Brusinky jsou malé, ale pro naše tělo velmi užitečné.
Jaké zázračné látky obsahují?
V čem tkví výjimečnost této plodiny?
Vše se dozvíte v tomto článku!
Brusinky, zázračné červené bobulky
Brusinky jsou skupinou stálezelených zakrslých keřů nebo vinné révy v podrodu Oxycoccus rodu Vaccinium. Jsou to malé, kulaté, sytě červené bobule příbuzné borůvce. Pocházejí ze Severní Ameriky.
Brusinky jsou nízké. Kromě stálezelených listů mají tmavě růžové květy. Bobule jsou zpočátku světle zelené, zralé zčervenají. Jsou jedlé a kyselé.
Kde brusinky rostou? Vyskytují se v lese nebo je můžete pěstovat na zahradě.
Proč konzumovat brusinky?
Mají velmi ostrou, kyselou chuť, takže se jen zřídka konzumují syrové; častěji se užívají sušené nebo nějak zpracované.
Brusinky jsou silně antioxidační, proto slouží jako prevence zánětů močových cest, k léčbě diabetu 2. typu, rakoviny nebo proti syndromu chronické únavy.
Kolik brusinek můžete denně sníst? Doporučuje se 80 g nebo 1 sklenice brusinkového džusu.
Brusinky mají velké využití v gastronomii. Můžete je přidávat do nebo k hlavním chodům. Zpracovávat z nich dezerty, marmelády nebo džusy.
A jaké mají benefity pro naše zdraví? Dočtete se dále.
Brusinky a zdraví
Díky vysokému obsahu antioxidačních sloučenin mají brusinky léčivé účinky. Například brusinková šťáva léčí a zároveň předchází zánětům močových cest.
Brusinky totiž obsahují proanthokyanidiny, ty mají přirozené antibakteriální účinky a mohou pomoci zabránit bakteriím Escherichia coli, aby se uchytily na vnitřním povrchu močového měchýře a močových cest a způsobily infekci. Pokud se tedy chystáte pít brusinkový džus, zvolte neslazený 100 %.
Brusinky také podporují zdravou funkci srdce, snižují krevní tlak a vysoký cholesterol. Mohou být prevencí žaludečních vředů.
Obsahují kyselinu ursulovou, sloučeninu s antioxidačními, protizánětlivými a potenciálními protirakovinnými účinky. Ukázalo se, že jsou zvláště užitečné při rakovině prostaty.
Vedlejší účinky brusinek
Mezi vedlejší účinky nadměrné konzumace brusinek patří:
- žaludeční nevolnost
- průjem
- bolest nebo pálení při močení
- ledvinové kameny
Pokud máte alergii na brusinky, poznáte to podle svědění úst nebo jazyka, kýchání či rýmy. Pokud se objeví závažnější alergická reakce, okamžitě zavolejte sanitku.
V případě, že užíváte lék na ředění krve Warfarin, domluvte se se svým lékařem na doporučené dávce brusinek.
Nutriční hodnoty
Brusinky mají především vysoký obsah vitamínu C. Další nutriční hodnoty, minerály a vitamíny můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Brusinky syrové 100 g |
Kalorie | 46 kcal |
Bílkoviny | 0,5 g |
Sacharidy | 12 g |
Tuky | 0,1 g |
Vláknina | 3,6 g |
Sodík | 2 mg |
Vápník | 8 mg |
Železo | 0,2 mg |
Draslík | 80 mg |
Vitamín A | 3 mcg |
Vitamín K | 5 mcg |
Vitamín B2 | 0,020 mg |
Vitamín B3 | 0,101 mg |
Vitamín B5 | 0,295 mg |
Vitamín C | 14 mg |
Vitamín E | 1,32 mg |
Druhy brusinek
Brusnice brusinka
Latinsky Vaccinium vitis-idaea. Brusinka, která roste ve volné přírodě. Je oblíbenou odrůdou především v severských a východních zemích Evropy.
Tato odrůda preferuje stín, vlhkou a kyselou půdu. Má podzemní stonky, které vytváří husté svazky. Listy má stálezelené a neopadávají ani přes zimu. Květy má zvonkovitého tvaru a bílé až světle růžové barvy.
