Čirůvka je kulinářsky zajímavá houba, která roste přes zimu! Naučte se jí s námi poznat a připravit

Kuchaři jí řadí mezi nejlahodnější druhy hub, které kdy ochutnáte! Čirůvka má nejen zajímavé zbarvení, ale také zajímavou vegetační dobu, ve které roste!

Přečtěte si více o této neobvyklé houbě a zjistěte jak jí bezpečně poznat a naopak, jaké houby jsou jí podobné a na co si u nich dávat pozor!

V našem článku najdete i spoustu tipů, jak si je připravit a jeden snadný, ale lahodný recept!

Co je to čirůvka?

Jedná se o krásnou a lahodnou houbu, která je velmi intenzivně vyhledávána labužníky po celém světě.

Tento druh hub roste od listopadu do února a najdete jí vyrůstat především ze dřeva dubů, jalovců nebo cedrů. Čirůvky mají rády zimu a začnou se objevovat, když teplota klesne pod – 8 stupňů.

Disponují silným houbovým aroma a jejich tělo má pevnou masitou texturu, které dobře absorbuje vodu.

Lehce nafialovělá houba se šupinatou nohou.
Zdroj: mushroomgrove.com

Obecné znaky čirůvek

  • Najdeme je zejména během podzimních a zimních měsíců.  
  • Vyrůstají z tvrdého dřeva pod duby a poblíž jalovců a jasanů.
  • Čirůvky mají klasický „houbovitý“ tvar: jednoduchý klobouk, tlustá noha, těsné lupeny. Kolem stonku nemají žádný prsten ani závoj.
  • Klobouk je hladký levandulově fialový, připomínající semiš.
  • NIKDY nebude slizký nebo lepkavý.
  • Jejich klobouky jsou často béžové až fialové. Jak houba stárne, okraje klobouku se zvlní a při dopadu světla se zdají lesklé a duhové.
  • Levandulovou barvu najdeme i pod lupeny.
  • Tyto houby nerostou ve velkých skupinách, spíše jich najdeme větší množství volně rozprostřené v prostoru.
  • Nerostou ve svazcích ani na mrtvém dřevě.
  • Výtrusy, jsou jedním ze způsobů, jak si být jisti, že máte jedlou čirůvku. Když odřízněte klobouk z houby a položte jej lupeny dolů na bílý papír – výtrusy by měly mít světlou barvu, bělavou, matně růžovou až narůžovělou béžovou. Jejich jedovatá obdoba, má tmavší, rezavě zbarvené výtrusy.

Jak čirůvky chutnají?

Jejich chuť je považována za jemnou, a pokud je necháte celé nebo na velké kousky mají skvělou žvýkavou strukturu.

Utržené malé fialové houbičky.
Zdroj: parkseed.com

Druhy jedlých čirůvek

Čirůvka májovka       

  1. Najdeme jí především na travnatých místech, jako jsou zahrady nebo parky, ale také v listnatých lesích
  2.  Její klobouk je masitý a pevný, zabarvený do odstínů krémové až světlounce okrové
  3. Lupeny jsou bílé
  4. Dřeň je masitá a pevná, má bílou až krémově bílou barvu.
  5. Její vůně i chuť připomíná namletou mouku
  6. Tyto houby jsou jedlé a ideální do bílých omáček a volských ok
Bílá houba s ohnutým kloboukem.
Zdroj: fotocommunity.de

Čirůvka fialová          

  1. Vyrůstá v listnatých i jehličnatých lesích, od září do prosince
  2. Klobouk je lysý a u mladých hub, především v období mokra sytě fialový až modrý
  3. Ve stáří se klobouk zabarvuje do hněda
  4. Barva lupenů se mění s věkem stejně jako barva klobouku
  5. Noha je světle modrá
  6. Dřeň po rozříznutí nemění barvu a je stále fialová s masitou texturou
  7. Jedná se o jedlou houbu, ale je potřeba její delší tepelná úprava
Krásně zbarvená fialová houba.
Zdroj: i.pinimg.com

Čirůvka dvoubarvá    

  1. Najdeme jí v travnatých porostech luk, palouků, zahrad a parků
  2. Vyrůstá v období od září do prosince
  3. Klobouk je hladký, krémově zabarvený a později hnědý
  4. Lupeny jsou krémové a nahnědlé
  5. Dřeň se po rozříznutí nemění a zůstává stále pevná, masitá a béžová
  6. Disponuje houbovou vůní a příjemnou chutí, které se využívá především ve slaných nálevech a nakládaných pokrmech
Houba s hnědým kloubkem a fialovou nohu.
Zdroj: nahuby.sk

Čirůvka havelka

  1. Najdeme jí v jehličnatých lesích
  2. Klobouk je lesklý, vláknitý, lepkavý a zelenkavě žlutý s fialovými odlesky
  3. Lupeny jsou lehce nažloutlé
  4. Dřeň je šedá a neměnná
  5. Jedná se o jedlou houbu ideální pro přípravu na másle, do polévek a omáček
Hodně nasbíraných hub, které jsou položeny na jednom místě.
Zdroj: flickr.com

Čirůvka masová   

  1. Najdeme jí v zahradách, parcích, sadech v období, od června do října
  2. Klobouk má masovou barvu, tudíž je narůžovělý až růžovo hnědý
  3. Její noha je bílá až růžovo bílá
  4. Po rozříznutí se brva houby nemění a zůstává narůžovělá
  5. Je to jedlá houba, ale pro svůj malý vzrůst se často nepoužívá
Houby v barvě masa na jednom místě.
Zdroj: pbase.com

