Cuketa během posledních let předběhla v oblibě i salátovou okurku.
Pěstuje se téměř na každé zahradě a plodí neuvěřitelně hojně.
Na co by si měli dát samopěstitelé pozor?
Jak cuketovou úrodu zpracovat?
Velký souhrn informací a užitečných tipů. Vše na jednom místě!
Co je cuketa? Ovoce nebo zelenina?
Podobně jako melouny nebo dýně patří i cuketa mezi tykve (Cucurbita pepo). Dýně se však řadí mezi zimní tykve – sklízí se až ve chvíli, kdy jsou zralé a mají tvrdou kůru. Oproti tomu cukety jsou letní tykve a jejich sklizeň probíhá v nezralém, mladém stádiu, tedy dokud mají měkkou, jedlou slupku.
Cukety se řadí mezi bobule. Možná i z toho důvodu se obecně (a mylně) označují za nepravé bobule a takzvanou plodovou zeleninu. I když se cukety běžně využívají spíše jako zelenina, botanicky jsou skutečně ovoce – vyvíjí z květů a obsahují semena.
Tykve se pěstovaly již před 7 000 lety, ale moderní cuketa z nich byla vyšlechtěna až na konci 19. století. Spotřebitelského úspěchu se pak dočkala v mnohem pozdějších letech (kolem roku 1930).
Zdravotní výhody cukety
Cuketa je bohatá na vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Obsahuje například velké množství draslíku a vitaminu C. Také je kvalitním zdrojem luteinu a zeaxanthinu, což jsou živiny důležité pro zdraví očí – jejich účinek je srovnatelný s vitaminem A a betakarotenem.
Obsah vitamínů a minerálů ve 100 g syrové cukety:
Cuketa syrová 100 g | doporučený denní příjem | |
Vláknina | 1 g | 3 % |
Vápník | 16 mg | 1,6 % |
Železo | 0,37 mg | 3,7 % |
Hořčík | 18 mg | 5 % |
Fosfor | 38 mg | 5 % |
Draslík | 261 mg | 70 % |
Vitamin C | 17,9 mg | 18 % |
Niacin (vitamin B3) | 0,451 mg | 4 % |
Vitamin B6 | 0,163 mg | 12 % |
Cholin | 9,5 mg | 2 % |
Lutein + zeaxanthin | 2 120 μg | 23 % |
Podle nejnovějších studií, právě výše zmíněné antioxidanty (lutein a zeaxanthin) snižují riziko onemocnění nebo poškození zraku. A to převážně takové, které běžně souvisí s věkem a stárnutím. Strava, která zahrnuje potraviny bohaté na lutein a zeaxanthin, je dokonce prevencí šedého zákalu.
Cuketa také pomáhá stabilizovat krevní cukr. Zabraňuje prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi po jídle. Účinnou prevencí diabetu je hlavně cuketová slupka, která obsahuje mnohem více antioxidantů nežli dužina. Proto je obecně doporučováno cuketu neloupat a konzumovat ji se slupkou.
Kdy je cuketa jedovatá?
Divoké cukety mohou být pro člověka toxické, protože obsahují cucurbitaciny – extrémně hořké toxiny. Ty způsobují zažívací problémy, nebo příznaky lehké otravy:
- zvracení
- průjem
- silné bolesti v oblasti břicha
- závratě a mdloby
Komerční odrůdy jsou vyšlechtěny tak, aby toxiny neobsahovaly, tedy jsou pro konzumaci naprosto bezpečné. Obzvláště velký pozor si však musí dávat pěstitelé, kteří cuketu pěstují takzvaně podomácku. Běžně se totiž stává, že z kultivované jedlé odrůdy vyrostou nejedlé toxické cukety. Problémem je opylení divokými nebo okrasnými tykvemi. Takto oplodněné jedlé cukety pak mohou začít produkovat mnohem více cucurbitacinů a stanou se tak toxickými.
Je možné poznat, že je cuketa ze zahrádky toxická? Ano, jedovaté cukety jsou abnormálně hořké.
Cuketa, je vhodná pro hubnutí?
Cuketa je velmi ceněnou potravinou, obzvláště kvůli nízkému obsahu kalorií a zároveň velkému obsahu základních živin. V cuketě je minimální množství sacharidů, proto je ve všech nízkosacharidových dietách skvělou náhražkou těstovin či rýže.
Také je tvořena převážně vodou (95 %) a navozuje tak dlouhodobý pocit sytosti. Cuketa, stejně jako i jiná neškrobová zelenina, je velmi doporučovaná při jakémkoliv hubnutí.
