Choroše šupinaté jsou známé houby, ale věděli jste, že se dají i kulinářsky připravit? Naučte se jak na to

Málokdo ví, že choroše šupinaté řadíme mezi jedlé houby.

Ve volné přírodě můžete tyto chutné, ale nedoceněné houby rozpoznat podle jedinečných vzorů na klobouku.

Přečtěte si více o této zajímavé houbě. Naučte se jí poznat, očistit i připravit!

Co je choroš šupinatý?

Jedná se o zajímavou houbu, která vyrůstá na odumřelých stromech z tvrdého dřeva. Je snadno rozpoznatelný, díky světle a tmavě hnědému vzorování klobouku, které vypadá jako jemně nakreslené šupiny.

Dospělé houby můžou dorůst do velikosti až 60 cm.

Velký klobouk s výraznými hnědými šupinkami.
Zdroj: youtube.com

Jak poznat choroše šupinatého?

  1. Tyto houby vyrůstájí v období od dubna do října.
  2. Vyrůstá, jak na živých, tak na mrtvých kmenech a pařezech. Nejčastěji potom na ořešácích, vrbách, topolech, bucích, lípách a javorech.
  3. Klobouk může dorůst až do velikosti 60 cm a má tvar polokruhového vějíře. Vyskytuje se v barvě žluté nebo okrové a je pokrytý tmavohnědými šupinami.
  4. Dřeň houby je bělavá a když se rozřízne, tak se dál nezbarvuje. Textura je masitá, s moučnou chutí a okurkovou vůní.
  5. Jedlé jsou pouze mladé houby, ze kterých se nejčastěji připravují polévky, řízky nebo smaženice.
Vyfocený choroš z vrchu i ze spodu na kmeni stromu.
Zdroj: fungiwoman.com

Zdravotní benefity choroše

Tyto houby jsou skvělým zdrojem bílkovin a dalšími prvky jako jsou vitamíny B komplex, C a D a také esenciální minerály, jako je železo, fosfor, draslík, měď a selen.

Mají také nízký obsah sodíku, tuku a cholesterolu, což z nich dělá skvělou zdravou potravinu.

Choroše mají také vysoký obsah antioxidantů. Z tohoto důvodu může konzumace těchto hub pomoci vašemu tělu předcházet nádorům a rakovině. Tyto antioxidanty mohou také posílit vaši imunitu proti běžným nemocem, jako je nachlazení a chřipka.

Tyto houby jsou také bohaté na vlákninu, takže jsou skvělé na podporu zdravého trávicího systému.

Přidáním těchto hub do každodenní stravy můžepomoci řídit hladinu cukru v krvi, snížit cholesterol, regulovat krevní tlak a zlepšit vaše celkové kardiovaskulární zdraví.

Výtažek z choroše, který má léčivé účinky.
Zdroj: sacredcirclehomestead.org

Recepty s chorošem šupinatým

Tyto houby mají výrazné aroma a příjemnou chuť, která připomíná vodní meloun. Nejlépe chutnají, když jsou mladé a křehké
Když houby seberete, před vařením je ihned omyjte a očistěte. Zlikvidujte všechny části, které jsou korkové nebo tuhé
Starší houby, lze použít k přípravě polévkového masového základu nebo zeleninového vývaru, ale jejich dřeň se již nedá jíst, protože je příliš tuhá. Připravte si tento rychlý a jednoduchý eintopf, kde se bude chuť choroše vyjímat
Choroše chutnají nejlépe pečené nebo restované. Můžete je také vařit a přidávat do dušených pokrmů a polévek. Přidejte je k těmto receptům na dušené krůtí maso, je to lahůdka
Mohou být také usušeny a rozdrceny na kořenící prášek. Toto koření můžete použít ke zvýraznění chuti polévek, omáček, chleba a dokonce i do tempura těstíčka
Houby je nejlepší nakrájet na plátky a osmažit na pánvi. Houby nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na troše oleje, soli a pepře. Chuť je lehká a zemitá, houbová a svěží
Můžete je také nakrájet na tenké plátky, usušit a jíst jako křupavé chipsy
Choroš orestovaný na másle s česnekem a zeleninou.
Zdroj: foragerchef.com

Skladování

Choroše skladujte v lednici, ale pro jistotu je použijte do dvou dnů.

Skvělý způsob, jak tyto houby uchovat, aniž byste je vysušili, je nakrájet je na tenké plátky a nakládat.

Použité zdroje

Dryad’s Saddle, a Unique and Tasty Mushroom, Eat The Planet
Dryad’s Saddle, Wild Food UK
Dryad’s Saddle, Edible Wild Food