Citron, ovoce, které dodá vašemu pokrmu jedinečnou chuť. Zjistěte, kde všude ho můžete v kuchyni využít!

Citron je blahodárné ovoce pro naše tělo a můžete ho použít různými způsoby.

Víte, jak ho správně skladovat?

Jaké jsou jeho zdravotní benefity?

A jaké vitamíny obsahuje?

To vše a mnohem více v našem článku!

Citron, kyselá dobrota plná vitamínů

Citrony jsou jedlé plody malého stromu či rozložitého keře z čeledi routovitých. Tyto plody jsou jasně žluté, oválného tvaru a jsou oblíbené po celém světě díky své charakteristické komplexní kyselé chuti. Používají se k dodání jasu a hloubky všecm možným druhů sladkých i slaných jídel a nápojů.

Jeden celý čerstvý citron a jeden rozpůlený.
www.healthyfood.com

Zdravotní benefity konzumace citronu

Konzumace citronů má spoustu zdravotních benefitů, jako například:

Napomáhají zdraví srdce

Srdeční onemocnění, včetně infarktů a mozkových mrtvic, jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Příjem ovoce s vysokým obsahem vitamínu C je spojen se sníženým rizikem srdečních onemocnění. Nízké hladiny vitaminu C v krvi jsou také spojeny se zvýšeným rizikem mrtvice, zejména u lidí s nadváhou nebo vysokým krevním tlakem.

Bylo prokázáno, že příjem izolované vlákniny z citrusových plodů snižuje hladinu cholesterolu v krvi a esenciální oleje v citronech mohou chránit částice špatného cholesterolu před oxidací.

Snižují riziko ledvinových kamenů

Kyselina citronová v citronech může snížit riziko ledvinových kamenů.

Pomáhají proti anémii

Anémie je často způsobena nedostatkem železa a nejčastěji se vyskytuje u žen před menopauzou. Citrony obsahují malé množství železa, ale jsou také skvělým zdrojem vitamínu C a kyseliny citrónové, které mohou zvýšit vstřebávání železa z jiných potravin. Díky tomu pomáhají předcházet anémii.

Snižují riziko rakoviny

Citrony mohou snížit riziko mnoha typů rakoviny, včetně rakoviny prsu. Předpokládá se, že je to způsobeno rostlinnými sloučeninami, jako je hesperidin a d-limonen.

Citrony jsou obecně dobře snášeny, ale citrusové plody mohou u malého počtu lidí způsobit alergické reakce. Mohou také způsobit kontaktní alergii a podráždění kůže u lidí s dermatitidou. Jelikož jsou poměrně kyselé, jejich častá konzumace může poškodit zdraví zubů, pokud dojde k poškození zubní skloviny.

Pomůže nám citron zhubnout?

Citrony jsou často propagovány jako potravina na hubnutí a existuje několik teorií, proč tomu tak je. Jednou z běžných teorií je, že rozpustná pektinová vláknina v nich obsažená expanduje v našem žaludku, což nám pomáhá cítit se déle sytí.

Citronová šťáva však žádný pektin neobsahuje, tím pádem po ní nebudete tak zasyceni jako kdybyste konzumovali celý citron.  Další teorie naznačuje, že s hubnutím nám pomůže pití horké vody s citronem. Je však známo, že pitná voda dočasně zvyšuje počet spálených kalorií, takže s hubnutím může pomáhat voda samotná, nikoli citron.

Jiné teorie naznačují, že hubnutí napomáhají rostlinné sloučeniny v citronech. Výzkumy ukazují, že rostlinné sloučeniny v citronových extraktech mohou mnoha způsoby opravdu pomoci zabránit nebo snížit přibírání na váze.

Nutriční hodnoty citronu

V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot citronové kůry, citronu bez kůry a citronové šťávy ve 100 gramech.

Nutriční hodnotyCitron, oloupaný, čerstvý
(100 g)
Citronová kůra
(100 g)
Citronová šťáva
(100 g)
Energie29 kcal47 kcal22 kcal
Tuky0.3 g0.3 g0.2 g
Sacharidy9.3 g16 g6.9 g
Cukry2.5 g4.2 g2.5 g
Vláknina2.8 g11 g0.3 g
Bílkoviny1.1 g1.5 g0.4 g

Vitamíny a minerály v citronu

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů citronové kůry, citronu bez kůry a citronové šťávy obsahuje.