Nutriční hodnoty jedné cukety
Cuketa syrová 1 středně velký kus (196 g) | |
Voda | 186 g |
Energetická hodnota | 33 kcal |
Bílkoviny | 2,37 g |
Tuky | 0,62 g |
Sacharidy | 6,1 g |
Vláknina | 1,96 g |
Cukry | 4,9 g |
Je cuketa stejná jako okurka?
Obzvláště u kuchařských nováčků je zaměňování cukety a okurky naprosto běžné. A není divu, skutečně vypadají na první pohled úplně stejně. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Cuketa zelená:
- obvykle se tepelně upravuje
- její slupka je suchá
- je velmi pevná, tvrdá
- během vaření změkne
Okurka salátová:
- podává se spíše syrová
- její slupka je více mokrá
- je na dotyk měkká
- během vaření si udrží mírnou křupavost
Obsah vitaminů – srovnání mezi okurkou a cuketou
Cuketa je výživnější, protože poskytuje mnohem více zdraví prospěšných látek. Ve srovnání s okurkou obsahuje více B vitaminů. Také má 6krát vyšší obsah vitaminu C, a je větším zdrojem draslíku a železa.
Cuketa syrová 1 středně velký kus (196 g) | Okurka syrová 1 středně velký kus (196 g) | |
Vápník | 31,4 mg | 30,6 mg |
Železo | 0,725 mg | 0,548 mg |
Draslík | 512 mg | 287 mg |
Vitamin C | 35,1 mg | 5,4 mg |
Vitamin B6 | 0,319 mg | 0,078 mg |
Vitamin B3 | 0,884 mg | 0,192 mg |
Druhy cuket
Běžná cuketa mívá barvu zelenou, ať už světle, nebo tmavě. Existují však i odrůdy, které jsou žluté, oranžové nebo třeba černé. Klasická cuketa, kterou znáte z obchodů a zahrad, dorůstá do podlouhlého tvaru a velikosti 18-30 cm. Jak již bylo naznačeno výše, ne všechny odrůdy cuket jsou si podobné. Můžete se tedy setkat i s cuketou malou a kulatou, která vypadá jako jablko.
Zelené cukety
Nejpěstovanější a nejrozšířenější cukety vůbec. Pěstují se po celý rok, aby byly dostupné v supermarketech i v zimě.
Zelená cuketa má krémově bílou dužinu, ve které jsou malá, jemná a jedlá semena. Její chuť je žvýkavá, houbovitá s ořechovým nádechem. Nejčastěji se kombinuje s rajčaty, česnekem, kukuřicí, lilkem, petrželí, bazalkou, oreganem, olivovým a rýžovým olejem, vejci, ricottou, mozzarellou, parmezánem, nivou a pečeným drůbežím masem.
Zlaté alias žluté cukety
Jak již sám název napovídá, tyto cukety mají zlatožlutou slupku. Odrůdy této barvy jsou pěstovány teprve krátce, poprvé se na komerčním trhu objevily v roce 1973.
Žlutá cuketa se od té zelené chuťově moc neliší, je jen o něco sladší. Výtečně se hodí k rajčatům, česneku, paprikám, tymiánu, oreganu, vlašským a piniovým ořechům, sýru feta, jehněčímu, vepřovému a drůbežímu masu.
Pruhované cukety
Tyto výrazné cukety pochází z Itálie, kde mají velmi dlouhou historii a těší se velké oblibě. Jsou nezaměnitelné, vyznačují se světlými pruhy po celé jejich délce.
Pruhovaná cuketa je velmi podobná té žluté, také je sladší než klasické zelené odrůdy. Populární je však především pro svoji specifickou slupku, která vzhledově zpestří každý nevýrazný pokrm. Výborně chutná v kombinaci s octem, třtinovým cukrem, cibulí, česnekem, koprem, olivovým olejem, kari, chilli, krevetami a tuňákem.
Jaký je nejzdravější způsob, jak jíst cuketu?
Cukety jsou běžně k dostání v supermarketech, a to jak čerstvé, tak i chlazené, či mražené. Podobně jako u většiny zeleniny a ovoce – nejzdravější je cuketa syrová. Tedy nejlepším způsobem, jak cuketu konzumovat, je ji jíst čerstvou a tepelně neupravenou.
Skvělou variantou jsou syrové cuketové těstoviny neboli zoodles. Jedná se o cuketu nakrájenou na slabé proužky, které vypadají jako špagety nebo nudle. Můžete je také zakoupit v obchodě, nebo si je udělejte doma; jednoduše a bez přidaných konzervantů.
Cuketové nudle – jak je vytvořit a připravit?
Cuketové nudle jsou výborným základem pro bezlepkové a dietní recepty. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli, neváhejte! A jak cuketové špagety vlastně vyrobit?
