vitamín K5 mcg
Vitamín B20,020 mg
Vitamín B30,101 mg
Vitamín B50,295 mg
Vitamín C14 mg
Vitamín E1,32 mg

Druhy brusinek

Brusnice brusinka

Latinsky Vaccinium vitis-idaea. Brusinka, která roste ve volné přírodě. Je oblíbenou odrůdou především v severských a východních zemích Evropy. 

Tato odrůda preferuje stín, vlhkou a kyselou půdu. Má podzemní stonky, které vytváří husté svazky. Listy má stálezelené a neopadávají ani přes zimu. Květy má zvonkovitého tvaru a bílé až světle růžové barvy. 

Plody mají červenou barvu. Jsou kyselé chuti a dozrávají koncem léta. Bobule je lepší před konzumací uvařit, dosladit a zpracovat do džemu, kompotu, šťávy, smoothie nebo sirupu. 

Bobule této brusinky jsou také důležitou potravou pro medvědy, lišky a mnoho ptáků, kteří se živí ovocem. 

Brusinka klikva

Brusinka klikva (Vaccinium oxycoccus) je odrůda s menšími oválnými listy s ostrými špičkami. Bobule této odrůdy jsou červené, menší a mají sušší textury. 

Vyskytuje se na březích řek nebo jezer, v bažinách či močálech. 

Brusinka klikva
Zdroj: natureplprints.com

Brusinka Koralle

Holandská odrůda, která se pěstuje především pro evropskou komerční produkci. 

Má malé až střední plody, které jsou poněkud kyselé.

Brusinka Pilgrim 

Latinsky Vaccinium macrocarpon.

Je možné ji pěstovat ve vlhkých podmínkách. Má stálezelené listy, růžové květy a velké, nakyslé, červené bobule. Ty jsou většinou až v období pozdního podzimu.

Americká brusinka

Nazývaná také okrasná brusinka neboli Viburnum trilobum. Plodina, která potřebuje dostatek vláhy. 

Její tmavě zelené listy mění svou barvu dle ročního období, mohou být také červené. Na jaře vykvétají trsy bílých květů, na podzim následují červené plody, které visí přes zimu.

Mají kyselou chuť jako ostatní odrůdy brusinek a jsou ideální pro použití na domácí želé. 

Americká brusinka
Zdroj: greenleafnurseries.co.nz

Pěstování brusinek

Pokud se rozhodnete pěstovat brusinky, bude se způsob pěstování odvíjet od zvolené odrůdy. 

Obecně platí, že brusinky preferují vlhkou a kyselejší půdu. Bobule, které jsou vystaveny slunci, se v plné zralosti zbarvují do sytě červeně, zatímco ty, které plně nedozrávají, mají světle růžovou nebo bílou barvu.

Brusinky se sklízejí na podzim, kdy plody získávají svou výraznou sytě červenou barvu, a nejideálněji po prvním mrazu.

Zpracování brusinek

Většinou se zpracovávají do produktů jako je šťáva, omáčka, džem a slazené sušené brusinky.

Čerstvé brusinky lze zmrazit nebo zavařit. Pokud se chcete inspirovat, přečtěte si recepty na výborné brusinkové zavařeniny.

Konzumují se také sušené brusinky. Ty se často využívají v granolových směsích a pečivu, kvůli vysokému obsahu vlákniny. 

Sušené brusinky
Zdroj: pixabay.com

V následující tabulce můžete vidět jejich nutriční hodnoty, minerály a vitamíny:

Nutriční hodnotyBrusinky sušené 100 g
Kalorie308 kcal
Bílkoviny0,2 g
Sacharidy83 g
Tuky1,1 g
Vláknina5,3 g
Sodík5 mg
Vápník9 mg
Draslík49 mg
Železo0,4 mg
Vitamín A2 mcg
Vitamín B30,548 mg
Vitamín C0,2 mg
Vitamín E2,10 mg
Vitamín K7,6 mcg

Produkty

Brusinkový čaj – užívá se pro správnou funkci ledvin a močových cest

Brusinkový džus – používá se při léčbě zánětu močových cest, také je součástí koktejlů jako například Cosmopolitan

Brusinková omáčka – je vhodná zejména ke krůtímu masu, například jako součást slavnostní večeře

Zajímavosti 

Rybíz jako brusinky

V české kuchyni se často ke svíčkové omáčce přidávají zavařené brusinky. Obdobnou náhražkou brusinek je zavařený rybíz “alá brusinky”. 

To, že se nejedná o zavařené brusinky nelze skoro poznat. Pokud bychom ale porovnávali tyto plodiny syrové, červený rybíz je kyselý, zatímco brusinka je hořká. 

Pokud často trpíte na záněty močových cest nebo onemocnění ledvin, brusinky by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Je řada možností, jak je konzumovat. Tak je zařaďte do vašeho pitného režimu nebo jídla. Vaše tělo vám poděkuje!

Použité zdroje

Cranberry, www.en.wikipedia.org
Top 5 health benefits of cranberries, Nicola Shubrook, www.bbcgoodfood.com
Cranberry Uses, Side Effects & Warnings, www.drugs.com
Cranberries, raw nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org
Cranberries, dried nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org
CRANBERRY: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews, www.webmd.com
Cranberry: Generic, Uses, Side Effects, Dosages, Interactions, Warnings , www.rxlist.com
Are Cranberry Pills Good for You? Benefits, Side Effects and Dosage, Erica Julson, www.healthline.com 01. 06. 2018
Cranberry juice benefits and side effects, Zawn Villines, www.medicalnewstoday.com 09. 08. 2018
The Best Types of Cranberries to Grow Your Own, Allison Sidhu, www.gardenerspath.com 21. 11. 2020
Vaccinium vitis-idaea, www.en.wikipedia.org
Vaccinium oxycoccos (small cranberry), www.gobotany.nativeplanttrust.org
Vaccinium macrocarpon 'Pilgrim' Pilgrim Cranberry from Prides Corner Farms, www.pridescorner.com
Red Currant vs Cranberry Characteristics, www.fruits.nutriarena.com
Highbush Cranberry (not a true cranberry) , www.extension.umaine.edu
Lingonberry facts and health benefits, www.healthbenefitstimes.com