Vitamíny a minerályCitron, oloupaný, čerstvý
(100 g)
Citronová kůra
(100 g)
Citronová šťáva
(100 g)
Vitamín A1.00 mcg3.00 mcg0.00 mcg
Vitamín B10.040 mg0.060 mg0.024 mg
Vitamín B20.020 mg0.080 mg0.015 mg
Vitamín B30.100 mg0.400 mg0.091 mg
Vitamín B50.190 mg0.319 mg0.131 mg
Vitamín B60.080 mg0.172 mg0.046 mg
Vitamín B911.00 mcg13.00 mcg20.00 mcg
Vitamín C53.0 mg129.0 mg38.7 mg
Vitamín E0.15 mg0.25 mg0.15 mg
Vitamín K0.0 mcg0.0 mcg0.0 mcg
Vápník26.00 mg134.00 mg6.00 mg
Měď0.04 mg0.09 mg0.02 mg
Železo0.60 mg0.80 mg0.08 mg
Horčík8.00 mg15.00 mg6.00 mg
Fosfor16.00 mg12.00 mg8.00 mg
Draslík138.00 mg160.00 mg103.00 mg
Selen0.40 mcg0.70 mcg0.10 mcg
Sodík2.00 mg6.00 mg1.00 mg
Zinek0.06 mg0.25 mg0.05 mg

Jak si vybrat dobré citrony a jak je skladovat?

Citrony se dají sehnat téměř v každém obchodě s potravinami a to po celý rok. Jsou v sezóně mezi podzimem a začátkem léta v závislosti na lokalitě. Hledejte citrony, které jsou na svou velikost těžké. Menší citrony bývají šťavnatější, větší citrony obsahují více dřeně. Vyvarujte se různých řezných ran nebo skvrn, které by mohly vést k hnilobě nebo plísni.

Citrony budou nejšťavnatější, když je budete skladovat při pokojové teplotě. Pokud je plánujete uchovávat déle než několik dní, uložte je v igelitovém sáčku na zip do lednice. Citrony takto vydrží až měsíc, ale pro dosažení nejlepších výsledků je před odšťavňováním nechte zahřát na pokojovou teplotu.

Citronovou šťávu lze zmrazit pro pozdější použití. Jednoduše ji zmrazte ve vzduchotěsné nádobě nebo ve formičkách na led. Po zmrznutí přendejte z formiček do sáčku na zip a rozmrazujte kostku nebo dvě najednou. I citronovou kůru lze zamrazit (nejlépe fungují velké kousky kůry), ale celé citrony nezamrazujte.

Dalším oblíbeným způsobem skladování tohoto ovoce je jejich konzervování. Smíchejte nakrájené citrony se solí a cukrem ve sklenici a nechte uležet, dokud nezměknou. V lednici vydrží minimálně šest měsíců a takto zpracované jsou oblíbenou surovinou marocké kuchyně. Můžete je kombinovat třeba s drůbeží.

Jak citrony využít v kuchyni?

Citrony před použitím omyjte a osušte, abyste odstranili vnější vrstvu vosku, která se obvykle na citrony stříká.

Poté je můžete použít v dlouhém seznamu sladkých i slaných jídel, od těstovin a polévek až po koláče, muffiny a koktejly. Z hlediska slaných potravin se citron dobře hodí k ingrediencím jako jsou česnek, kapary, parmezán, petrželka, máslo a všechny druhy škrobů.

Je nezbytností v kombinaci s mořskými plody a klíčovou složkou salátových dresinků a zálivek. Šťávu můžete přidat třeba do hummusu, kůru do rýže, plátky do pečené ryby a půlky citronu do dutiny kuřete.

Koláž z receptů s citronem - pečené kuře servírované na talíři s klínky citronu, rozkrojené kuře s vedle položenou vidličkou, pečené brambory servírované na talíři s česnekem a klínkem citronu, bábovka s citronovou polevou.
www.rockrecipes.com

Mnoho lidí pije citronovou vodu – ať už horkou nebo studenou – několikrát denně. Obvykle se připravuje tak, že se do šálku vody přidá čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2–1 citronu. Pití vody s čerstvě vymačkaným citronem může mít určité zdravotní výhody.

Citronovou kůru z citronu získáte tak, že ji nastrouháte na extra jemném struhadle. Dejte si pozor, abyste odstranili pouze vnější vrstvu a ne hořkou bílou dřeň.  Tu však můžete přidat třeba do marmelády. Slupku můžete také odstranit ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu a použít ji celou nebo nasekanou. Lze ji například kandovat. Také se používá k výrobě klasického itaského likéru limoncello.