Plody mají červenou barvu. Jsou kyselé chuti a dozrávají koncem léta. Bobule je lepší před konzumací uvařit, dosladit a zpracovat do džemu, kompotu, šťávy, smoothie nebo sirupu.
Bobule této brusinky jsou také důležitou potravou pro medvědy, lišky a mnoho ptáků, kteří se živí ovocem.
Brusinka klikva
Brusinka klikva (Vaccinium oxycoccus) je odrůda s menšími oválnými listy s ostrými špičkami. Bobule této odrůdy jsou červené, menší a mají sušší textury.
Vyskytuje se na březích řek nebo jezer, v bažinách či močálech.
Brusinka Koralle
Holandská odrůda, která se pěstuje především pro evropskou komerční produkci.
Má malé až střední plody, které jsou poněkud kyselé.
Brusinka Pilgrim
Latinsky Vaccinium macrocarpon.
Je možné ji pěstovat ve vlhkých podmínkách. Má stálezelené listy, růžové květy a velké, nakyslé, červené bobule. Ty jsou většinou až v období pozdního podzimu.
Americká brusinka
Nazývaná také okrasná brusinka neboli Viburnum trilobum. Plodina, která potřebuje dostatek vláhy.
Její tmavě zelené listy mění svou barvu dle ročního období, mohou být také červené. Na jaře vykvétají trsy bílých květů, na podzim následují červené plody, které visí přes zimu.
Mají kyselou chuť jako ostatní odrůdy brusinek a jsou ideální pro použití na domácí želé.
Pěstování brusinek
Pokud se rozhodnete pěstovat brusinky, bude se způsob pěstování odvíjet od zvolené odrůdy.
Obecně platí, že brusinky preferují vlhkou a kyselejší půdu. Bobule, které jsou vystaveny slunci, se v plné zralosti zbarvují do sytě červeně, zatímco ty, které plně nedozrávají, mají světle růžovou nebo bílou barvu.
Brusinky se sklízejí na podzim, kdy plody získávají svou výraznou sytě červenou barvu, a nejideálněji po prvním mrazu.
Zpracování brusinek
Většinou se zpracovávají do produktů jako je šťáva, omáčka, džem a slazené sušené brusinky.
Čerstvé brusinky lze zmrazit nebo zavařit. Pokud se chcete inspirovat, přečtěte si recepty na výborné brusinkové zavařeniny.
Konzumují se také sušené brusinky. Ty se často využívají v granolových směsích a pečivu, kvůli vysokému obsahu vlákniny.
V následující tabulce můžete vidět jejich nutriční hodnoty, minerály a vitamíny:
Nutriční hodnoty | Brusinky sušené 100 g |
Kalorie | 308 kcal |
Bílkoviny | 0,2 g |
Sacharidy | 83 g |
Tuky | 1,1 g |
Vláknina | 5,3 g |
Sodík | 5 mg |
Vápník | 9 mg |
Draslík | 49 mg |
Železo | 0,4 mg |
Vitamín A | 2 mcg |
Vitamín B3 | 0,548 mg |
Vitamín C | 0,2 mg |
Vitamín E | 2,10 mg |
Vitamín K | 7,6 mcg |
Produkty
Brusinkový čaj – užívá se pro správnou funkci ledvin a močových cest
Brusinkový džus – používá se při léčbě zánětu močových cest, také je součástí koktejlů jako například Cosmopolitan
Brusinková omáčka – je vhodná zejména ke krůtímu masu, například jako součást slavnostní večeře
Zajímavosti
Rybíz jako brusinky
V české kuchyni se často ke svíčkové omáčce přidávají zavařené brusinky. Obdobnou náhražkou brusinek je zavařený rybíz “alá brusinky”.
To, že se nejedná o zavařené brusinky nelze skoro poznat. Pokud bychom ale porovnávali tyto plodiny syrové, červený rybíz je kyselý, zatímco brusinka je hořká.
Pokud často trpíte na záněty močových cest nebo onemocnění ledvin, brusinky by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Je řada možností, jak je konzumovat. Tak je zařaďte do vašeho pitného režimu nebo jídla. Vaše tělo vám poděkuje!