Pokud se snažíte pečovat o zdraví vašeho těla, potom zařazení Cottage sýra do běžného jídelníčku, je tou správnou volbou!
V našem článku se dozvíte, proč je dobré začít s jeho konzumací, jakým způsobem můžete tímto čerstvým sýrem obohatit běžné recepty, ale také jak si ho vyrobit v pohodlí domova!
Co je to sýr Cottage?
Je to měkký, bílý a krémový sýr, který řadíme, stejně jako ricottu, mozzarellu, fetu nebo a kozí sýr, mezi čerstvé sýry. Čerstvý sýr znamená, že neprochází procesem zrání nebo stárnutím, aby získal svou chuť, jako například parmezán a čedar. Díky tomu má ve srovnání se zrajícími sýry velmi jemnou chuť.
Tento sýr se vyrábí z různých druhů kravského mléka, včetně odtučněného, se sníženým obsahem tuku nebo klasického mléka.
Tento všestranný sýr si můžete vychutnat samotný nebo jako zajímavou ingredienci v různých receptech.
Jak se vyrábí?
Stejně jako všechny mléčné výrobky i Cottage začíná jako mléko. Přidáním enzymů nebo živých aktivních kultur (probiotik) se mléčné cukry (laktóza) přemění na kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná odděluje sýřeninu od syrovátky. V této fázi je Cottage v podstatě pevným blokem sýra, který se nakrájí. Při krájení se uvolňuje syrovátka, která se odstraní a zbylá sýřenina se smíchá se smetanou.
Jak Cottage chutná?
Správný čerstvý sýr by neměl mít polévkovou nebo slizkou texturu, ale hustotou a konzistencí by měl připomínat jogurt.
Jeho chuť by měla být jemná, mléčná s lehkým nádechem slanosti. Chuť bude také záviset na kultivaci a obsahu tuku. Pokud bude bez tuku nebo nízkotučný (2 %) chuť je kyselejší, zatímco plnotučný (4 %) a tučný (6 %) je krémovější a chuťově výraznější.
Ricotta vs. Cottage
Tyto dva sýry vypadají velmi podobně, ale jedná se o odlišné typy sýrů.
Zatímco Cottage se vyrábí srážením kravského mléka, ricotta se vyrábí jako vedlejší produkt z výroby jiných sýrů, jako je například mozzarella.
Liší se také strukturou a chutí, Cottage je plný a mírně slaný, ale ricotta je krémová a mírně sladká.
Zdravotní přínosy Cottage
Skvělá potravina do diet
Je to částečně kvůli vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu kalorií, ale také kvůli tomu, že vysoký obsah bílkovin přináší pocit plnosti, což může vést ke snížení příjmu kalorií a úbytku hmotnosti
Vysoký obsah vápníku
Vápník je ve stravě spojován s metabolickými procesy, které snižují hromadění tuku a urychlují i jeho úbytek.
Podpora růstu svalové hmoty
V kombinaci se silovým tréninkem vám dieta obsahující potraviny s vysokým obsahem bílkovin může pomoci nabrat svalovou hmotu. Sýr Cottage je plný kaseinového proteinu, který se pomalu vstřebává, podporuje nabírání svalů.
Zabraňuje inzulínové rezistenci
Inzulínová rezistence může vést k rozvoji diabetu 2. typu a srdečních chorob.
Nutriční hodnoty Cottage (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
98 kcal | 3,4 g | 2,7 g | 4,3 g | 1,7 g | 11 g | 0 g | 364 mg |
Další vitamíny a minerály:
- Vitamín C, B6, B12, D
- Hořčík, riboflavin, vápník, folát, selen, fosfor, železo
Tipy na recepty s Cottage
Palačinky, lívance nebo vafle – sýr vmíchejte do těsta jako náhradu za mléko |
Saláty – přidejte ho jako bílkovinu navíc a vyzkoušejte ho například v našem lahodném ředkvičkovém salátu |
Ovoce – smíchejte ho s ovocem, jako jsou borůvky, maliny, jahody, nakrájené banány, plátky broskve, měsíčky mandarinek a kousky melounu |
Granola – přidejte ho do svých ranních cereálií a pokapejte medem |
Smoothies – smíchejte ho s trochou mléka a ovocem |
Sladkosti – přidejte ho do těsta na muffiny, koláče, chleba nebo rohlíků. V těchto receptech na tvarohové muffiny, jím nahraďte tvaroh a získejte ještě zdravější pochoutku! |
Lasagne – použijte jej jako náhradu za sýr ricotta. Rovnou můžete vyzkoušet naše skvělé recepty na tradiční, ale i netradiční italské lasagne! |
Pomazánka – nahraďte jím máslo nebo majonézu ve vašem oblíbeném toastu. Inspirujte se těmito jedinečnými pomazánkami z čerstvého sýra! |
Dip – smíchejte ho s bylinkami a kořením a použijte ho k namáčení chipsů nebo zeleniny |
Recept na domácí Cottage
Ingredience
- 2 l mléka
- 6 lžic destilovaného bílého octa nebo citronové šťávy
- Lžička soli
- 50 ml husté smetany (nebo jogurtu, podmáslí, plnotučného mléka)
Postup
- Na mírnou teplotu zahřejeme mléko na 80 stupňů
- Když mléko po okrajích začne pěnit, sundejte hrnec z plotny a přidejte ocet nebo citronovou šťávu
- Míchejte, aby se spojily
- Hrnec přikryjte a nechte, asi 30 minut stát při pokojové teplotě, dokud se nevytvoří hrudky
- Směs vlijte do cedníku vyložený tenkou utěrkou a nechte syrovátku asi 5 minut odkapat
- Cottage proplachujte pod studenou vodou, dokud zcela nevychladne
- Pomocí rukou vytlačte zbylou syrovátku
- Sýr dejte do mísy, kde ho osolíte a rozdrobíte na menší kousky
- Pokud chcete sýr se smetanovou strukturou a texturou přidejte smetanu, jogurt, podmáslí, nebo plnotučné mléko
- Jemně promíchejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci
Čím Cottage nahradit?
Ricotta je pravděpodobně nejlepší alternativou, protože má podobnou chuť a texturu.
Zde jsou některé další možnosti, které mohou sýr nahradit:
- Mascarpone
- Sýr feta
- Zakysaná smetana
- Tavený sýr
- Jogurt
- Kefír
- Mozzarella
- Kozí sýr
Skladování
Cottage skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Při správném skladování by měl po otevření vydržet asi 10 dní.
Může se zmrazit?
Ano, i když se mírně změní jeho struktura.
Je lepší ho jíst čerstvý nebo si zamrazit je ten, který později použijete už jen k vaření.