Čirůvka špinavá

  1. Najdeme jí v dobře pohnojených zeminách, kdy vyrůstá od srpna do prosince
  2. Klobouk je až 8 cm široký, s modrou až fialovou barvou
  3. Lupeny jsou husté růžově zbarvené
  4. Dřeň je masitá, bílá až šedofialová, na průřezu svou barvu nemění
  5. Je to jedlá houba, která je chuťově velmi podobná čirůvce fialové. Nejčastěji se přidává do masových pokrmů.
Shluk hub na jednom místě a dvě jsou točené kloboukem dolu.
Zdroj: flickr.com

Jak poznat jedovaté druhy

  • Houba Cortinarius neboli Pavučinec má slizký, mnohem více fialový klobouk.
  • Kolem nohy uvidíte rezavou barvu, která odpovídá barvě rezavých výtrusů, které jí padají z lupenů pod kloboukem.
  • Pod závojem čepice najdete „pavučiny“.
  • Je důležité provést výtrusový test (viz výše) – výtrusy čirůvky jsou světle růžové až bílé a výtrusy pavučinců jsou rezavě zbarvené.

Která čirůvka je jedovatá?

  1. Čirůvka zelánka
  2. Čirůvka sírožlutá             
  3. Čirůvka zemní  
  4. Čirůvka mýdlová
  5. Čirůvka oranžová
Jedovatá houba, která roste pod bukem.
Čirůvka mýdlováZdroj: flic.kr

Jak čirůvky pěstovat?

Doma si je můžete vypěstovat na zahradě na kompostu.

K jejich pěstování potřebujete, je houbové výtrusy, které se dají koupit ve specializovaných obchodech nebo ve větších zahradnictvích.

Jak čirůvky připravit?

Stejně jako některé jiné houby musí být vždy důkladně uvařené a nikdy se nesmí jíst syrové. Vždy je důležité houby před konzumací uvařit, aby se rozložil chitin. Tepelně neupravené houby mohou u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce

Místo toho, abyste je připravovali na česneku, zkuste šalotku
Jsou dobré ve smetanové omáčce, ale také uvařené samostatně na másle s kořením
Mladé houby se je nelepší vařit celé nebo nakrájené na velké kusy, aby se zachovala jejich struktura
Vyhněte se přílišnému kořenění a sázejte spíše na jednoduchost
Můžete je přidat do smetanové omáčky nebo je restovat na másle (vyzkoušejte jednu z těchto lahodných omáček)
Jsou skvělé s vejci ve snídaňových toastech (nebo se podle nás naučte připravit lahodnou ciabattu a udělejte si tyto skvělé recepty na bruschettu)
Mají výraznou chuť, takže se dobře kombinují s česnekem, pórkem nebo cibulí (zkuste je přidat do této lahodné haše)
Tyto houby lze po blanšírování konzervovat v olivovém oleji nebo bílém octě
Čirůvky dejte do pánve bez oleje, zapněte teplotu na středně nízkou a restujte, dokud houby nepustí vodu. Když pánev začne vypadat suchá, přidejte máslo nebo tuk, sůl a další koření, například nakrájenou šalotku
Celé nebo půlené, mladé houby jsou výborné v nálevech nakládaných okurek
Jsou také dobré v polévkách nebo dušených pokrmech a téměř všude, kde byste použili i jiné houby
Houby ve smetanové omáčce s rýží.
Zdroj: wildfooduk.com

Recept na smažené čirůvky

  1. 500 g čirůvek
  2. 250 g strouhanky
  3. 60 g pažitky, jemně nasekané
  4. 60 g petrželky, jemně nasekané
  5. 60 g estragonu, jemně nasekané
  6. 100 g parmazánu, strouhaného
  7. Sůl
  8. Pepř
  9. 250 g hladké mouky
  10. 3 vejce, rozšlehaná
  11. 100 ml extra panenského olivového oleje
  12. 1 citron, nakrájený na měsíčky

Postup

  1. Odřízněte nohy houby u jejich klobouku
  2. Větší houby nakrájejte podélně na silnější plátky
  3. Smíchejte strouhanku, bylinky a parmazán.
  4. Směs dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte
  5. Každý kousek houby obalte v mouce a jedenu po druhé, obalte ve vejcích a strouhance
  6. V pánvi rozpalte olej a houby na něm z každé strany zlehka dozlatova opečte
  7. Pečte asi 45 sekund z každé strany
  8. Přendejte je na savý papír a nechte okapat přebytečný olej, posypte trochou soli
  9. Podávejte je ještě horké s měsíčky citronu.
Smažené houby v trojobalu s dvěma dipy.
Zdroj: en.wikipedia.org

Skladování

Čirůvky, lze také sušit nebo dehydrovat v sušičce na potraviny, což je nejlepší způsob jak je konzervovat pokud máte velkou úrodu. Sušené houby lze použít do polévek, dušených pokrmů a omáček.

Použité zdroje

Wood Blewit, Wild Food UK
IDENTIFYING WOOD BLEWITS FROM CORTINARIUS LOOK-A-LIKES, Central Texas Mycology
Wood blewits in spring herbs, Good Food
THE FORAGER’S GUIDE TO BLEWIT MUSHROOMS, Forager Chef