I Španělsko se pyšní svým dokonalým sýrem, ve světě známým jako Cabrales!
Jedná se o perfektní aromatický plísňový sýr, který je známý pro své specifické dozrávání!
Přečtěte si o něm více a třeba ho i vyzkoušíte místo naší české klasické Nivy. Myslíme si, že tohoto rozhodnutí nebudete litovat! Je opravdu delikátní!
Co je to Queso de Cabrales?
Sýr, také známý jako Cabraliego, je španělský polotvrdý tučný plísňový sýr. Pyšní se ochrannou známkou původu a je výhradně vyráběný v okresui Cabrales a v některých městech v Peñamerella.
Jak se Cabrales vyrábí?
Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka od krav pasoucích se na polích v severozápadním cípu Španělska.
Není ovšem výjimkou, že pro ostřejší a štiplavější chuť se přidává ovčí a/nebo kozí mléko.
Sýr se nechává uzrávat ve vlhkých a chladných jeskyních. Zraje dva až čtyři měsíce v přirozeně vytvořených vápencových jeskyních. Chladné a vlhké podmínky usnadňují růst modrozelené plísně.
Jak Cabrales chutná?
Vyzrálý sýr se vyznačuje silnou, pronikavou vůní a ostrou, kyselou, lehce slanou chutí. Chuť je často popisována jako divoký a kořenitý, s výraznými tóny soli, které se stávají intenzivnějšími, jak sýr stárne.
Nutriční hodnoty Cabrales (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
348 kcal | 0,1 g | 0,1 g | 28 g | 19 g | 24 g | 0 g | 2,5 g |
Jak si Cabrales vychutnat?
Tento modrý sýr se nejlépe kombinuje s něčím sladkým, jako je med nebo fíkový džem |
Podávejte ho k vínu, jako je Ximénez Sherry. Jeho čokoládové tóny vyvažují slaný charakter sýra |
Výborně se snoubí s čerstvými fíky, salámem, sladkým sherry a suchými klobásami |
Sýr je ideální jako základ do omáček, rozpouští se na grilovaném nebo pečeném masu (vyzkoušejte tyto luxusní recepty na grilované masíčko, či tyto klobásky a párky nebo si připravte tuto křupavou zeleninku) |
Hodí se k plátkům bagety, krekrům, opečenému chlebu nebo ovoci |
Sýrová omáčka se sýrem Cabrales
Co budeme potřebovat
- 150 g sýra Cabrales
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup
- Do hrnce dejte 1 lžíci másla a zahřejte na střední teplotu
- Po rozpuštění vlijte smetanu a pokračujte ve vaření
- Sýr nakrájejte nebo rozdrobte na malé kousky
- Přidejte sýr do smetany a snižte teplotu na minimum
- Metličkou vše dobře promíchejte, aby se ingredience dobře promíchaly a sýr rozpustil
- Omáčku redukujte asi 15 minut na mírnou teplotu, aby zhoustla
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti
- Odstraňte z tepla
- Omáčku přecedíme přes sítka, až budou všechny hrudky uvnitř sítka, rozmačkejte a prolisujte je pomocí lžíce do hrnce
- Omáčku vraťte na plotnu, aby se znovu prohřála a všechny ingredience dobře promíchejte
- Sundejte z plotny a dejte stranou
- Podávejte k masu nebo hranolkům
Sýr Cabrales se řadí mezi dražší odrůdy sýrů. Jeho cena se může vyšplhat i na 600 Kč za 500 g. Ale každopádně stojí za to ho alespoň jednou v životě ochutnat!
Čím Cabrales nahradit?
Cenově dostupná alternativa je Valdeón, ten ovšem není ve své chuti tolik intenzivní. Je také vyroben výhradně z kravského mléka nebo s přidaným ovčím a/nebo kozím mlékem.
Tento sýr lze také nahradit známějšími variantami, jako jsou Maytag, Roquefort, Gorgonzola nebo jakýkoli jiný drobivý modrý sýr např. naše česká Niva.