Pokud patříte mezi nadšence, kterým nevadí pikantní pokrmy, potom je tento článek o chilli přesně pro vás!
Dozvíte se v něm veškeré důležité informace, díky kterým si své pikantní pokrmy budete moci vychutnat zase o něco více!
Zjistěte jaké druhy papriček známe, jak se dají vypěstovat a hlavně, do jakých pokrmů je můžeme přidat!
Co je chilli koření?
Nejběžněji se jedná o červeně zbarvenou směs práškového koření. Tato směs se skládá z trošky kajenského pepře, kmínu, česnekového prášku, oregana a papriky a nejčastěji se přidává do známého mexického pokrmu chilli con carne.
Pikantnost této kořenící směsi se liší v závislosti na tom, v jakém poměru jsou koření smíchána, ale vždy je mnohem nižší než u čistě mletých chilli papriček.
Jak chilli koření chutná?
Koření může být jemně až středně pikantní v závislosti na tom, kolik kajenského pepře tvoří směs. Také záleží, jaký druh papriček je ve směsi použit, například tmavé odrůdy papriček propůjčí směsi spíše kouřovou a lehce nasládlou chuť, zatímco zelené papričky spíše více kyselosti.
Chilli vs. kajenský pepř
Koření prodávané jako kajenský pepř je jednoduše mletý kajenský pepř a není to náhražka chilli. Mletý kajenský pepř je osmkrát pálivější než chilli. Takže rozhodně v receptech nenahrazujte chilli stejným poměrem kajenského pepře. Poud ano, dvakrát tuto chybu už neuděláte.
Zdravotní účinky chilli
Pomáhá s trávením
Koření urychluje trávení a zmírňuje problémy, jako je zácpa a plynatost. Také snižuje množství škodlivých bakterií ve střevech a udržuje střeva zdravá
Reguluje krevní tlak
Červené chilli papričky mají vysoký obsah draslíku, stejně jako koření z nich. Draslík rozšiřuje krevní cévy a pomáhá udržovat krevní tlak v rovnováze. Obsahuje také kapsaicin, která zlepšuje krevní oběh.
Protizánětlivé účinky
Kapsaicin má také protizánětlivé vlastnosti, což znamená, že snižuje zánět a bolest, zejména ve svalech a kloubech.
Pomáhá při hubnutí
Kapsaicin také snižuje chuť k jídlu a urychluje spalování tuků zrychlením metabolismu.
Zlepšuje zdraví pleti a vlasů
Kořenící směs obsahuje jak vitamín C, tak vitamín A, které jsou důležitými zdroji pro zdravé a hydratované vlasy a pleť.
Jak pěstovat chilli papričky?
Rostliny jsou poměrně nenáročné na údržbu. A pokud stojíte o vlastní čerstvé chilli papričky, můžete si je začít pěstovat i sami doma a nakonec si vyrobit vlastní koření.
- Semínka sázejte po posledním mrazu, když je půda teplá a suchá.
- Rostliny potřebují hodně slunečního světla (minimálně 6 – 8 hodin), aby se jim dařilo.
- Rostliny pravidelně zalévejte, ale nepřelévejte. Rostlině budou stačit i 3 cm vlhké půdy.
- Papričky potřebují dobře hnojenou a propustnou půdu.
- Ideální teplota pro pěstování paprik je mezi 20 – 30 stupni.
- Pokud vám papričky uzrají, odstřihněte je pomocí nůžek. Vyvarujte se odtrhávání paprik od stonků, protože to může rostlinu poškodit.
Druhy chilli papriček
Je těžké přesně říci, kolik druhů těchto pálivých papriček existuje. Existují odhady, které říkají, že je o něco mezi 2000 až 4000 druhy. Ale neustále se vyvíjejí nové odrůdy, obvykle ve snaze vytvořit co nejpálivější typ.
Pálivost papriček se měří pomocí Scovilleho stupnice (SHU), která byla vytvořena v roce 1912 k měření pálivosti a štiplavosti. Čím vyšší hodnotu paprika má, tím pálivější je!
Druh papriky | Pálivost (SHU) | Využití v kuchyni |
Padrón | 500-2,500 | Osmažte je na oleji, dokud na ní nevzniknou puchýře a podávejte je jako součást tapas. Takto patrony získají výraznou chuť, s příjemnou sladkostí a ořechovými tóny |
Jalapeňo | 2,500-8,000 | Syrové zelené papričky, jsou mírně pálivé, ale mají jasnou, svěží chuť. Jak dozrávají, jsou sladší a méně pálivé. Papriky používejte do salátů, ke grilovanému sýru, na pizzu, do párků v rohlíku a hamburgerů a samozřejmě do nachos |
Serrano | 10,000-23,000 | Nasekejte je do salsy, pico de gallo a dalších dipů |
Kajenské papriky | 30 000-50 000 | Nejčastěji se melou do kořenících směsí, které se posléze používají na dochucení pomazánek a grilovacích marinád |
Tabasco | 30 000-50 000 | Jsou nejlepší pro výrobu domácích omáček nebo k rozemletí na čistý chilli prášek |
Chilli ptačí oko | 50 000-100 000 | Pokud vaříte asijskou kuchyni, měly by to být vaše oblíbené chilli papričky |
Piri Piri (nebo Peri Peri ) | 50 000-175 000 | Je vynikající ke kuřecímu a vepřovému masu |
Scotch Bonnet | 100 000-350 000 | Chuť je velmi ovocná a sladká, takže jsou ideální pro všechny druhy omáček. Použijte je ke kuřecímu a vepřovém masu |
Habanero | 100 000-350 000 | Můžete si z nich připravit pálivé omáčky nebo kořeněnou salsu. Přidejte ho do ovocného chutney |
Ghost Pepper | 1 000 000+ | Intenzita pálivosti se může stupňovat až 15 minut. Používejte k dochucení omáček a dušených pokrmů nebo indických jídel |
Carolina Reaperová | 1 400 000- 2 200 000 | Můžete jí rozemlít na prášek a přidat do pomazánek nebo omáček a marinád. Při manipulaci s takto pálivou paprikou vždy používejte rukavice |
Do jakých receptů chilli koření použít?
- Chilli con carne
- Fazole s mletým masem
- Marinády – naučte se jak správně marinovat díky našemu článku
- Masové kuličky
- Zapékané pokrmy
- Posypat jím popcorn – více o popcornu se dozvíte v našem článku
- Tacos – vyzkoušejte tyto lahodné recepty na tacos
- Enchiladas
- Dušené maso
- Polévky
- Pečená cizrna – zkuste jeden z těchto 4 receptů s cizrnou
Čím chilli koření nahradit?
Pokud nemáte kořenící směs, můžete jí nahradit kombinací kmínu, česnekového prášku a kajenského pepře.
Typická směs zahrnuje dva nebo tři díly mletého kmínu, dva díly česnekového prášku a jeden díl kajenského pepře, papriky a mletého oregana.
Skladování
Chilli koření skladujte na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční světlo.
Správně uchovávané koření může vydržet až tři roky, ale chuť začne časem ochabovat.