Citron také můžete odšťavnit a to tak, že ho rozříznete na polovinu tak, aby konec stonku byl na jedné straně a špičatý konec na druhé straně (přes segmenty). K extrahování šťávy použijte klasický odšťavňovač nebo odšťavňovač na citrusy nebo ji jednoduše vymačkejte rukou. Všimněte si, že tímto způsobem také dostanete trochu dřeně a semínka, takže možná budete muset šťávu přecedit.

Citronovou šťávu lze použít v mnoha moučnících a dezertech, slaných pokrmech jako jsou různé drůbeží, rybí a zeleninová jídla a také v nápojích. Limonáda vyrobená z citronu, cukru a vody je oblíbeným nápojem za teplého počasí a samotná šťáva se běžně přidává do čaje.

Ruka vymačkávající citron do skleničky a vedle položená prkýnka, na kterých jsou čerstvé citrony.
www.loseweightbyeating.com

Klínky a plátky se často podávají s mořskými plody a jako ozdoba do nápojů.

Další tipy, jak použít citron

  • Uvařte si zeleninu (například cuketu, brokolici, tykev) a vymačkejte na ni citronovou šťávu pro přidání chuti.
  • Těsně před podáváním citronovou šťávou dochuťte ryby, krevety či kuře.
  • Použijte šťávu a kůru z citronu k doplnění borůvek v koláčích a palačinkách.
  • Přidejte polovinu citronu do vývaru z kostí jako kyselinu, abyste extrahovali všechny minerály z kostí.
  • Přidejte plátky citronu do svého ledového čaje.
  • K oživení zvadlého salátu použijte citronovou šťávu. Přidejte šťávu z půlky citronu do misky se studenou vodou. Poté přidejte namočený salát a dejte na 1 hodinu do chladu. Před podáváním salát osušte.
  • Přidejte trochu citronové šťávy k nakrájenému avokádu či jablkům, aby vám nezhnědly.
  • Udělejte si citronovou buchtu.
  • Připravte si holandskou omáčku k vejcím Benedikt.
  • Postříkejte nakrájenou růžičkovou kapustu citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  • Při pečení kuřete vymačkejte šťávu ze 2 citronů dovnitř dutiny a vložte zbývající prázdný citron dovnit.
  • Připravte si snadnou citronovo-máslovou omáčku, kterou můžete podávat s vepřovým nebo kuřecím masem.
  • Při vaření zelí přidejte do hrnce několik plátků citronu, abyste snížili zápach zelí.
  • Připravte si jednoduchou zálivku z citronové šťávy, extra panenského olivového oleje, prolisovaného česneku a soli.
  • Upečte si to nejlepší citronové cukroví.
  • Přidejte 2 polévkové lžíce citronové šťávy a kůru z 1 citronu do pudinku.

Pokud máte na citronech i nějaké listy, nevyhazujte je! Můžete je použít následujícími způsoby:

  • vložte je do oleje nebo octa, abyste jim dodali čerstvou citrusovou chuť
  • přidejte je do polévek nebo dušených pokrmů
  • připravte si z nich čaj
  • vložte je do alobalového balíčku s rybami/mořskými plody
Ruka držící citronový list, který vkládá do misky s těstem, a vedle položená miska plná citronových listů.
www.yourspanishrecipes.blogspot.com

Pěstování citronů

Jako kulturní strom se nyní citronovníky pěstují v omezené míře ve většině tropických a subtropických zemích, kde mají optimální podmínky – světlo, teplo a vláhu. Relativně chladné, nerovnoměrné klimatické zóny pobřežní Itálie a Kalifornie jsou pro pěstování citronů také příznivé. Předpokládá se, že pocházejí z Indie, severní Barmy a Číny, která nadále zůstává jedním z největších vývozců citronů.

Použité zdroje

lemon, www.britannica.com
What Are Lemons?, Molly Watson, www.thespruceeats.com 28. 07. 2021
Lemons 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Adda Bjarnadottir, www.healthline.com 22. 03. 2019
Lemon peel, raw, www.nutritionvalue.org
Lemon juice, raw, www.nutritionvalue.org
Lemons, without peel, raw, www.nutritionvalue.org
50 USES FOR LEMONS IN THE KITCHEN, www.satisfyingeats.com 08. 01. 2014
A COMPLETE GUIDE TO LEMON USES IN COOKING, www.wenthere8this.com 01. 03. 2019