Cottage, sýr plný živin a zdravotních benefitů! Naučte se s ním uvařit ty nejlepší recepty

Pokud se snažíte pečovat o zdraví vašeho těla, potom zařazení Cottage sýra do běžného jídelníčku, je tou správnou volbou!

V našem článku se dozvíte, proč je dobré začít s jeho konzumací, jakým způsobem můžete tímto čerstvým sýrem obohatit běžné recepty, ale také jak si ho vyrobit v pohodlí domova!

Co je to sýr Cottage?

Je to měkký, bílý a krémový sýr, který řadíme, stejně jako ricottu, mozzarellu, fetu nebo a kozí sýr, mezi čerstvé sýry. Čerstvý sýr znamená, že neprochází procesem zrání nebo stárnutím, aby získal svou chuť, jako například parmezán a čedar. Díky tomu má ve srovnání se zrajícími sýry velmi jemnou chuť.

Tento sýr se vyrábí z různých druhů kravského mléka, včetně odtučněného, se sníženým obsahem tuku nebo klasického mléka.

Tento všestranný sýr si můžete vychutnat samotný nebo jako zajímavou ingredienci v různých receptech.

Jak se vyrábí?

Stejně jako všechny mléčné výrobky i Cottage začíná jako mléko. Přidáním enzymů nebo živých aktivních kultur (probiotik) se mléčné cukry (laktóza) přemění na kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná odděluje sýřeninu od syrovátky. V této fázi je Cottage  v podstatě pevným blokem sýra, který se nakrájí. Při krájení se uvolňuje syrovátka, která se odstraní a zbylá sýřenina se smíchá se smetanou.

Hrudkovaný sýr v dřevěné misce s dřevěnou lžící.
Zdroj:istockphoto.com

Jak Cottage chutná?

Správný čerstvý sýr by neměl mít polévkovou nebo slizkou texturu, ale hustotou a konzistencí by měl připomínat jogurt.

Jeho chuť by měla být jemná, mléčná s lehkým nádechem slanosti. Chuť bude také záviset na kultivaci a obsahu tuku. Pokud bude bez tuku nebo nízkotučný (2 %) chuť je kyselejší, zatímco plnotučný (4 %) a tučný (6 %) je krémovější a chuťově výraznější.

Ricotta vs. Cottage

Tyto dva sýry vypadají velmi podobně, ale jedná se o odlišné typy sýrů.

Zatímco Cottage se vyrábí srážením kravského mléka, ricotta se vyrábí jako vedlejší produkt z výroby jiných sýrů, jako je například mozzarella.

Liší se také strukturou a chutí, Cottage je plný a mírně slaný, ale ricotta je krémová a mírně sladká.

Dvě misky se sýrem rozdělené napůl, aby byl vidět rozdíl.
V růžovém poli je ricotta – ve fialovém poli je CottageZdroj: chatelaine.com

Zdravotní přínosy Cottage

Skvělá potravina do diet

Je to částečně kvůli vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu kalorií, ale také kvůli tomu, že vysoký obsah bílkovin přináší pocit plnosti, což může vést ke snížení příjmu kalorií a úbytku hmotnosti

Vysoký obsah vápníku

Vápník je ve stravě spojován s metabolickými procesy, které snižují hromadění tuku a urychlují i jeho úbytek.

Podpora růstu svalové hmoty

V kombinaci se silovým tréninkem vám dieta obsahující potraviny s vysokým obsahem bílkovin může pomoci nabrat svalovou hmotu. Sýr Cottage je plný kaseinového proteinu, který se pomalu vstřebává, podporuje nabírání svalů.

Zabraňuje inzulínové rezistenci

Inzulínová rezistence může vést k rozvoji diabetu 2. typu a srdečních chorob.