Za pomocí škrabky julienne. Tato škrabka na zeleninu je velmi oblíbeným kuchyňským pomocníkem. Je malá, skladná a vhodná pro přípravu jemných proužků z jakékoliv zeleniny. Kvalitní julienne škrabky jsou vyrobeny z pevné nerezové oceli, tudíž s nimi lze krájet i velmi tvrdé druhy zeleniny.
Nudle také vytvoříte pomocí ručního spiralizéru. Ten je poměrně novou kuchyňskou vychytávkou, ale jeho obliba značně stoupá, protože je nesmírně všestranný. Nakrájíte s ním cibulové kroužky, ale i zelí na coleslaw nebo jablka na štrůdl. Nudle ze spiralizéru jsou kudrnaté, zatočené, a tedy mnohem více podobné klasickým špagetám.
Cuketové nudle jsou nejlepší, když zůstanou syrové, protože setrvají křupavé al dente. Je třeba mít na paměti, že cuketa je plná vody. Tudíž se slabé nudle ihned rozvaří, a to většinou během jedné jediné minuty.
Základní pravidlo přípravy teplých cuketových nudlí zní: pouze prohřát, nevařit.
- stačí je smíchat s teplou omáčkou, od které se dostatečně zahřejí
- lze je ohřát v mikrovlnné troubě, pouze však půl minuty na 700 W
- s olivovým olejem je můžete orestovat na rozpálené pánvi, ideálně jednu minutu maximálně dvě
Do jakých pokrmů je přidat? Jak je ochutit? Co z nich uvařit? Prohlédněte si nejlepší recepty z cuketových špaget a vyzkoušejte skvělé zdravé alternativy, nepoznáte rozdíl od klasických těstovin!
Vaření s cuketou
Jestliže vám syrová cuketa nechutná, můžete ji samozřejmě i uvařit. Co se týče nutričních hodnot, jsou u vařené cukety velmi podobné jako u té syrové. Vařená však obsahuje o něco méně vitaminů, zejména pak vitaminu C, který se vařením vytrácí.
Srovnání nutričních hodnot syrové a vařené cukety:
Cuketa syrová 100 g | Cuketa vařená 100 g | |
Energetická hodnota | 17 kcal | 15 kcal |
Bílkoviny | 1,21 g | 1,14 g |
Sacharidy | 3,11 g | 2,69 g |
Vláknina | 1 g | 1 g |
Vitamin C | 17,9 mg | 12,9 mg |
Recepty z cukety
- Ať už cuketu pěstujete nebo kupujete, neváhejte ji použít i ve sladkých jídlech! Prohlédněte si recepty na cuketové buchty, budete překvapeni, co vše se dá upéct z jedné obyčejné cukety. Například cuketový perník rozhodně stojí za vyzkoušení.
- Pokud patříte mezi tu část populace, kterou klasické kysané zelí nadýmá, určitě byste měli vyzkoušet cuketu zavařovanou v nálevu alias cuketové zelí.
- Zapečená cuketa je jedním z nejoblíbenějších jídel vůbec. Lze ji zapéct snad na sto způsobů, inspirujte se recepty na zapékanou cuketu a vyzkoušejte třeba pečenou cuketu s mletým masem nebo zapečené brambory v kombinaci s cuketou a nivou.
- Bezmasá verze karbanátků? To jsou cuketové placky, které jsou oblíbené nejen u vegetariánů, ale i u masožravců. Placky pečené v troubě jsou skvělou (a hlavně lehkou) náhražkou mastných a pro žaludek těžkých bramboráků.
- Léto, grilování, oslavy a sezóna cuket. Samozřejmě, že můžete cukety grilovat, ale připravte z nich i zdravou a chutnou pomazánku na jednohubky a chlebíčky. Recepty na cuketové pomazánky jsou jednoduché, rychlé, neotřelé a svěží! Budete nadšeni vy i hosté.
- Jste milovníkem polévek a neumíte si bez nich oběd ani představit? Dobrá zpráva – z cuket můžete hravě uvařit i polévku. Zkusit můžete krémovou, ale i netradiční se zázvorem nebo řeřichou, poznejte je všechny – top recepty na cuketové polévky.
Pěstování cuket
Cuketám se daří v mírném podnebí, tedy jejich pěstování v České republice je opravdu nenáročné. V ideálním případě by měly být vysazeny na místě, kde budou mít dostatek prostoru a také alespoň šest hodin slunečního světla denně.
U zahrádkářů jsou oblíbené, protože plodí opravdu hojně (průměrně 20 cuket za jedno období). Během růstu je však nutné cukety sklízet průběžně, rostlina totiž neuživí více než 6 plodů najednou.
Víte, že…?
V roce 2010 se staly cukety středem světové pozornosti poté, co žena ze státu Montana vyhnala za pomocí 20cm cukety ze své zahrady 91kg medvěda, který těsně předtím napadl jejího psa.