Sýr camembert si můžete vychutnat na XY způsobů. Přečtěte si v jakých pokrmech jeho chuť vynikne

Pro milovníky sýrů není jiná možnost než si tento článek přečíst a zjistit jak neuvěřitelně lahodný a všestranný camembert je!

Zjistěte co je jeho dominantou, jak se liší od ostatních zrajících sýrů, jak ho nahradit, ale i v jakých receptech si ho nejvíce vychutnat, aby jeho typická chuť vynikla!

Co je to camembert?

Bíla kůra camembertu, je nezaměnitelným znakem tohoto sýra. Stejně typický je jeho perleťový vnitřek, který je hladký, měkký.

Tento sýr s bílou plísní se vyznačuje zemitými a sladkými tóny, ke kterým se přidávají jemné náznaky karamelizovaného másla a žampionů. Ocásek chuti je jemný a poněkud kyselý, s příjemným závěrem.

Camembert, který byl poprvé představen v severní Francii, je známý o něco než než blízce Brie. Právě při výrobě se objevují odlišnosti.

Rozteklý smetanový perfektně uzrálý sýr.
Zdroj: deliaonline.com

Jak se camembert vyrábí?

Aby se zajistilo, že se na sýru vytvoří kůrka, je nutné během koagulace přimíchat do směsi kulturu kvasinek. To se provádí před sražením mléka, což umožňuje šíření a rozvoji kultury.

Jakmile se z mléka vytvoří sýřenina, nakrájí se a nalije do forem, scedí se od syrovátky a přendá do nálevu. Solení zabraňuje nechtěným plísním a zároveň dodává sýru chuť.

Sýr se poté naskládá na police a pravidelně se obrací, aby se zajistilo, že plíseň roste rovnoměrně zevnitř ven a zároveň, že střed zůstává krémový.

Zrání trvá nejméně 4 týdny, výsledkem je hladká a mírně pevná textura. Jak sýr zraje, je měkčí a chuťově silnější.

V závislosti na druhu může být camembert vyroben, buď z pasterizovaného, nebo syrového mléka.

Vyskládaná kolečka camembertu ve zrající místnosti.
Zdroj: stuff.co.nz

Jak camembert chutná?

Camembert má intenzivně ořechovou, máslovou chuť s nádechem zeminy a houbovými podtóny.

Má také jemnou, krémovou texturu, aniž by byl příliš tekutý.

Chuť a vůně závisí na použitém druhu mléka a na délce zrání. Starší camembert bude mít bílou kůru a slonovinový vnitřek, zatímco čerstvý hermelín bude mít žlutou kůru a špinavě bílý vnitřek. Pokud jde o velmi starý camembert, je ještě máslovější a ořechovější než čerstvý.

Nutriční hodnoty camembertu na (100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
299 kcal0,5 g0,5 g24 g15 g20 g0 g842 mg

Čím camembert nahradit?

Při výběru náhrady za camembert jsou dobrou náhradou sýry s podobným vzhledem a s jemnou texturou.

Jemnější a měkčí variantou s bílou plísní je Brie, který s camembertem sdílí mnoho podobností. Je méně zemitý a chutě jsou jemné a mírné, s nádechem másla a čerstvých hub. Skvělý je samotný nebo ve spojení s hrozny, ořechy a bílým vínem.

Kromě Brie jsou dobrou náhradou i další smetanové, zrající sýry, jako je Saint-André, Brillat-Savarin nebo Mt. Tam.

Proč se camembert liší od hermelínu?

Hlavní rozdíl je v základních atributech chuti, vzhledu a vůně. Camembert zraje po dobu až 35 dní, na jejímž konci je krémově jasně slonovinově bílý vnitřek sýra s ostrou vůní. Vůně je lehce zemitá až houbová, chuť mléčná ovocná, cítit je lehká slanost a kyselost. Čím je tvarohové vnitřek menší, tím je sýr vyzrálejší, tekutější vnitřek pod kůrkou není na škodu.

Francouzský camembert v porovnání s hermelínem se vyznačuje výraznější vůní, která se přirovnává k vůni sklepa, stáje nebo třeba také zkaženého zelí. Z pravého hermelínu by měly být cítit jen neutrální tóny společně s vůní plísně z povrchu sýra, jež připomíná žampiony.

Rozdíl mezi hermelínem a francouzským sýrem camembert.
Zdroj: tasteatlas.com

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech na 100 g

Druh sýruKalorieTukBílkoviny
Camembert1 213 kJ24 g18 g
Mascarpone1 463 kJ36 g6 g
Balkánský sýr976 kJ20 g11 g
Mozarella947 kJ17 g18 g
Cottage497 kJ7 g11 g

Kam camembert použít?

Camembert je vynikajícím doplňkem sýrových obložených talířů a nejlépe si jej vychutnáte podávaný při pokojové teplotě spolu s ovocem, ořechy, plátky bagety a krekry. Camembert také pasuje vedle vlašských ořechů, bílého vína nebo s medem a švestkovém chutney (zkuste jeden z těchto sýrových receptů).

Peče se dobře, buď zabalený v těstíčku (jako v tomto receptu na pečený camembert v listovém těstě), ale i bez něj, a po upečení bude camembert chuťově o něco silnější než pečený hermelín.

Plátky nebo kousky hermelínu rozpusťte v gratinovaných pokrmech, zapečených mísách, omáčkách, sendvičích s grilovaným sýrem (vyzkoušejte tento recept na zapečený sýrový toast) a panini nebo na pizze (jakou jsou tyto nadýchané pizzy).

Hermelín podávejte při pokojové teplotě tak, že jej vyjmete z chladničky alespoň půl hodiny před podáváním.

Nápady kam camembert použít v nejrůznějších pokrmech.
Zdroj: Befunky.com

Jak camembert skladovat?

Camembert chlaďte v původním obalu, dokud jej nebudete připraveni použít. Poté vyjměte z lednice a nechte sýr asi hodinu stát, aby dosáhl pokojové teploty, aby měl nejlepší chuť a texturu.

Po otevření ho zabalte do původního balícího nebo voskového papíru, a poté ho pevně zabalte do fólie a skladujte ho po dobu až dvou týdnů.

Před konzumací sýr zkontrolujte. Kůra by měla vypadat svěží a bílá a kolečko sýra by mělo v působit kyprým dojmem.

Dávejte pozor na mokré, slizké nebo hnědé skvrny nebo povadlou strukturu.

Camembert lze také až na tři měsíce zmrazit. Chcete-li ho zmrazit, pevně ho zabalte do plastového obalu nebo fólie a uložte do sáčků se zipem a stlačte vzduch.

Před použitím nechte sýr přes noc rozmrazit v lednici. Konzistence může být mírně ovlivněna zmrazením, takže sýr se bude nejlépe hodit k vařeným pokrmům.

Použité zdroje

CAMEMBERT, Castello
Camembert Cheese, Jennifer Meier, The Spruce Eats 20. 01. 2020