Čtyři misky plné zdravého sýra a dalších zdravých surovin, na podporu celkového zdraví těla.
Zdroj: eatingwell.com

Nutriční hodnoty Cottage (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
98 kcal3,4 g2,7 g4,3 g1,7 g11 g0 g364 mg

Další vitamíny a minerály:

  • Vitamín C, B6, B12, D
  • Hořčík, riboflavin, vápník, folát, selen, fosfor, železo

Tipy na recepty s Cottage

Palačinky, lívance nebo vafle – sýr vmíchejte do těsta jako náhradu za mléko
Saláty – přidejte ho jako bílkovinu navíc a vyzkoušejte ho například v našem lahodném ředkvičkovém salátu
Ovoce – smíchejte ho s ovocem, jako jsou borůvky, maliny, jahody, nakrájené banány, plátky broskve, měsíčky mandarinek a kousky melounu
Granola – přidejte ho do svých ranních cereálií a pokapejte medem
Smoothies – smíchejte ho s trochou mléka a ovocem
Sladkosti – přidejte ho do těsta na muffiny, koláče, chleba nebo rohlíků. V těchto receptech na tvarohové muffiny, jím nahraďte tvaroh a získejte ještě zdravější pochoutku!
Lasagne – použijte jej jako náhradu za sýr ricotta. Rovnou můžete vyzkoušet naše skvělé recepty na tradiční, ale i netradiční italské lasagne!
Pomazánka – nahraďte jím máslo nebo majonézu ve vašem oblíbeném toastu. Inspirujte se těmito jedinečnými pomazánkami z čerstvého sýra!
Dip – smíchejte ho s bylinkami a kořením a použijte ho k namáčení chipsů nebo zeleniny
Nápady na recepty, do kterých lze použít čerstvý sýr.
Zdroj: befunky.com

Recept na domácí Cottage

Ingredience

  • 2 l mléka
  • 6 lžic destilovaného bílého octa nebo citronové šťávy
  • Lžička soli
  • 50 ml husté smetany (nebo jogurtu, podmáslí, plnotučného mléka)

Postup

  1. Na mírnou teplotu zahřejeme mléko na 80 stupňů
  2. Když mléko po okrajích začne pěnit, sundejte hrnec z plotny a přidejte ocet nebo citronovou šťávu
  3. Míchejte, aby se spojily
  4. Hrnec přikryjte a nechte, asi 30 minut stát při pokojové teplotě, dokud se nevytvoří hrudky
  5. Směs vlijte do cedníku vyložený tenkou utěrkou a nechte syrovátku asi 5 minut odkapat
  6. Cottage proplachujte pod studenou vodou, dokud zcela nevychladne
  7. Pomocí rukou vytlačte zbylou syrovátku
  8. Sýr dejte do mísy, kde ho osolíte a rozdrobíte na menší kousky
  9. Pokud chcete sýr se smetanovou strukturou a texturou přidejte smetanu, jogurt, podmáslí, nebo plnotučné mléko
  10. Jemně promíchejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci
Postup jak vyrobit domácí čerstvý sýr.
Zdroj: myfoodstory.com

Čím Cottage nahradit?

Ricotta je pravděpodobně nejlepší alternativou, protože má podobnou chuť a texturu.

Zde jsou některé další možnosti, které mohou sýr nahradit:

  • Mascarpone
  • Sýr feta
  • Zakysaná smetana
  • Tavený sýr
  • Jogurt
  • Kefír
  • Mozzarella
  • Kozí sýr
Čerstvá feta, jako dobrá náhražka za cottage.
Zdroj: healthline.com

Skladování

Cottage skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Při správném skladování by měl po otevření vydržet asi 10 dní.

Může se zmrazit?

Ano, i když se mírně změní jeho struktura.

Je lepší ho jíst čerstvý nebo si zamrazit je ten, který později použijete už jen k vaření.

Použité zdroje

What Is Cottage Cheese and How Is It Made?, Mary Claire Lagroue a Corey Williams, All Recipes
Why Cottage Cheese Is Super Healthy and Nutritious, Arlene Semeco, MS, RD, Health Line
How to Make Cottage Cheese: Simple Cottage Cheese Recipe, Master Class stuff, Master Class